Μπιγιόνσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Beyoncé)
Μπιγιόνσε
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Beyoncé (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοQueen B[1], Beyoncé και First Lady of Music
ΓέννησηΜπιγιόνσε Γκιζέλ Νόουλς - Κάρτερ
4 Σεπτεμβρίου 1981 (1981-09-04) (42 ετών)
Χιούστον, ΗΠΑ
ΚατοικίαΜπελ Ερ
ΣπουδέςKinder High School for the Performing and Visual Arts[2], Alief Elsik High School[3] και The Center for Early Education
Ιδιότητα
  • τραγουδίστρια
  • στιχουργός
  • μουσική παραγωγός
  • ηθοποιός
  • επιχειρηματίας
ΣύζυγοςJay-Z (από 2008)[4]
ΤέκναΡούμι Κάρτερ, Μπλου Άιβι Κάρτερ και Sir Carter
ΓονείςMathew Knowles[5] και Tina Knowles
ΑδέλφιαSolange Knowles (αδελφή)
ΣυγγενείςAngela Beyince (ξάδελφος)
Είδος τέχνης
Σημαντικά έργαAustin Powers in Goldmember, Obsessed, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, Hip Hop Star και Signs
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπιγιόνσε Γκιζέλ Νόουλς - Κάρτερ (γεν. Beyoncé Giselle Knowles-Carter, 4 Σεπτεμβρίου 1981) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, μουσική παραγωγός, ηθοποιός και επιχειρηματίας. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδοποιούς που αναδείχθηκαν στον αιώνα που διανύουμε, με 32 βραβεία Γκράμι στη συλλογή της. Διαθέτει το φωνητικό εύρος των τεσσάρων οκτάβων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπιγιόνσε Τζιζέλ Νόουλς (Beyoncé Giselle Knowles) γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1981 στο Χιούστον του Τέξας. Η μητέρα της, Τίνα Νόουλς (Tina Knowles), είναι κομμώτρια και ιδιοκτήτρια κέντρου ομορφιάς, ενώ ο πατέρας της, Μάθιου Νόουλς (Mathew Knowles) είναι μάνατζερ και διευθυντής πωλήσεων της δισκογραφικής εταιρίας Xerox. Το όνομα "Beyoncé" αποτελεί παραλλαγή του πατρικού επωνύμου της μητέρας της, δηλαδή "Beyincé". Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Σολάνζ Νόουλς (Solange Knowles), η οποία είναι κι αυτή τραγουδίστρια και μάλιστα ήταν επίσης μέλος του συγκροτήματος Destiny's Child. Ο πατέρας της είναι Αφροαμερικανός, ενώ η μητέρα της Creole.

Η Μπιγιόνσε φοίτησε στο σχολείο St. Mary's Elementary School, στην περιοχή Fredericksburg του Τέξας, όπου παρακολούθησε και μαθήματα χορού. Το ταλέντο της στο χορό, ανακάλυψε ο καθηγητής της, Darlette Johnson, ο οποίος την παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Σε ηλικία μόλις επτά ετών, έλαβε μέρος σε ένα σχολικό διαγωνισμό και ερμηνεύοντας το «Imagine» του Τζον Λένον, κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το 1990, κάνει εγγραφή στο σχολείο Parker Elementary School, το οποίο ήταν σχολείο τεχνών κι έτσι συμμετείχε σε χορωδίες κ.α.

Το 1995, ο πατέρας της, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε σε βαθμό που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μικρότερο διαμέρισμα. Μετά από λίγο διάστημα, η οικογένεια επανήλθε σε πιο καλά οικονομικά, χάρη στην Μπιγιόνσε, η οποία κατάφερε να ενταχθεί ως μέλος της δισκογραφικής εταιρίας Columbia Records.

