Gambit (γλώσσα προγραμματισμού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gambit (γλώσσα προγραμματισμού)
Γενικά
Είδοςελεύθερο λογισμικό, γλώσσα προγραμματισμού, μεταγλωττιστής
Διανομή
Έκδοση4.9 (5 Φεβρουάριος 2019)[1]
ΛειτουργικάGNU/Linux, BSD
Ανάπτυξη
Άδεια χρήσηςΆδεια Apache, Έκδοση 2.0
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://gambitscheme.org
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/gambit/gambit

Η Gambit, γνωστή και σαν Gambit-C, είναι μια ελεύθερη υλοποίηση της Scheme που αποτελείται από ένα διερμηνέα Scheme και ένα μεταγλωττιστή που μεταφράζει τη Scheme σε C. Η τεκμηρίωσή της [2] υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνη με τα πρότυπα R4RS, R5RS, και IEEE, καθώς επίσης και με αρκετά SRFI. Η Gambit αρχικά κυκλοφόρησε το, και η Gambit-C (το οπίσθιο μέρος σε C της Gambit) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994.

Termite Scheme[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Termite Scheme είναι μια διάλεκτος της Scheme υλοποιημένη σε Gambit-C. Η Termite προορίζεται για κατανεμημένους υπολογισμούς[3] και προσφέρει ένα απλό και ισχυρό μοντέλο ταυτοχρονισμού βασισμένο στην ανταλλαγή μηνυμάτων, επηρεασμένο από αυτό της Erlang.

Ενσωμάτωση στη C++ και στην Objective-C[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο μεταγλωττιστής παράγει μόνο κώδικα C, υποστηρίζει πλήρως την ενσωμάτωση σε μεταγλωττιστές της C++ και της Objective-C όπως ο GCC. Επομένως, λογισμικό σε Gambit-C μπορεί να περιέχει κώδικα C++ ή Objective-C, και να ενσωματώνει πλήρως αντίστοιχες βιβλιοθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. «Documentation». Gambit wiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010. 
  3. Guillaume Germain, Stefan Monnier, Marc Feeley (2006-09-17). «Concurrency oriented programming in Termite Scheme» (PDF). Scheme and Functional Programming 2006. http://www.schemeworkshop.org/2006/09-germain.pdf. Ανακτήθηκε στις 2010-03-06. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]