Corpus Inscriptionum Graecarum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Corpus Inscriptionum GraecarumCIG) ονομάζεται μια συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών. Εκδόθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1815 από την Πρωσική Ακαδημία των Επιστημών στο Βερολίνο, όταν ο Άουγκουστ Μπεκ και Μπάρτολντ Γκέοργκ Νίμπουρ πρότειναν να δημοσιευθούν όλες οι μέχρι τότε γνωστές ελληνικές επιγραφές. Η πρώτη συντακτική επιτροπή απαρτήθηκε από τους Φρίντριχ Σλάιερμαχερ, Φίλιππ Μπούττμανν και Ιμμάνουελ Μπέκκερ υπό την διεύθυνση των Μπεκ και Νίμπουρ. Μετά από μακροχρόνιες εργασίες συντάχθηκε το πρώτο τεύχος το 1825, ενώ ο πρώτος πλήρης τόμος δημοσιεύτηκε το 1828, ακολουθούμενος από έναν δεύτερο τόμο το 1843. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλοι δύο τόμοι το 1853 και 1859 από τους Ερνστ Κούρτιους και Άντολφ Κίρχχοφφ αντίστοιχα, καθώς και ένα ευρετήριο το 1877 από τον Χέρμανν Ρελ.

Με την άνθιση των μελετών των αρχαιοτήτων των μεσογειακών χωρών και το επακόλουθο πλήθος των επιγραφών, η Πρωσική Ακαδημία των Επιστημών προχώρησε στην επανεξέταση όλων των επιγραφών. Το έργο συνεχίστηκε με τη συλλογή Inscriptiones Graecae.

kdhfkjsdhkewshdhfguydfbvr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]