Captain Beyond

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Captain Beyond
ΠροέλευσηΜεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηΧαρντ Ροκ, Ψυχεδελικό Ροκ
Παρουσία1971 - 1973
1976 - 1978
1998 - 2003
Δισκογραφική εταιρείαCapricorn, Warner Bros.
Πρώην μέληΡοντ Έβανς
Λάρι Ράινχαρτ
Λι Ντόρμαν
Μπόμπι Κάλντγουελ
Μπράιαν Γκλάσκοκ
Γουίλι Ντάφερν
Ρης Γουάνιανς
Τζίμι Ιντέρβαλ
Τζεφ Αρταμπάσι
Νταν Φράι
Τζέισον Καχούν

Οι Captain Beyond ήταν ροκ συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1971.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος περιελάμβανε τον πρώην τραγουδιστή των Deep Purple, Ροντ Έβανς στα φωνητικά, τον κιθαρίστα Λάρι Ράινχαρτ και τον μπασίστα Λι Ντόρμαν από τους Iron Butterfly, τον πρώην ντράμερ του Τζόνι Γουίντερ, Μπόμπι Κάλντγουελ και τον κιμπορντίστα Λιούι Γκολντ, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τις ηχογραφήσεις για το πρώτο τους άλμπουμ.
Τον Ιούλιο του 1972, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, με την ονομασία "Captain Beyond". Μετά την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος, ο Κάλντγουελ αποχώρησε, για να αντικατασταθεί αρχικά, από τον Μπράιαν Γκλάσκοκ και λίγο αργότερα από τον Μάρτι Ροντρίγκεζ, ενώ το 1973, προσέλαβαν τον κιμπορντίστα Ρης Γουάινανς. Εκείνη τη χρονιά, κυκλοφόρησε το δεύτερο τους άλμπουμ, με τίτλο "Sufficiently Breathless", ο μοναδικός δίσκος του συγκροτήματος ο οποίος ανέβηκε στο Billboard Hot-100. Παρ' όλα αυτά, διαμάχες ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος, οδήγησαν τον Ροντ Έβανς σε αποχώρηση, για να επανέλθει μερικούς μήνες αργότερα, για μία αμερικανική περιοδεία, πριν το συγκρότημα διαλυθεί οριστικά.
Το 1976, ο Ντόρμαν, ο Ράινχαρτ και ο Κάλντγουελ αποφάσισαν να επανενώσουν τους Captain Beyond, με τον Γουίλι Ντάφερν στα φωνητικά. Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησαν το δίσκο "Dawn Explosion" μέσω της εταιρείας Warner, αλλά διαλύθηκαν και πάλι, λίγους μήνες αργότερα.
Το 1998, ο Ράινχαρτ και ο Κάλντγουελ αποφάσισαν να ξανασχηματίσουν τους Captain Beyond, με τον Τζίμι Ιντέρβαλ στα φωνητικά, τον Τζεφ Αρταμπάσι στο μπάσο και τον Νταν Φράι στα πλήκτρα. Το 2000, κυκλοφόρησαν το EP σινγκλ "Night Train Calling", το οποίο περιείχε τέσσερα καινούρια τραγούδια. Το 2002, κυκλοφόρησε ό μοναδικός ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος του συγκροτήματος, το "Far Beyond a Distant Sun - Live in Arlington Texas", το οποίο είχε ηχογραφηθεί το 1973, κατά την περιοδεία για την προώθηση του "Sufficiently Breathless". Το 2003, ο Λάρι Ράινχαρτ διαγνώστηκε με καρκίνο και αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα για άλλη μια φορά. Ο Ράινχαρτ απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου 2012, ενώ ο πρώην μπασίστας των Captain Beyond, Λι Ντόρμαν στις 21 Δεκεμβρίου 2012.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Billboard
1972 Captain Beyond 134
1973 Sufficiently Breathless 90
1977 Dawn Explosion 181
2002 Far Beyond a Distant Sun - Live in Arlington Texas -

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allmusic [1]
  • Music Might [2]
  • Θέσεις τσαρτ των Captain Beyond [3]
  • www.deep-purple.net [4]