Daydream (1981)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Daydream
ΣκηνοθεσίαΤετσούι Τακέσι
ΣενάριοΓιουνιχίρο Τανιζάκι (διήγημα)
ΠρωταγωνιστέςΚιόκο Αϊζόμε
Τακέμι Κατσουσίκα
Κέι Σάτο
Πρώτη προβολήCountry flag 1981
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΓιαπωνέζικα

Το Daydream (ιαπων. Hakujitsumu) είναι μια ταινία ιαπωνικής παραγωγής, γυρισμένη το 1981 από τον Τετσούι Τακέσι. Η ταινία αποτελεί ριμέικ της ομότιτλης, πρωτοποριακής για την εποχή της, ταινίας που ο Τακέσι είχε γυρίσει το 1964 και αποτελούσε μια από τις πρώτες ακριβές παραγωγές ερωτικών ταινιών στην Ιαπωνία (ή pinku eiga όπως αποκαλούνται εκεί). Το φιλμ του 1981 θεωρείται η πρώτη πραγματικά πορνογραφική ταινία που παίχτηκε στις αίθουσες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης Τετσούι Τακέσι υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Ιαπωνικού ερωτικού κινηματογράφου. Το 1964 σκηνοθετεί το Daydream που υπήρξε η πρώτη σοβαρή και με μεγάλο προϋπολογισμό παραγωγή του είδους γνωρίζοντας την επιτυχία αλλά και διανομή στο ευρύ εμπορικό κύκλωμα αιθουσών σε μια χώρα με πολύ αυστηρά κριτήρια στη λογοκρισία. Στα επόμενα χρόνια της δεκαετίας του '60 θα σκηνοθετήσει και άλλες παρόμοιες παραγωγές προκαλώντας το συντηρητικό κατεστημένο της Ιαπωνίας, όπως το Black Snow (1965) που είχε σαν αποτέλεσμα μια διαβόητη δίκη για προσβολή των ηθών. Στη δεκαετία του '70 ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων και την παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1981 και σε ηλικία 68 ετών επιστρέφει πίσω από τις κάμερες σκηνοθετώντας ένα σκληρό πορνογραφικό ριμέικ του Daydream. Ο Τακέσι επέλεξε να συνεργαστεί για μια ακόμη φορά με το διευθυντή φωτογραφίας του Ναγκίσα Όσιμα, Ακίρα Τακέντα.[1]

Ο Τακέσι επέλεξε για πρωταγωνίστρια την άγνωστη μέχρι τότε ηθοποιό Κιόκο Αϊζόμε όταν είδε μια γυμνή της φωτογράφιση σε κάποιο περιοδικό. Μετά την προβολή της ταινίας στις αίθουσες, μια δήλωση της Αϊζόμε στην οποία παραδέχονταν ότι είχε όντως συνουσιασθεί μπροστά στην κάμερα, οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερο σάλο. Αν και όπως απαιτεί ο νόμος περί ασέμνων στην Ιαπωνία, τα γεννητικά όργανα και οι τρίχες του εφηβαίου είχαν καλυφθεί (κάνοντας στα συγκεκριμένα σημεία την εικόνα θολή), η εφημερίδα Asahi Shimbun χαρακτήρισε την ταινία σαν μια πρωτιά της Ιαπωνίας στον τομέα του σκληρού πορνό.[2] Η Αϊζόμε έγινε διάσημη χάρη στην ταινία αυτή και θεωρήθηκε κατ' επέκταση η πρώτη Γιαπωνέζα πορνοστάρ.[3]

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένη εν μέρει σε ένα σύντομο διήγημα του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα Γιουνιχίρο Τανιζάκι γραμμένο το 1926, η ταινία ξεκινά με έναν καλλιτέχνη και μια νεαρή κοπέλα στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου. Ο καλλιτέχνης νιώθει γοητευμένος από την κοπέλα, αλλά δεν της μιλάει. Λίγο μετά θα βρεθούν μαζί στο δωμάτιο εξέτασης. Όταν του δίνουν το αναισθητικό αρχίζει να έχει μια σειρά οραμάτων στις οποίες η νεαρή γυναίκα γίνεται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βιασμού και βασανιστηρίων. Όταν ξυπνάει ανακαλύπτει μια σειρά στοιχείων που πιθανότατα αποδεικνύουν ότι όλα όσα είδε δεν ήταν απλά παραισθήσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Weisser, p.102.
  2. Koizumi, Shinichi (1 Δεκεμβρίου 2001). «Porn-star label now a badge of honor for actress». Asahi Shimbun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. Weisser, p.40.