Καριέρα με τις Destiny's Child[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1998–2002, 2005–2006: Destiny's Child[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, το συγκρότημα από Girl's Tyme, ονομάστηκε σε Destiny's Child, βασισμένο σε ένα κείμενο από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα και την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι, με τίτλο «Killing Time», το οποίο έγινε το soundtrack της ταινίας «Men in Black». Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ τους, αλλά και το hit «No, no, no», το οποίο καθιέρωσε το συγκρότημα. Το συγκεκριμένο άλμπουμ τις καθιέρωσε ως μία βιώσιμη οντότητα στη μουσική βιομηχανία, κερδίζοντας 3 Soul Train Lady of Soul Awards.

Το 1999, το γκρουπ κυκλοφορεί τον πολλαπλά πλατινένιο δίσκο του, εν ονόματι The Writing's on the Wall. Ο δίσκος περιείχε γνωστά τραγούδια, όπως τα "Bills, Bills, Bills", "Jumpin' Jumpin'" & "Say My Name". Το "Say My Name" κέρδισε τα βραβεία, Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals και Best R&B Song, στην 43η απονομή βραβείων Γκράμι.

Το 2000 ηχογραφούν το κομμάτι "Independent Women Part I", όπου εμφανίζεται στη μουσική υπόκρουση της ταινίας Charlie's Angels. Το τραγούδι έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 για 11 συνεχόμενες εβδομάδες.

Το 2001 δημοσιεύτηκε το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος εν ονόματι Survivor. Ο δίσκος έκανε ντεμπούτο στη κορυφή του Billboard 200, με 663.000 πωλήσεις από την πρώτη εβδομάδα. Το άλμπουμ περιλαμβάνει νούμερο 1 hits, όπως τα "Bootylicious" και "Survivor" το οποίο κέρδισε ένα Γκράμι στην κατηγορία Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το γιορτινό άλμπουμ εν ονόματι 8 Days of Christmas.

Το 2004, μετά από μια διάρκεια 2 ετών που η κάθε μία ξεχωριστά είχε ξεκινήσει τη solo καριέρα της, επέστρεψαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον τελευταίο τους δίσκο εν ονόματι Destiny Fulfilled. Ο δίσκος περιέχει τα κομμάτια "Lose My Breath" και "Soldier". Με τη κυκλοφορία του άλμπουμ αποφάσισαν να κάνουν μία περιοδεία εν ονόματι Destiny Fulfilled... and Lovin' It. Η περιοδεία περιείχε κομμάτια όπως τα "No, No, No", "Survivor", "Say My Name", "Independent Women" και "Lose My Breath". Εκτός όμως από τα hits των Destiny's Child, πρόσθεσαν και κομμάτια από τις solo καριέρες τους.

Το 2005 κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με όλα τους τα hit εν ονόματι Number 1's.

Το 2006 απέκτησαν αστέρι στη λεωφόρο της δόξας.

Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν η Beyoncé Knowles, η Κέλι Ρόουλαντ ,η ξαδέλφη και στενή φίλη της Beyonce, η Michelle Williams, η Letoya και η Latavia Roberson.

Το συγκρότημα, γνώρισε τεράστια επιτυχία, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών. Τελικά, όμως διαλύθηκε το 2006. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια, το Billboard τις κατέταξε ανάμεσα στα σπουδαιότερα μουσικά τρίο όλων των εποχών,[6][7] ένατο πιο επιτυχημένο καλλιτέχνη της δεκαετίας 2000s,[8] 68ες στη λίστα All-Time Hot 100 Artists του 2008,[9] και το 2016 το περιοδικό τις κατέταξε στη θέση 90 των πιο επιτυχημένων dance club artist όλων των εποχών. Το συγκρότημα έχει προταθεί για 14 υποψηφιότητες στα βραβεία Γκράμι κερδίζοντας δύο φορές στη κατηγορία Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals και μια στη κατηγορία Best R&B Song.

