First Solar

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
First Solar
Νομική μορφήσυμμετοχική εταιρεία
ΚλάδοςΦωτοβολταϊκά και Natur-Aktien-Index
Ίδρυση1999 (υπό την επωνυμία First Solar Holdings, LLC)
ΙδρυτήςHarold McMaster
ΈδραΤέμπε, Αριζόνα, Η.Π.Α., Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαMichael J. Ahearn, Διευθύνων Σύμβουλος
Υπάλληλοι4.000 εργαζόμενοι ανά τον κόσμο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η First Solar είναι εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών συστοιχιών με έδρα στην Αριζόνα, ΗΠΑ. Διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ, στη Μαλαισία και στη Γερμανία. Το 2009, η παραγωγική ικανότητά της ξεπέρασε το 1 Gigawatt Peak (GWp) αποτελώντας το μεγαλύτερο παγκοσμίως κατασκευαστή φωτοβολταϊκών κυψελών λεπτού υμένα. Το φωτοβολταϊκά στοιχεία της First Solar βασίζονται σε πνευματικά κατοχυρωμένη τεχνολογία παραγωγής ημιαγωγών λεπτού υμένα με πολυστρωματικό τελλουριούχο κάδμιο (CdTe). Οι τεχνολογίες λεπτού υμένα έχουν γενικά χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση λειτουργίας σε σχέση με την πολύ ακριβότερη παραδοσιακή μονοκρυσταλλική σιλικόνη. Αλλά αποτελούν εξαιρετικά αποδοτικότερη ενεργειακά μέθοδο παρασκευής, κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Ενώ οι πρώτες τεχνολογίες άμορφης σιλικόνης (a-Si) λεπτού υμένα που μελετήθηκαν εργαστηριακά παρουσίασαν απότομη πτώση της απόδοσης λειτουργίας κατά την πρώτη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, η Solar Cells Inc. (προκάτοχος της First Solar) έχει δημοσιεύσει μελέτες που ισχυρίζονται επαρκή διατήρηση της απόδοσης των ηλιακών κυψελών με βάση τεχνολογία πολυστρωματικού CdTe. Η First Solar είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας που κατάφερε να μειώσει το κόστος παραγωγής σε λιγότερο από ένα δολάριο ανά Watt. Τον Ιούνιο του 2009, ανακοίνωσε ότι στοχεύει να μειώσει το κόστος παραγωγής ανά watt σε ένα επίπεδο μεταξύ US$0,52 και US$0,63[1] έως το 2014.

Η ιστορία της εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η First Solar ιδρύθηκε στο Tempe, της Αριζόνας, το 1999, έπειτα από την πώληση της Solar Cell Inc. (SCI) στην εταιρεία True North Partners (μια εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Walton, η οποία έχει ακόμη στην ιδιοκτησία της την αλυσίδα καταστημάτων Walmart). Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Michael Ahearn. Οι εμπορικές δραστηριότητές της στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστοιχιών ξεκίνησαν το 2002. Τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν σταθερά έως το σημείο όπου ο ρυθμός παραγωγής της ανήλθε στα 25 Megawatt Peak (MWp)[2] , το 2005. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία επεκτάθηκε με την κατασκευή νέας γραμμής παραγωγής στο Perrysburg του Οχάιο και τεσσάρων γραμμών παραγωγής στη Γερμανία. Το 2006, ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής της First Solar ανήλθε στα 75 MW και η εταιρεία ανακοίνωσε την κατασκευή 16 νέων γραμμών παραγωγής στη Μαλαισία (περιοχή Kulim). Την ίδια χρονιά, η First Solar εισήχθη στο χρηματιστήριο του NASDAQ, το χρηματιστήριο για τις εταιρείες τεχνολογίας[3], όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Αυτή τη στιγμή απασχολεί 4.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, η First Solar αύξησε την ετήσια παραγωγική της ικανότητα στα 49.4 MW ανά γραμμή παραγωγής. Λαμβάνοντας υπόψη τις γραμμές παραγωγής που θα είναι έτοιμες το 2009, η εταιρεία αναμένει ότι η συνολική ετήσια παραγωγική ικανότητά της θα ξεπεράσει το 1.1 GW, έως το τέλος του 2009. Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, η μέση απόδοση της φωτοβολταϊκής μετατροπής ανά συστοιχία έφτασε το 10,9%. Παρατηρείται στην περίοδο από το 2003, όταν η απόδοση κυμαινόταν περίπου στο 7%.

Ανακύκλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η First Solar είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας που καθιέρωσε ένα προ-χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών συστοιχιών. Οι ιδιοκτήτες συστοιχιών της First Solar μπορούν ανά πάσα στιγμή να ζητήσουν από την εταιρεία να πάρει πίσω τις φωτοβολταϊκές συστοιχίες που έφτασαν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η First Solar θα αναλάβει τα έξοδα συλλογής και ανακύκλωσης του προϊόντος[4]. Σύμφωνα με τη First Solar, το 95% των υλικών των ημιαγωγών μπορεί να ανακτηθεί κατά τη διάρκεια μιας κλειστής διαδικασίας ανακύκλωσης και συνεπώς να χρησιμοποιηθεί μετέπειτα για την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών συστοιχιών. Το γυαλί μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε ποσοστό της 90 % για την κατασκευή άλλων προϊόντων. Τα έξοδα του προγράμματος καλύπτονται μέσω αμοιβής που συμπεριλαμβάνεται στην αρχική τιμή πώλησης των συστοιχιών. Αυτή η αμοιβή μεταβιβάζεται σε ένα δεσμευμένο επενδυτικό λογαριασμό, ο οποίος ελέγχεται από έναν ανεξάρτητο φορέα. Συνεπώς, η εκ νέου επεξεργασία των συστοιχιών είναι εγγυημένη, ανεξάρτητα από τη First Solar, σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πέραν της διαδικασίας ανακύκλωσης που έχει υλοποιήσει, η First Solar και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που είναι μέλη της επαγγελματικής ένωσης PV Cycle έχουν αναλάβει την υλοποίηση ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης όλων των φωτοβολταϊκών συστοιχιών, ανεξαρτήτως μάρκας, που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος και κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν την ανάμιξη των φωτοβολταϊκών συστοιχιών με άλλα οικιακά απορρίμματα, έτσι ώστε να εγγυάται η επαναχρησιμοποίηση τους[5].

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η First Solar πουλά τα προϊόντα της σε εταιρείες που προωθούν φωτοβολταϊκά έργα, σε εταιρείες που ενοποιούν φωτοβολταϊκά συστήματα και σε δημόσιους φορείς. Ειδικά στη Γερμανία, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί με γρηγορότερο ρυθμό χάρις στην πολιτική της χώρας που – από το 2000 και εξής – ευνοεί τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας (βλ. Νόμος περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, 2000). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω της συνεργασίας της με την εταιρεία SolarCity. Η συνεργασία αυτή θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2008 και θα επιτρέψει – σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Solar City Lyndon Rive[6] – στη First Solar να παρέχει φωτοβολταϊκές συστοιχίες ισχύος 100 MW στη SolarCity, η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων για οικιακή χρήση. Η First Solar έχει καταφέρει να συνάψει αρκετές συνεργασίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 2007, πραγματοποιήθηκαν νέες συμφωνίες με την EDF Energie Nouvelles, τη Sechilienne-Sidec, τη Rio Energie και τη Sun Edison[7][8]. Ακόμη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργασίες με τη Blitztrom GmbH, την Colexon Energy AG, την Conergy AG, την Gehrlicher Umweltschonende Energiesysteme GmbH, τη Juwi Solar GmbH[9] και τη Phoenix Solar AG. Το Μάιο του 2009, η First Solar υπέγραψε συμφωνία και με την Pfalzsolar GmbH, αλλά και τη Γαλλική κοινοπραξία EDFEN.

Έργα/Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηλιακό Πάρκο στο Λίμπρερόζε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2009, η γερμανική εταιρεία Juwi ξεκίνησε την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου με φωτοβολταϊκές συστοιχίες της First Solar στις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Λιμπερόζε, στην πόλη Κότμπους, στη Γερμανία. Καλύπτοντας μια περιοχή 163 εκταρίων, το ηλιακό αυτό πάρκο είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία[10]. Με την επανένωση της Γερμανίας και την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του ‘90, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έπαψαν να χρησιμοποιούνται. Έως σήμερα, η βιώσιμη αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων ήταν δύσκολο έργο, ειδικά λόγω της μόλυνσης σημαντικού μέρους των παλιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εξαιτίας της απόρριψης τοξικών αποβλήτων. Πέρα από τα οικολογικά οφέλη από τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 35.000 τόνους το χρόνο, λόγω της λειτουργίας του ηλιακού πάρκου, η απορρύπανση του εδάφους καλύπτεται οικονομικά με την ενοικίαση των εγκαταστάσεων και ένα μερίδιο στην παραγόμενη ενέργεια. Συνολικά, €5 εκατομμύρια έχουν δεσμευθεί για αυτό το έργο. Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, οι εγκαταστάσεις θα είναι ανοιχτές στους τουρίστες. Το έργο διπλασιάζει τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς συνδυάζει την κατάλληλη παραγωγή ενέργειας με βάση τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία με την απορρύπανση και τον καθαρισμό της τοποθεσίας από βαρέα μέταλλα, διαδικασία η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω της εν τόπω παραγόμενης ενέργειας. Η αναμενόμενη συνολική απόδοση φθάνει περίπου στις 53 εκατομμύρια κιλοβατώρες, οι οποίες αντιστοιχούν με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση περίπου 15.000 νοικοκυριών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Thin Film Today». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  2. Production levels of First Solar[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Website of First Solar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  4. PV Cycle
  5. «Recycling system of First Solar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  6. Reuters
  7. First Solar Inc. SEC Form 10-K for the fiscal year ending December 29, 2007, page 5
  8. «PRIME NEWSWIRE article». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  9. «Juwi Solar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  10. Δελτίο Τύπου της First Solar σχετικά με το Lieberose

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα First Solar στο Wikimedia Commons