Daisy (διαφήμιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολόκληρο το διαφημιστικό σποτ

Ως "Νταίζυ" (Αγγλικά: "Daisy"), ή εναλλακτικά ως "Daisy Girl" ή "Peace, Little Girl", έχει καθιερωθεί στην ιστορία να αποκαλείται αμφιλεγόμενη πολιτική τηλεοπτική διαφήμιση που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών του 1964 από το επιτελείο του, μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον. Αν και προβλήθηκε μόνο μια φορά, θεωρείται σημαντικός παράγοντας[1] για την ευρεία νίκη του Τζόνσον έναντι του Μπάρι Γκολντγουότερ καθώς και σημαντική καμπή στην ιστορία της Πολιτικής και της Διαφήμισης. Παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές διαφημίσεις που έχουν προβληθεί ποτέ.[2][3] Δημιουργός της είναι ο Τονι Σβαρτς της εταιρείας DDB Worldwide.

Μετάδοση και επιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προβλήθηκε για μια μόνο φορά, στις 7 Σεπτεμβρίου 1964, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στου David και Bathsheba στο τηλεοπτικό κανάλι "NBC Monday Movie". Η διαφήμιση αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, είχε όμως προλάβει να προβληθεί σε όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων. Η φράση του Τζονσον: "Εμείς είτε πρέπει να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο, είτε πρέπει να πεθάνουμε" εντοπίζεται στο ποίημα του Ουίσταν Ώντεν, με τίτλο "1 Σεπτεμβρίου 1939", ως εξής: "Εμείς πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο ή να πεθάνουμε". Τέλος οι λέξεις "παιδιά" και "σκοτάδι" εντοπίζονται και αυτές στο ποίημα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Conelrad | Daisy: The Complete History Of An Infamous And Iconic Ad - Part Three». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2013. 
  2. "The Tony Schwarz commercials are back" (October 30, 1976) Independent Press-Telegram, Long Beach, California
  3. Kurson Ben, Book Review: Daisy Petals and Mushroom Clouds - WSJ.com