Δισκογραφία

  • Destiny's Child (1998) (2.000.000 αντίτυπα)
  • The Writing's on the Wall(1999) (16.690.000 αντίτυπα)
  • Survivor (2001) (14.000.000 αντίτυπα)
  • 8 Days of Christmas (2001) (1.000.000 αντίτυπα)
  • Destiny Fulfilled (2004) (8.000.000 αντίτυπα)
  • #1's (2005) (4.000.000 αντίτυπα)

Παρ' όλη την τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος, η Μπιγιόνσε αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα κι έτσι, το 2003 αποχώρησε προσωρινά από το γκρουπ και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Dangerously in Love, το οποίο την καθιέρωσε ως solo καλλιτέχνιδα, πούλησε 13.000.000 αντίτυπα, κέρδισε πέντε βραβεία Grammy, ενώ επίσης τα τραγούδια της, Crazy in Love σε συνεργασία με τον Jay-Z και Baby Boy ήταν νούμερο 1 στην κορυφή των Billboard Hot 100. Το Νοέμβριο του 2003, ξεκίνησε τη περιοδεία στην Ευρώπη με όνομα Dangerously in Love Tour και αργότερα ενώθηκε μαζί με τις Missy Elliott και Alicia Keys για τη περιοδεία Verizon Ladies First Tour στη Βόρεια Αμερική. Την 1η Φεβρουαρίου 2004, η Μπιγιόνσε τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο των Η.Π.Α. στο Super Bowl XXXVIII, στο Reliant Stadium στο Χιούστον του Τέξας.

2006 – 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την οριστική αποχώρηση της Μπιγιόνσε από το συγκρότημα Destiny's Child αλλά και τη διάλυση του, το 2006, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της ως solo καλλιτέχνης, με τίτλο B'Day, στις 4 Σεπτεμβρίου 2006, την ημέρα των 25ων γενεθλίων της,[10] το οποίο περιείχε επιτυχίες όπως Déjà Vu, Irreplaceable και Beautiful Liar σε συνεργασία με την Σακίρα. Το συγκεκριμένο άλμπουμ, πούλησε 540.000 αντίτυπα τη πρώτη εβδομάδα (9.000.000 μέχρι σήμερα) και έγινε το δεύτερο πιο επιτυχημένο άλμπουμ της.

Ο πρώτος της ρόλος για το 2006 ήταν στη κωμωδία The Pink Panther με εισπράξεις $158,8 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η δεύτερή της ταινία για το 2006, Dreamgirls, ήταν βασισμένη σε ένα μιούζικαλ του Broadway που και αυτό με τη σειρά του ήταν βασισμένο στη πορεία των The Supremes, λαμβάνοντας την αναγνώριση από τους κριτικούς, εισπράττοντας $154 εκατομμύρια από την παγκόσμια αγορά. Τον Μάρτιο του 2006, παρόλο που είχε προηγηθεί προ έτους η διάλυση του συγκροτήματος Destiny's Child, τους απονεμήθηκε αστέρι στην Hollywood Walk of Fame, μιας και είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία, πουλώντας πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[11]

Τον Απρίλιο του 2007, η Μπιγιόνσε ξεκίνησε τη πρώτη της παγκόσμια περιοδεία με 97[12] στάσεις, εν ονόματι The Beyoncé Experience, με κέρδη άνω των $24 εκατομμυρίων. Πριν από τις έξι υψίστης σημασίας συναυλίες η Μπιγιόνσε σε συνεργασία με τον Πάστορά της St. John's και την America's Second Harvest διέθεταν δωρεάν γεύματα για όσους είχαν ανάγκη.

