Dangerous (τραγούδι, Μάικλ Τζάκσον)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Dangerous"
Single από Μάικλ Τζάκσον
από το άλμπουμ Dangerous
Κυκλοφόρησε30 Ιουνίου 1993
ΗχογραφήθηκεΣεπτέμβριος του 1990 - Φεβρουάριος του 1991[1]
Διάρκεια7:00 (album version)
6:40 (early version)
ΔισκογραφικήEpic Records
ΣτιχουργόςΜάικλ Τζάκσον, Μπίλ Μπότρελλ, Τέντι Ρίλεϊ
ΠαραγωγόςΜάικλ Τζάκσον, Τέντι Ρίλεϊ
singles των Μάικλ Τζάκσον ανά χρονολογία
Gone Too Soon
(1993)
Dangerous

Το Dangerous είναι R&B και ποπ τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον. Εμφανίζεται στο ομώνυμο άλμπουμ και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1991. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Τζάκσον, Μπίλ Μπόττρελλ και Τέντι Ρίλεϊ και σχεδιάστηκε να είναι το δέκατο single από το άλμπουμ. Αυτά τα σχέδια ακυρώθηκαν λόγω των κατηγοριών κατά του Τζάκσον για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (Αύγουστος 1993), τα προβλήματα υγείας του καλλιτέχνη και της αποτυχίας του προηγούμενου single του άλμπουμ, Gone Too Soon, στα τσαρτ.

Πριν τη σχεδιασμένη κυκλοφορία του τραγουδιού, το Dangerous έλαβε θετικές κριτικές στις αξιολογήσεις του ομώνυμου άλμπουμ. Αν και το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως single μπήκε στα μουσικά τσαρτ στα μέσα του 2009, μετά τον θάνατο του Τζάκσον τον Ιούνιο. Το 1994, η στιχουργός Κρίσταλ Κάρτιερ ισχυρίστηκε ότι οι Τζάκσον, Μπόττρελλ και Ρίλεϊ λογόκλεψαν το τραγούδι. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν υπέρ των Τζάκσον, Μπόττρελ και Ρίλεϊ, λόγω έλλειψης στοιχείων - η Κάρτιερ αρνήθηκε να ασκήσει έφεση.

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dangerous δημιουργήθηκε από άλλο τραγούδι, ονόματι Streetwalker, το οποίο έγραψε ο Τζάκσον για το άλμπουμ Bad.[2] Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, τον Σεπτέμβριο του 1990, του άλμπουμ Dangerous, ο Τζάκσον ηχογράφησε ένα demo, διάρκειας 6 λεπτών και 40 δευτερολέπτων, του Dangerous, που έγραψε ο Μπίλ Μπόττρελλ. Ο Τέντι Ρίλεϊ αργότερα πρόσθεσε στίχους και το παρήγαγε μαζί με τον Τζάκσον στις αρχές του 1991. Σύμφωνα με τον μουσικό σχολιαστή Νέλσον Τζωρτζ, το demo είναι «διαφορετικό από την τελική εκδοχή. Εδώ τα πλήκτρα είναι ευρύχωρα, σε πλήρη αντίθεση με το χλευαστικό, μηχανικό ρυθμό του κομματιού. Σε όλο το τραγούδι, ο Τζάκσον εκτελεί σε ύφος ραπ για μια επικίνδυνη γυναίκα, η οποία είναι το θέμα του κομματιού. Γενικά, έχει περισσότερη διάθεση». Το demo κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2004 στο Michael Jackson: The Ultimate Collection.[3] Μια διαφορετική, μεγαλύτερη εκδοχή επίσης υπάρχει, με τον Τζάκσον να ακούγεται να φωνάζει στην αρχή - μετά από μείωση του ήχου.[2] «Η γέννηση των τραγουδιών που συνθέσαμε [για το Dangerous]», δήλωσε ο Μπόττρελλ, «αποτελείται από μελωδίες με μουρμουρητά, του Τζάκσον και groove διάθεση, και όταν αυτός έφευγε από το στούντιο εγώ ανέπτυξα αυτές τις ιδέες με ένα μάτσο ντραμς και samplers».[2] Ο οπλισμός της κλίμακας του Dangerous είναι σε Ρε ελάσσονα, ενώ τα φωνητικά του Τζάκσον βρίσκονται μεταξύ Λα 3ης και της Λα 4ης.[4] Το τέμπο του τραγουδιού είναι μέτριο με 112 χτύπους ανά λεπτό.[4] Το Dangerous θεωρείται ως ποπ, new jack swing και R&B τραγούδι.

