DualDisc

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Dual Disc)

DualDisc ονομάζεται ένας υβριδικός οπτικός δίσκος δύο πλευρών που αναπτύχθηκε από τις EMI Music, Universal Music Group, Sony/BMG Music Entertainment, Warner Music Group και 5.1 Entertainment Group και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Recording Industry Association of America (RIAA). Η μία του πλευρά είναι συμβατή με το CD, χωρίς όμως να ακολουθεί το πρότυπο του κόκκινου βιβλίου (Red Book CD Specifications), ενώ η άλλη πλευρά είναι συμβατή με το πρότυπο του DVD. Το DualDisc πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το Μάρτιο του 2004. Το πρώτο DualDisc στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2005 από την Άννα Βίσση με τίτλο "Nylon".

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρόπος λειτουργίας του Dual Disk

Το DualDisc βασίζεται στην τεχνολογία δύο πλευρών του DVD, δηλαδή στα DVD-10, DVD-14 και DVD-18. Οι δίσκοι κατασκευάζονται με τη συγκόλληση δύο στρωμάτων, ενός DVD πάχους 0.6 mm (χωρητικότητας 4.7 Gigabyte) και ενός CD πάχους 0.9 mm (60 λεπτών ή 525-Megabyte), συνολικού πάχους 1.5 mm.

Λόγω του 0.9 mm πάχους του στρώματος CD, το Dual Disc δεν συμμορφώνεται με την προδιαγραφή του κόκκινου βιβλίου που προβλέπει ελάχιστο πάχος 1.1 mm. Επίσης, ο μέγιστος χρόνος αναπαραγωγής, τουλάχιστον για τα πρώτα Dual Discs ήταν 60 λεπτά αντί των 74 λεπτών.

Εξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]