2008 – 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της, με τον ράπερ Jay-Z, που πραγματοποιήθηκε το 2008, την επηρέασε ώστε να γράψει το τρίτο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο I Am... Sasha Fierce, που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2008[13], το οποίο πούλησε 482.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του (9.000.000 μέχρι σήμερα) και βρέθηκε στην κορυφή του Billboard 200[14]. Το άλμπουμ περιείχε singles όπως το Ιf I Were A Boy, Single Ladies (Put a Ring on It) (11.400.000 πωλήσεις), Brocken Hearted Girl, Halo(10.300.000 πωλήσεις), Sweet Dreams, Diva, Ego και Video Phone. Η επιτυχία του κομματιού Halo, βοήθησε τη Μπιγιόνσε να γίνει η γυναίκα με τα περισσότερα top-ten singles τη δεκαετία του 2000.

Το Μάρτιο του 2009 ξεκίνησε τη δεύτερη παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο I Am... World Tour για την στήριξη του άλμπουμ, με 108 συναυλίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της συναυλίας που έγινε στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α.,[15] εισπράττοντας $119.5 εκατομμύρια.[16] Διευρύνοντας την υποκριτική της καριέρα, το 2008 πρωταγωνίστισε ως Etta James στη μουσική βιογραφία, Cadillac Records, λαμβάνοντας επαίνους από τους κριτικούς[17] χαρίζοντάς της αρκετές υποψηφιότητες σε κορυφαίες κατηγορίες.[18] Η Μπιγιόνσε δώρισε όλο το μισθό της από τη ταινία στο Phoenix House, έναν οργανισμό απεξάρτησης για άτομα εθισμένα στην ηρωίνη.[19] Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ερμήνευσε το τραγούδι At last για τον πρώτο χορό του προεδρικού ζεύγους Ομπάμα.[20] Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστισε στο θρίλερ Obsessed, φέρνοντας στα ταμεία $73,8 εκατομμύρια[21] και κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης μάχης στα MTV Movie Awards.[22]

Στα 52α Βραβεία Γκράμι που απονεμήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2010, θριάμβευσε με έξι συνολικά νίκες, από τις δέκα υποψηφιότητες που είχε, κάτι που αποτελεί ρεκόρ νικών για γυναίκα καλλιτέχνη μέσα σε μόλις μία βραδιά. Το 2010, συμμετείχε στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού Telephone της Lady Gaga, χαρίζοντας στη Μπιγιόνσε το έκτο νούμερο ένα κομμάτι της.

2011 – 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιουνίου 2011 η Μπιγιόνσε γίνεται η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που ανεβαίνει στην κεντρική Pyramid stage, στο φεστιβάλ Glastonbury τα τελευταία 20 έτη.[23] Τον Ιούνιο του 2011, κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της, με τίτλο 4, πουλώντας 310,000 αντίγραφα την πρώτη εβδομάδα (4.500.000 μέχρι σήμερα) δίνοντας στη Μπιγιόνσε τον τέταρτο κατά σειρά νούμερο 1 δίσκο της. Στις 1 Αυγούστου 2011 το άλμπουμ έγινε πλατινένιο από την Recording Industry Association of America, έχοντας φτάσει το ορόσημο των 1 εκατομμυρίου πωλήσεων.[24] Ο δίσκος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα τραγούδια Run the World (Girls), Best Thing I Never Had, Love on Top και Countdown. Προς το τέλος του 2011 η Μπιγιόνσε ανέβηκε στη σκηνή για 4 ξεχωριστές παραστάσεις στο Roseland Ballroom της Νέας Υόρκης.[25] Στις 5 Φεβρουαρίου το άλμπουμ έφτασε τα 1 δισεκατομμύριο streams, κάνοντας έτσι τη Μπιγιόνσε τη μοναδική γυναίκα καλλιτέχνη με 3 δίσκους στη κατοχή της που έχουν περάσει το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify.[26]

Στις 7 Ιανουαρίου 2012 η Μπιγιόνσε γέννησε το πρώτο της παιδί, την Blue Ivy Carter, στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.[27] Πέντε μήνες αργότερα ανεβαίνει στη σκηνή του Revel Atlantic City's Ovation Hall, προκειμένου να επισημάνει την επάνοδό της στη μουσική σκηνή μετά τον ερχομό της κόρης της.[28]

