E.T. the Extra-Terrestrial (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από E.T. the Extra-Terrestrial)
E.T. the Extra-Terrestrial
Soundtrack από Μάικλ Τζάκσον
ΚυκλοφόρησεΝοέμβριος 1982
ΗχογραφήθηκεΙούνιος 1981
Διάρκεια38:91
ΠαραγωγόςΚούινσι Τζόουνς
ΔισκογραφικήMCA
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Μάικλ Τζάκσον)
One Day in Your Life
(1981)
E.T. the Extra-Terrestrial
(1982)
Thriller
(1982)

To E.T. the Extra-Terrestrial είναι audiobook και soundtrack album του Μάικλ Τζάκσον για την ταινία Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial) του Στήβεν Σπίλμπεργκ. Παραγωγός του άλμπουμ ήταν ο Κουίνσι Τζόουνς και κυκλοφόρησε από τη MCA Records, ενώ η παραγωγή του άλμπουμ έφερε τον Τζάκσον κοντά σε συνθέτες όπως Ροντ Τέμπερτον, Φρέντι ΝτεΜάνν και Μπρους Σβήντεν.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1982, τον ίδιο μήνα με το Thriller. Η δισκογραφική εταιρεία του Τζάκσον (Epic Records), πίεσε σε δικαστήριο την απόσυρση του άλμπουμ. Κατά τη διάρκεια της περιορισμένης κυκλοφορίας του, το E.T. the Extra-Terrestrial έφθασε στην 82η θέση του UK Albums Chart. Έδωσε στον Τζάκσον ένα Γκράμι για το Best Recording for Children.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το E.T. the Extra-Terrestrial συμπεριλαμβάνει ένα storybook, επιτρέποντας στους ακροατές να διαβάζουν με τον Τζάκσον καθώς αυτός διηγείται την ιστορία του E.T. και τον χρόνο του στον πλανήτη Γη. Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει εικόνα του E.T. να βάζει τα χέρια του στους ώμους του Τζάκσον, με ένα από τα δάχτυλα του να διαφωτίζεται. Αυτή η εικόνα περιλαμβάνει μια μεγάλη έγχρωμη αφίσα.[1] Μαζί με το είκοσι σελίδων storybook υπάρχουν φωτογραφίες από την ταινία και οι στίχοι του Someone in the Dark. Η ηχογράφηση του άλμπουμ περιλαμβάνει ηχητικά εφέ από την ταινία, όπως η φωνή του E.T. στο background.

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στήβεν Σπίλμπεργκ διηύθυνε την ταινία E.T. the Extra-Terrestrial

Πριν την ηχογράφηση του E.T. the Extra-Terrestrial, ο Τζάκσον είχε κυκλοφορήσει 4 solo στούντιο άλμπουμς με τη Motown Records (Got to Be There, Ben, Music & Me και Forever, Michael), καθώς και αρκετά με τα αδέρφια του από το Τζάκσον 5. Μετά την αρχή της συνεργασίας του με την Epic Records, ο Τζάκσον κυκλοφόρησε το Off the Wall (1979).[2] Το άλμπουμ ήταν κριτική επιτυχία και έλαβε θετικές γνώμες.[3] Ήταν επίσης εμπορικής επιτυχία, καθώς πώλησε 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[4]

Τον Ιούνιο του 1982 κυκλοφόρησε η ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ, Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial).[5] Σε αυτή συμμετείχαν ηθοποιοί όπως Χένρι Τόμας, Ντί Γουάλλανς, Ρόμπερτ ΜακΝάφτον, Ντρου Μπάριμορ και Πέτερ Κογιότ. Η ταινία μιλά για την ιστορία του Έλλιοτ, ενός αγοριού που γίνεται φίλος με ένα εξωγήινο ονόματι E.T., ο οποίος κατοικεί στη Γη. Μετά την κυκλοφορία του, η ταινία έγινε blockbuster και ξεπέρασε το Star Wars για να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομικά ταινία σε αυτό το σημείο.[6] Οι κριτικοί αναγνώρισαν τη διαχρονική ιστορία της φιλίας, και θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία, όπως ανάφερε το Rotten Tomatoes.[7][8]

Σύμφωνα με τη βιογραφία Michael Jackson – The Magic and the Madness, η οποία γράφτηκε από το δημοσιογράφο Τζ. Ράντι Ταραμπορρέλλι, ο τραγουδιστής της ποπ έδειξε μια σύνδεση στην ιστορία του E.T. Μετά από επίσημες φωτογραφίσεις, στις οποίες ένα ανιματρονικό ρομπότ του εξωγήινου χαρακτήρα αγκάλιασε τον Τζάκσον, ο τραγουδιστής δήλωσε, «Ήταν τόσο αληθινός και του μιλούσα. Τον φίλησα πριν φύγω. Την επόμενη μέρα, μου έλειπε».[9] Ο Τζάκσον θα αποκαλύψει αργότερα σε μια συνέντευξη με το περιοδικό Ebony ότι η ιστορία της ταινίας ήταν παρόμοια με μια δική του.

