Fureai Kippu

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Fureai kippu (ιαπωνικά: ふれあい切符‎‎:Κουπόνια Φροντίδας Συγγενών) είναι ένα Ιαπωνικό κοινωνικό νόμισμα που δημιουργήθηκε το 1995 από το ίδρυμα Sawayaka Welfare έτσι ώστε τα μέλη του να μπορούν να παίρνουν βαθμούς βοηθώντας ηλικιωμένους στην δική τους κοινότητα.

Το βασικό νόμισμα είναι ο χρόνος κοινωνικής προσφοράς σε κάποιον ηλικιωμένο. Υπάρχει η δυνατότητα οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι βοηθάνε ο ένας τον άλλο και κερδίζουν βαθμούς που μπορούν να εξαργυρώσουν αργότερα για να ζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα κάποιος να κερδίσει βαθμούς βοηθώντας ηλικιωμένους στην περιοχή που μένει και να μεταφέρει τους βαθμούς στους γονείς τους που μένουν μακριά. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιο μέλος του δικτύου να βοηθήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα που δυσκολεύεται να μετακινηθεί να κάνει τα ψώνια της και να κερδίσει κάποιους βαθμούς, ανάλογα με τις ώρες που ξόδεψε. Μετά, μπορεί να μεταφέρει τους πόντους αυτούς στους γονείς του που μένουν σε άλλη πόλη, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο μέλος που μένει κοντά τους για να κάνουν τα δικά τους ψώνια.

Μετά από δημοσκόπηση, έγινε σαφές ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να προτιμούν υπηρεσίες που πληρώνονται σε Fureai Kippu παρά αυτές που πληρώνονται σε yen. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση οι σχέσεις τείνουν να γίνονται προσωπικές και ζεστές, ενώ στην δεύτερη ψυχρές και επαγγελματικές.