Τον Ιανουάριο του 2013, ερμήνευσε τον Εθνικό Ύμνο στη δεύτερη ορκωμοσία του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και τον επόμενο μήνα, τραγούδησε στο ημίχρονο του Super Bowl XLVII στο Mercedes-Benz Superdome της Νέας Ορλεάνης.[29][30] Η παράσταση έγινε ανάρπαστη, λαμβάνοντας 268.000 tweets το λεπτό, κάτι που την έκανε τη δεύτερη στιγμή στην ιστορία με τα περισσότερα tweets ανά λεπτό.[31].

Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Life Is But a Dream, το οποίο σκηνοθετήθηκε και από την ίδια,[32] πρωτοπαίχτηκε από το HBO στις 16 Φεβρουαρίου 2013.[33] Στις 15 Απριλίου 2013 από το Βελιγράδι της Σερβίας ξεκίνησε η τρίτη της παγκόσμια περιοδεία με τίτλο The Mrs. Carter Show World Tour, η οποία είχε 132 στάσεις, με την τελική τον Μάρτιο του 2014. Η συγκεκριμένη περιοδεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες όλων των εποχών.[34]

2013 – 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Μπιγιόνσε κυκλοφόρησε εντελώς απροειδοποίητα καινούριο άλμπουμ με τίτλο το όνομά της στο iTunes χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο δίσκος έκανε ντεμπούτο στη κορυφή του Billboard 200 χαρίζοντας στη Μπιγιόνσε τον πέμπτο κατά σειρά νούμερο ένα δίσκο στις Η.Π.Α. κάτι που την έκανε την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έχει αγγίξει τη κορυφή με τα πρώτα της πέντε άλμπουμ.[35][36] Το άλμπουμ ανέτρεψε τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας και κατέρριψε κάθε ρεκόρ πωλήσεων με 1,4 εκατ. ψηφιακά αντίτυπα ήδη από την πρώτη εβδομάδα (5.500.000 μέχρι σήμερα) και έγραψε ιστορία στο iTunes διότι έγινε το άλμπουμ με τις πιο γρήγορες  πωλήσεις. Επίσης κατέκτησε την κορυφή των charts σε 110+ χώρες και χαρακτηρίστηκε ένα από τα καλύτερα explict ποπ άλμπουμ όλων των εποχών.

Τον Μάιο του 2013 η Μπιγιόνσε τραγούδησε το τραγούδι της Amy Winehouse, Back to Black με τον André 3000 για τη μουσική υπόκρουση της ταινίας The Great Gatsby.[37] Επιπλέον, τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε η 3D CGI animated ταινία Epic στην οποία η Μπιγιόνσε δάνεισε τη φωνή της στη Βασίλισσα Τάρα.[38]

Τον Απρίλιο του 2014 η Μπιγιόνσε και ο Τζέι Ζ ανακοινώνουν από κοινού, την περιοδεία τους On The Run Tour.[39] Στις 24 Αυγούστου 2014 η Μπιγιόνσε, μεταξύ των τεσσάρων βραβείων MTV που κερδίζει, είναι και το Michael Jackson Video Vanguard Award, το οποίο θεωρείτε ως η υπέρτατη τιμή για έναν καλλιτέχνη από τα MTV.[40] Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το περιοδικό Forbes την κατατάσσει νούμερο ένα γυναίκα με βάσει τις ετήσιες εισπράξεις, που εκείνη τη χρονιά έφταναν τα $115 εκατομμύρια, διπλάσιος αριθμός από τα περσινά της έσοδα.[41]

Στα 57α Βραβεία Γκράμι που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2015 η Μπιγιόνσε ήταν νικήτρια τριών βραβείων.[42]