Είναι σε ένα παράξενο μέρος και θέλει να τον δεχθούν - είναι μια κατάσταση που βρήκα τον εαυτό μου όταν ταξίδευα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι πιο άνετος με τα παιδιά, και εγώ έχω πολύ μεγάλη αγάπη για παιδιά. Δίνει αγάπη και ζητά ανταπόδοση, όπως κάνω εγώ. Και έχει εξαιρετική δύναμη που του επιτρέπει να πετά και να κάνει ότι θέλει για να αποφύγει πράγματα στη Γη, κάτι που κάνω και εγώ. Αυτός και εγώ είμαστε όμοιοι σε αρκετά πράγματα[10]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζάκσον άρχισε να δουλεύει στο audiobook για το E.T. the Extra-Terrestrial τον Ιούνιο του 1981, με τον Κουίνσι Τζόουνς ως παραγωγό του.[9] Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης της αφήγησης, ο Τζάκσον άρχισε να κλαίει όταν ο E.T. πέθανε. Ο Τζόουνς και ο Σπίλμπεργκ αποφάσισαν να μην ηχογραφήσουν πάλι αυτό το κομμάτι, γιατί δεν θα μείωνε τα αισθήματα του τραγουδιστή, για αυτό το άφησαν όπως ήταν. Η Λίσα Κάμπελ, βιογράφος του Τζάκσον, έγραψε ότι ο Τζόουνς το ήξερε αυτό από την ηχογράφηση του She's Out of My Life από το Off the Wall.[11]

Εκτός από τον παραγωγό και συγγραφέα της αφήγησης, Κουίνσι Τζόουνς, αρκετοί από τους συνεισφέροντες στο E.T. the Extra-Terrestrial δούλεψαν με τον Τζάκσον στα solo projects του στο παρελθόν. Ο Ροντ Τέμπερτον έγραψε τη μουσική για το Someone in the Dark, και έγραψε αρκετά κομμάτια για το Off the Wall και το Thriller. Οι προηγούμενοι μάνατζερ του Τζάκσον και των Τζάκσον 5, Φρέντι ΝτεΜάν και Ρον Βέισνερ εργάστηκαν ως συντονιστές της παραγωγής του άλμπουμ. Ο Μπρους Σβήντεν ήταν μηχανικός στο E.T. the Extra-Terrestrial, όπως ήταν στο Off the Wall και στο Thriller και όπως θα είναι στο Bad (1987) και στο Dangerous (1991). Ο Ντικ Ζίμμερμαν φωτογράφισε τον Τζάκσον για το εξώφυλλο του Thriller, πριν εκ νέου φωτογραφίσει τον Τζάκσον για τη αφίσα του E.T. the Extra-Terrestrial.[11][12]

Κυκλοφορία και νομικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Epic Records επέτρεψε στον Τζάκσον να ηχογραφήσει άλμπουμ με την MCA Records με 2 όρους:

  1. Το E.T. the Extra-Terrestrial δεν θα κυκλοφορούσε πριν τα Χριστούγεννα του 1982 (για να διαγωνισθεί με το Thriller)
  2. Το κομμάτι Someone In the Dark δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει ως single.[13]

Και οι δύο όροι δεν τηρήθηκαν από την MCA Records - το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1982 και έδωσε promo αντίγραφα του Someone In the Dark σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η MCA Records έλαβε πίεση να αποσύρει το άλμπουμ και να απαγορεύσει την κυκλοφορία του Someone In the Dark ως single μετά από δικαστική δράση που άρχισε η Epic κατά της MCA Records με αγωγή 2 εκατομμυρίων δολαρίων.[11][13] Τα αντίγραφα του κομματιού του Τζάκσον έγιναν ένα από τα σπανιότερα και περιζήτητα promo singles ως αποτέλεσμα της δίκης, αρκετά από αυτά πωλήθηκαν για 1000 δολάρια.[14] Το τραγούδι κυκλοφόρησε αργότερα ως επιπλέον κομμάτι στην ειδική έκδοση του Thriller, το 2001.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το E.T. the Extra-Terrestrial ήταν εμπορική επιτυχία - έφθασε στην 82η θέση στο UK Albums Chart, ψηλή θέση για ένα storybook album.[15] Το audiobook έδωσε στον Τζάκσον ένα Γκράμι το 1984 στην κατηγορία Best Recording for Children.[16] Μετά τη λήψη αυτού του βραβείου, και λαμβάνοντας 8 βραβεία Γκράμι σε 12 κατηγορίες, ο τραγουδιστής δήλωσε ότι από όλα τα βραβεία που έλαβε, «είναι περισσότερο περήφανος γι' αυτό».[17][18][19]

