Enigma (συσκευή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Enigma σε χρήση, 1943

Οι μηχανές Enigma ήταν μια σειρά από ηλεκτρο-μηχανικές συσκευές κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας.

Η Enigma εφευρέθηκε από τον γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εγκρίθηκαν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες πολλών χωρών, κυρίως της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά διαφορετικά μοντέλα του Enigma παράχθηκαν, αλλά τα γερμανικά στρατιωτικά μοντέλα, τα Wehrmacht Enigmas, ήταν τα πιο πολυσυζητημένα , γιατί είχαν plugboard, ήταν τα πιο πολύπλοκα. Ωστόσο, ιαπωνικά και ιταλικά μοντέλα ήταν επίσης σε χρήση.

Η Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1918, ο Γερμανός εφευρέτης Άρθουρ Σέρμπιους (Arthur Scerbius) με τον στενό του φίλο Ρίτσαρντ Ρίτερ (Richard Ritter) δημιούργησαν την εταιρία Σέρμπιους και Ρίτερ μια καινοτομιακή μηχανική φίρμα που παρήγαγε τα πάντα, από τουρμπίνες ως θερμαινόμενα μαξιλάρια. Ο Σέρμπιους ήταν υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη και κυρίως κοιτούσε για νέες ευκαιρίες. Μια από τις κυρίως ασχολίες του ήταν να αντικαταστήσει τα ανεπαρκή συστήματα κρυπτογραφίας που χρησιμοποιούνταν στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, τα οποία έσπασαν αυτά τα κρυπτογραφημένα μηνύματα μολύβι και χαρτί με μια μορφή κρυπτογράφησης η οποία θα εκμεταλλευόταν την τεχνολογία του 20ου αιώνα. Έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ανόβερο και το Μόναχο, ανέπτυξε ένα κομμάτι κρυπτογραφικής μηχανής η οποία ήταν ουσιαστικά μια ηλεκτρική βερσιόν του κώδικα Αλμπέρτι. Το ονομαζόμενο «Enigma» (Αίνιγμα) θα γινόταν το πιο τρομαχτικό για τους κρυπταναλυτές στην Ιστορία.

Κατασκευή και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιά απλή ανοιχτή συσκευή Αίνιγμα

Το Αίνιγμα του Σέρμπιους αποτελούντο από έναν αριθμό ευφυών εξαρτημάτων, τα οποία έβαλε και συνέδεσε μέσα σε μια φοβερή και πολύπλοκη κρυπτογραφική μηχανή. Ωστόσο αν σπάσουμε την μηχανή και την επανακατασκευάσουμε σε στάδια, τότε οι υπογραμμισμένες αρχές του θα φανούν. Η βασική μορφή της εφεύρεσης του Σέρμπιους αποτελείται από τρία στοιχεία συνδεδεμένα μεταξύ τους με καλώδια: ένα πληκτρολόγιο για εισαγωγή του κάθε απλού (αρχικού) ψηφίου που ανήκει στο επίσης αρχικό κείμενο, μία ενότητα "ανακατέματος" η οποία κρυπτογραφεί το κάθε ψηφίο σε ένα ξεχωριστό κρυπτογραφημένο ψηφίο, και έναν πίνακα με διάφορους λαμπτήρες όπου φαινόταν το τελικό κρυπτογραφημένο ψηφίο.

Για να κρυπτογραφηθεί ένα γράμμα, ο χρήστης πατάει το αντίστοιχο με αυτό που θέλει γράμμα στο πληκτρολόγιο, το οποίο στέλνει έναν ηλεκτρικό παλμό στην κεντρική μονάδα ανακατέματος και βγαίνει από την άλλη πλευρά ως ένα άλλο ψηφίο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"The Code Book" του Simon Singh