2016 – 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Φεβρουαρίου 2016 κυκλοφορεί το τραγούδι Formation με τη συνοδεία ενός μουσικού βίντεο το οποίο ήταν διαθέσιμο στη μουσική πλατφόρμα TIDAL, στην οποία είναι μέτοχος.[43] Ερμήνευσε το τραγούδι για πρώτη φορά στο 50ο ημίχρονο του Super Bowl. Η εμφάνιση θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη καθώς είχε εμφανείς αναφορές, προς το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων αλλά και την κοινωνική ανισότητα.[44] Κατευθείαν μετά το ημίχρονο, η Μπιγιόνσε ανακοίνωσε τη καινούργια της περιοδεία με τίτλο The Formation World Tour, η οποία έκλεισε στις 7 Οκτωβρίου με την παρουσία επί σκηνής του συζύγου της Jay Z, του Kendrick Lamar και της Serena Williams.[45] Η περιοδεία έμελλε να κερδίσει το βραβείο της καλύτερη περιοδείας της χρονιάς στην απονομή των 44ων Αμερικανικών Βραβείων.

Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφορεί το 6ο αλμπουμ της με ονομασία Lemonade. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το HBO ως μια ωριαία ταινία η οποία περιέχει την ανάγκη της Μπιγιόνσε να δώσει μέσα από τα κομμάτια της τη δύναμη στη σύγχρονη γυναίκα να βρει τον εαυτό της, να μιλήσει για την πολιτική στάση της ζωής της και να αποθεώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα (με κεντρικό άξονα τους μαύρους και τη στάση της Αμερικής απέναντι στη κάστα τους), βρισκόμενη στον παλμό των εξελίξεων του σήμερα και του αύριο, που είναι τεράστια φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη δισκογραφία για δεύτερη συνεχόμενη φορά.[46] Όλο το άλμπουμ αποτελεί μια πορεία συναισθημάτων που ένιωσε η ίδια μέσω της σχέσης της με τον σύζυγό της, Jay-Z. Το συγκεκριμένο άλμπουμ βρέθηκε στην κορυφή των charts σε 108 χώρες και λαμβάνοντας από τους κριτικούς 92/100 έμελλε να γίνει ο πιο τιμημένος δίσκος όλων των εποχών με 101 βραβεία (το καλύτερο άλμπουμ σε πωλήσεις για το 2016 με 3.050.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα).[47] Η οπτικοακουστική δουλειά του δίσκου της χάρισε 11 υποψηφιότητες στα βραβεία MTV του 2016 κερδίζοντας οκτώ. Με αυτές τις 8 νίκες η Μπιγιόνσε έγινε ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία MTV (24).[48]

Την ίδια χρονιά το περιοδικό Times την κατέταξε έκτη στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη.[49] Στη 59η απονομή βραβείων Γκράμι η Μπιγιόνσε κερδίζει 2 βραβεία. Στις 13 Ιουνίου φέρνει στον κόσμο τα δύο καινούργια μέλη της οικογένειας τα δίδυμα, Rumi και Sir Carter, στο Ronald Reagan UCLA Medical Center του Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια.[50]

Στις 14 και 21 Απριλίου του 2018 η Μπιγιόνσε γίνεται η πρώτη αφροαμερικανή που ανεβαίνει στη σκηνή του Coachella Music and Arts Festival. Και οι δύο παραστάσεις απαιτούν φόρο τιμής στο πολιτισμό των ιστορικών μαύρων κολεγίων και πανεπιστημίων της Αμερικής αλλά και στο φεμινισμό. Στις 17 Απριλίου του 2019 βγαίνει το DVD και το live album των συναυλιών με τίτλο Homecoming γραμμένο όμως με ελληνικά γράμματα. Η παράστασή της στο Coachella χαρακτηρίστηκε ιστορική με αρκετά δημοσιεύματα να τη θεωρούν ως την καλύτερη παράσταση όλων των εποχών.[51][52]