Η δίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, η στιχουργός Κρίσταλ Κάρτιερ κατηγόρησε τους Τζάκσον, Μπόττρελλ και Ρίλεϊ για λογοκλοπή του τραγουδιού. Η Κάρτιερ ισχυρίστηκε ότι έγραψε, επικύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα και ηχογράφησε το τραγούδι το 1985.[5] Στις δίκες, ο Τζάκσον δήλωσε ότι το Dangerous φτιάχτηκε από το τραγούδι Streetwalker, και το συνέγραψε με τον Μπόττρελλ το 1985.[2] Το αρχικό demo του τραγουδιού παίχτηκε στο δικαστήριο. Οι ηχογραφήσεις ακολουθήθηκαν από ακαπέλα εκτελέσεις του Dangerous και του Billie Jean, δίνοντας μια σπάνια εικόνα για τις στιχουργικές του συνήθειες. Ενώ η Κάρτιερ δεν είχε κασέτες με το αρχικό της υλικό, η ετυμηγορία έληξε υπέρ του Τζάκσον, με την Κάρτιερ να αρνείται το δικαίωμα να καταθέσει έφεση.[2][5][6]

Ζωντανές εκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πέντε ζωντανές εκδοχές του Dangerous:

  • Η πρώτη εκτελέστηκε στο τελικό μέρος του Dangerous Tour και στα 1993 American Music Awards. Αυτή η εκδοχή έχει τον Τζάκσον να εκτελεί το δεύτερο ρεφρέν, τη χορωδία, τη γέφυρα και το τρίτο ιντερλούδιο.
  • Η δεύτερη εκτελέστηκε από το 1995 μέχρι το 1997, σε μερικές παρουσιάσεις όπως τα 1995 MTV Music Awards, και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιοδείας HIStory World Tour. Δεν περιλαμβάνει το δεύτερο ρεφρέν, τη γέφυρα ή το τρίτο ιντερλούδιο. Αυτή η εκδοχή έχει στοιχεία από το Owner of a Lonely Heart των Yes, το The Good, The Bad & The Ugly του Έννιο Μορρικόνε, το Smooth Criminal, τα You Want This και Let's Dance της Τζάνετ Τζάκσον, το Get Happy της Τζούντι Γκάρλαντ, το James Bond Theme του Μόντι Νόρμαν και την εισαγωγή κιθάρας από το A View to a Kill του Ντούραν Ντούραν.
  • Η τρίτη εκτελέστηκε δύο φορές: κατά τη διάρκεια των δύο συναυλίων Michael Jackson & Friends. Περιέχει διαφορετικά ηχητικά εφέ, και ένα μικρό ιντερλούδιο με τους χορευτές να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους.
  • Η τέταρτη εκτελέστηκε δύο φορές στα 50α American Bandstand Special και στο γκάλα του Προέδρου Κλίντον το 2002, και είναι παραλλαγή της δεύτερης και της τρίτης εκδοχής.
  • Η πέμπτη εκδοχή σχεδιαζόταν να εκτελεστεί στις συναυλίες του This Is It στο Staples Center και στο Forum (στο Λος Άντζελες), αλλά ακυρώθηκαν λόγω του θανάτου του Τζάκσον. Αυτή η εκδοχή διέρρευσε στο διαδίκτυο το 2010. Περιέχει αποσπάσματα από τα Morphine, 2000 Watts και ένα απόσπασμα από το This Place Hotel/Heartbreak Hotel. Τον Ιανουάριο του 2011, στο Carnival, οι χορευτές των συναυλιών This Is It εκτέλεσαν ένα απόσπασμα από το Dangerous, όπως θα έπρεπε να ήταν στις συναυλίες, αλλά χωρίς την εισαγωγή που διέρρευσε. Αυτή η εκτέλεση περιέχει στοιχεία από τα Smooth Criminal, Stranger In Moscow και το θεματικό τραγούδι της ταινίας Psycho.

Για τις συναυλίες Michael Jackson and Friends στα 50α American Bandstand, ο Τζάκσον φορούσε ένα κόκκινο πουκάμισο σε αντίθεση με το αρχικό άσπρο πουκάμισο. Για όλες τις εμφανίσεις του 2002, ο Τζάκσον έπρεπε να είχε φορέσει ένα περιβραχιόνιο στο μαύρο του σακάκι.