Το E.T. the Extra-Terrestrial έλαβε θετικές γνώμες από τους κριτικούς. Το περιοδικό Ebony το περιέγραψε ως «παράξενο άλμπουμ».[20] Ο Μάρκ Μπέγκο του Toledo Blade δήλωσε ότι το Someone in the Dark ήταν μια «από τις πιο όμορφες μπαλάντες που εκτέλεσε ο Τζάκσον».[1] Επιπλέον δήλωσε ότι ο συνδυασμός της παραγωγής του Τζόουνς, των διαλόγων από την ταινία, των αισθημάτων του Τζάκσον καθώς διάβαζε την αφήγηση και της ενορχήστρωσης του Τζων Ουίλλιαμς έκανε το E.T. the Extra-Terrestrial να λάβει όσα δάκρυα έλαβε η ταινία.[1] Το Lexington Herald-Leader αναφέρει ότι ήταν ένα «απολαυστικό» storybook album.[21] Το Someone In The Dark επίσης εμφανίστηκε στο box set The Ultimate Collection του Μάικλ Τζάκσον.

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "Someone In The Dark (Opening Version)"  Άλαν Μπέργκμαν, Μαρλίν Μπέργκμαν, Ροντ Τέμπερτον 4:58
2. "Landing"  Τζων Ουίλλιαμς 3:24
3. "Discovery"  Τζων Ουίλλιαμς 11:32
4. "Home"  Τζων Ουίλλιαμς 6:09
5. "Intrusion"  Τζων Ουίλλιαμς 5:23
6. "Chase"  Τζων Ουίλλιαμς 3:18
7. "Good-Bye"  Τζων Ουίλλιαμς 2:25
8. "Someone In The Dark (Closing Version)"  Άλαν Μπέργκμαν, Μαρλίν Μπέργκμαν, Ροντ Τέμπερτον 3:04

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσαρτ (1983) Καλύτερη
θέση
UK Albums Chart 82[15]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές
  1. 1,0 1,1 1,2 Bego, Mark (7 Μαρτίου 1984). «Then came 'Thriller'!». Toledo Blade. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  2. George, pp. 31–40
  3. Holden, Stephen (1 Νοεμβρίου 1979). «Off the Wall: Michael Jackson». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-12-23. https://web.archive.org/web/20071223010621/http://www.rollingstone.com/reviews/album/259585/review/6067502/off_the_wall. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  4. «Michael Jackson: Off the Wall – Classic albums – Music – Virgin media». Virgin Media. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. «E.T.: The Extra-Terrestrial — Weekend Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2009. 
  6. Roche, Catherine (1 Μαρτίου 2008). «ET: appearing in a fence near you». Shropshire Star. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  7. «Universal Studios Hollywood Celebrates 20th Anniversary Of 'E.T. The Extra-Terrestrial'». PR Newswire. 28 Φεβρουαρίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  8. «100 Best-Reviewed Sci-Fi Movies». Rotten Tomatoes. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  9. 9,0 9,1 Taraborrelli, p. 209
  10. Sanders, Charles L. (Δεκέμβριος 1982). Michael. Ebony. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  11. 11,0 11,1 11,2 Campbell, p. 55
  12. Campbell, p. 56
  13. 13,0 13,1 Halstead, p. 293
  14. Halstead, p. 294
  15. 15,0 15,1 Halstead, p. 104-105
  16. George, p. 40
  17. Arar, Yardena (11 Ιανουαρίου 1984). «Michael Jackson gets record 12 nominations». The Free Lance–Star. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  18. «Singer Michael Jackson claims 8 music awards». Rome News-Tribune. 29 Φεβρουαρίου 1984. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  19. Arar, Yardena (29 Φεβρουαρίου 1984). «A night of records». The Free Lance–Star. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
  20. Sanders, Charles L. (Νοέμβριος 1983). Diana and Michael. Ebony. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2009. 
  21. «Sound tracks enable you to savor the magic from favorite movies». Lexington Herald-Leader. 9 Ιουνίου 1983. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2009. 
Βιβλιογραφία