EGEE

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EGEE (Enabling Grids for E-sciencE), έχει σαν κύριο στόχο του, την παροχή σε επιστημονικούς ερευνητές, τόσο του ακαδημαϊκού όσο και του βιομηχανικού τομέα, της δυνατότητας πρόσβασης σε υπολογιστικούς και αποθηκευτικούς πόρους μεγάλης κλίμακας, ανεξαρτήτου γεωγραφικής τοποθεσίας. Το ΕGEE, προσβλέπει επίσης στο να εξοικειώσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες με την ιδέα του υπολογιστικού πλέγματος.

Η υποδομή του EGEE έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 17.000 επεξεργαστικές μονάδες και 5 Petabyte αποθηκευτικού χώρου σε όλη την Ευρώπη, διασυνδέοντας 170 υπολογιστικά κέντρα. Η υποδομή αποτελείται από προσωπικούς υπολογιστές ή σχετικά φτηνούς εξυπηρετητές που διασυνδέονται τοπικά σε μορφή συστάδας (cluster), ενώ η διασύνδεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται πάνω από το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο GEANT υψηλών ταχυτήτων.

Η υποδομή του EGEE εξυπηρετεί ομάδα εφαρμογών όπως η φυσική υψηλών ενεργειών και η βιοπληροφορική, οι κοινότητες των οποίων έχουν προσαρμόσει τον κώδικά τους σε περιβάλλον υπολογιστικού πλέγματος, ενώ και άλλες εφαρμογές όπως βιοχημείας, μετεωρολογίας, αεροναυπηγικής κ.α. είναι στην πιλοτική φάση προσαρμογής.

Ο διαμοιρασμός των πόρων και ο συντονισμός της εκτέλεσης των εφαρμογών-πελατών γίνεται με χρήση κατάλληλου, εξειδικευμένου ενδιάμεσου λογισμικού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]