Προετοιμασίες για κυκλοφορία ως single και κριτική ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άλμπουμ Dangerous κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1991, και με πωλήσεις επτά εκατομμυρίων αντίτυπων στις ΗΠΑ και 32 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως, παραμένει ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις άλμπουμ.[7][8][9] Η εμφάνιση του άλμπουμ και η εμπορική του επιτυχία ώθησε τη δισκογραφική εταιρεία του Τζάκσον να συνεχίσει την κυκλοφορία των singles κατά το 1992 και το 1993, ειδικά όταν ο Τζάκσον συνέχισε να προωθεί το άλμπουμ κατά το Dangerous World Tour. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 1993 ξεκίνησε η επίθεση των μέσων ενημέρωσης λόγω των κατηγοριών που εκδόθηκαν κατά του Τζάκσον για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η αποτυχία του ένατου single του άλμπουμ, Gone Too Soon, στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου και τα προβλήματα υγείας του Τζάκσον οδήγησαν στην ακύρωση της κυκλοφορίας του δέκατου single, του Dangerous - αλλά κυκλοφόρησε αργότερα, με το Remember the Time και το Black Or White στο box set Tour Souvenir Pack.[2][10][11][12] Μια εναλλακτική εκδοχή και ένα remix, ονόματι Roger's Rough Dub, έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στην expanded εκδοχή του Dangerous - η κυκλοφορία του επιπλέον δίσκου ακυρώθηκε.[2]

Το Dangerous έλαβε γενικά θετικές γνώμες από τους σύγχρονους μουσικούς κριτικούς. Ο Τζων Πάρελς, της The New York Times, δήλωσε ότι «είναι το τελευταίο τραγούδι του Τζάκσον για ένα αρπακτικό εραστή» και τόνισε τους στίχους I felt taken by lust's strange inhumanity», παρατηρώντας: «Είναι μεγάλος χορευτής, με τα τραγούδια του να κηρύττουν έναν σωματικό τρόπο και σαρκικές απολαύσεις».[13] Ο μουσικός κριτικός Νέλστον Τζωρτζ δήλωσε για το κομμάτι, «[αυτό είναι] ένα κομμάτι που οδηγεί...που εκρήγνυται από τα ηχεία του ραδιοφώνου. Το Dangerous, στην πραγματικότητα, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην καλλιτεχνική καριέρα του Τζάκσον».[3] Ο συγγραφέας Μπάρρι Φάμπερ σημείωσε ότι οι στίχοι «είναι μια εξαιρετική απεικόνιση του πώς το σεξ μπορεί να φαίνεται ως μια ισχυρή βιολογική κινούμενη δύναμη».[14]

Εμφάνιση στα τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν κυκλοφόρησε ως single, το Dangerous μπήκε στα μουσικά τσαρτ στα μέσα του 2009, μετά τον θάνατο του Τζάκσον τον Ιούνιο. Το κομμάτι έκανε το ντεμπούτο του στην καλύτερη του θέση, στην 78η, στα Swiss Singles Chart, στις 12 Ιουλίου 2009.[15] Το τραγούδι επίσης έφθασε έως την 99η θέση στα German Singles Chart, στις 13 Ιουλίου 2009.[16] Το Dangerous παρέμεινε στα τσαρτ των δύο χωρών μόνο για μια εβδομάδα.[15][16]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσαρτ (2009) Καλύτερη
θέση
Swiss Singles Chart 78[15]
German Singles Chart 99[16]

Remixes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Roger's Dangerous Club Mix - 6:58
  • Roger's Dangerous Edit - 4:40
  • Roger's Rough Dub - 6:48

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «59 F3d 1046 Cartier v. Jackson». Open Jurist. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2010. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Halstead, p. 78–80
  3. 3,0 3,1 George, p. 24
  4. 4,0 4,1 «Dangerous - Michael Jackson Digital Sheet Music (Digital Download)». MusicNotes.com. Alfred Publishing Co. Inc. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 Jet Magazine (7 Μαρτίου 1994). «Jury rules that Michael did not steal the song 'Dangerous.'». FindArticles.com. CBS Interactive Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010. 
  6. Amador, p. 107–109
  7. «Michael Jackson sulla sedia a rotelle». Affari Italiani. 11 Αυγούστου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2009. 
  8. «Gold and Platinum». Recording Industry Association of America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010. 
  9. Carter, Kelley L. (11 Αυγούστου 2008). «New jack swing». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-16. https://web.archive.org/web/20081216081624/http://www.chicagotribune.com/features/arts/chi-5-things-0810aug10,0,1329158.story. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2009. 
  10. George, p. 45
  11. Campbell, p. 89–93
  12. Pareles, Jon (18 Ιουνίου 1995). «POP VIEW; Michael Jackson Is Angry, Understand?». The New York Times. The New York Times Company. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010. 
  13. Pareles, Jon (24 Νοεμβρίου 1991). «Michael Jackson in the Electronic Wilderness». The New York Times (The New York Times Company). http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9D0CE2D6143DF937A15752C1A967958260&n=Top%2fReference%2fTimes%20Topics%2fPeople%2fJ%2fJackson%2c%20Michael. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010. 
  14. Farber, p. 57
  15. 15,0 15,1 15,2 «Michael Jackson - Dangerous (song)». Swisscharts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2010. 
  16. 16,0 16,1 16,2 «Chartverfolgung / Jackson,Michael / Single». Musicline.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2010. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dangerous (Michael Jackson song) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).