Boô

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Hekmansboô στο Schoonebeek

Ένα boô (προφορά , επίσης boo (μπου) ή boe) είναι ένα παλιό σαξονικό κτίριο όπου ένας αγρότης μπορούσε να περάσει τη νύχτα με τα ζώα του, εάν τα άφηνε να βόσκουν μακριά από το χωριό. Το κτίριο είχε ξεχωριστές περιοχές για το αγρότη και τα ζώα και κατασκευαζόταν από φθηνά υλικά. Οι τοίχοι κτιζόντουσαν με άχυρο ή πλεγμένα κλαδάκια καλυμμένα με κοπριά ή μαυρόχωμα. Η οροφή ήταν επίσης από άχυρο.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη boô είναι συγγενής λέξη της γερμανικής 'Bude' που σημαίνει 'καλύβα' ή 'παράγκα' (μεταφορικά 'τσαρδί'). Η λατινική περισπωμένη στο δεύτερο 'o' δείχνει ότι ένα γράμμα εξαιρείται. Στα δανέζικα, 'bo' σημαίνει σπίτι. Η λέξη boô ανήκει στα κάτω γερμανικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας, συνήθως ανύπαντρος, κτηνοτρόφος που περνούσε το χρόνο του σε ένα boô αποκαλούνταν boô-heer και ο εργοδότης του ήταν γνωστός ως broodheer (κυριολεκτικά: άρχοντας του ψωμιού). Μία φορά κάθε δεκατέσσερις ημέρες, ο boô-heer επέστρεφε στη φάρμα για προμήθειες φαγητού και καθαρών ρούχων. Κρατούσε τις απολαβές του από τη μόνη του γαλακτοπαραγωγό αγελάδα και από τα αυγά από τις κότες του.

Τα χωριά Schoonebeek και Nieuw-Schoonebeek στη συνοριακή με τη Γερμανία ολλανδική επαρχία Drenthe, είναι τα μόνα μέρη όπου μπορούν να βρεθούν αυτά τα κτίρια. Εξαιτίας αυτού, το Nieuw-Schoonebeek ήταν γνωστό ως boôëndorf, (το χωριό με τα boô), στη γερμανική πλευρά των συνόρων. Τα boô που μπορούν να βρεθούν εκεί σήμερα είναι απομιμήσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται στις αρχικές τοποθεσίες των αυθεντικών κτιρίων.

Το τελευταίο γνήσιο boô, το Wilmsboô (ιδιοκτησία της Ιστορικής Εταιρείας "De Spiker" του Drent) στο Nieuw-Schoonebeek (1640) κάηκε τον Οκτώβριο του 2004.[1] Η ιστορική εταιρεία υποπτεύθηκε εμπρησμό, καθώς το κτίριο δεν είχε ούτε παροχή αερίου ούτε ηλεκτροδότηση.[2] Τον Μάρτιο του 2005 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Πριν καεί, υπήρχαν σχέδια για τη συμπερίληψη του αρχικού κτιρίου στην Ευρωπαϊκή λίστα μνημείων.

Μια άλλη ρεπλίκα, το Hekmansboô, βρίσκεται στo έδαφος του βουστασίου "De Katshaar" (όχι στην αρχική θέση του) κατά μήκος του ευρωπαϊκού δρόμου N863 στο Σούνμπεεκ (Schoonebeek).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Laatste originele Drentse boo afgebrand" Αρχειοθετήθηκε 2011-07-24 στο Wayback Machine. (Το τελευταίο boô της Drenthe κάηκε) από τον ιστότοπο Nieuws.nl (εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου, 2004· ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, 2006). (Ολλανδικά)
  2. "Brand legt laatste Drentse boo in as" Αρχειοθετήθηκε 2007-09-27 στο Wayback Machine. (Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτες το τελευταίο boô της Drenthe) από το NBDC (εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου, 2004· ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, 2006). (Ολλανδικά)