Στις 11 Ιουλίου 2019 η Μπιγιόνσε κυκλοφορεί ένα πρόσθετο άλμπουμ για τη ταινία, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, με ονομασία The Lion King: The Gift, το οποίο είχε πολλές επιρροές από pop, R&B, hip hop και Afro Beat στοιχεία.[53][54] Η Μπιγιόνσε έδωσε το ελεύθερο σε όλους τους καλλιτέχνες όπου η καταγωγή τους ήταν από όλο το μήκος και πλάτος της Αφρικής, να κάνουν τη παραγωγή των τραγουδιών, μιας και ο σκοπός του δίσκου όπως η ίδια αναφέρει, είναι η αυθεντικότητα και η καρδιά που το κάνουν σημαντικό μιας και η ενορχήστρωση ολόκληρου του έργου έγινε σε διάφορες χώρες της Αφρικής.[55]. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κυκλοφορεί στο ABC μια ταινία εν ονόματι Beyoncé Presents: Making The Gift, η οποία αναφερόταν στη διαδικασία δημιουργίας αλλά και στο μήνυμα που ήθελε να περάσει στο κοινό το άλμπουμ.

2020 – Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Απριλίου 2020 κυκλοφορεί το remix του τραγουδιού Savage της Megan Thee Stalion, στο οποίο συμμετάσχει και αποτελεί την πρώτη έμπρακτη δουλεία της για το 2020. Το κομμάτι βρέθηκε στη κορυφή του Billboard 100, χαρίζοντας έτσι στη Μπιγιόνσε το 11ο νούμερό ένα τραγούδι στις Η.Π.Α.[56] Στις 19 Ιουνίου του ίδιου έτους, κυκλοφορεί το τραγούδι Black Parade του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφροαμερικανών στις Η.Π.Α. λόγω COVID-19. Στις 31 Ιουλίου 2020 στη πλατφόρμα Disney+, κυκλοφορεί ένα οπτικοακουστικό άλμπουμ εν ονόματι Black Is King, βασισμένο στη μουσική του άλμπουμ The Lion King: The Gift. Πίσω από τη παραγωγή του οπτικοακουστικού άλμπουμ βρίσκεται η Disney+ και η Parkwood Entertainment, ενώ πίσω από τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία βρίσκεται η ίδια η Μπιγιόνσε. Το Black Is King χαρακτηρίστηκε ως ένα εορταστικό απομνημονεύματα για τον κόσμο και για την εμπειρία των Μαύρων.

Στην 63η απονομή των βραβείων Γκράμι στις 15 Μαρτίου 2021 η Μπιγιόνσε έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία του θεσμού (28).[57].

Το 2022 η Μπιγιόνσε δημοσίευσε το 7ο στούντιο άλμπουμ της με το όνομα Renaissance, δηλαδή αναγέννηση, το οποίο πειραματίστηκε με είδη όπως Disco και House και αποτίει φόρο τιμής στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ειδικότερα στη ball culture. Κατάφερε να διεκδικήσει ακόμα μια φορά τη κορυφή του Billboard HOT 100 με το "Break My Soul", το οποίο ήταν το πρώτο σίνγκλ του άλμπουμ. Με το Renaissance να βρίσκεται στη κορυφή του Billboard 200 η Μπιγιόνσε έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης, η οποία κατάφερε να έχει τα 7 πρώτα της σόλο άλμπουμ στη κορυφή του Billboard.

Η Μπιγιόνσε έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη φεμινίστρια καθώς δημιουργεί τραγούδια που χαρακτηρίζονται συχνά από θέματα του έρωτα, της απιστίας, του φεμινισμού και τη φυλετική ανισότητα . Καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της, έχει πουλήσει πάνω από 60.000.000 αντίτυπα των άλμπουμ και 150.000.000 από τα singles,ως σόλο καλλιτέχνης, ενώ 60.000.000 αντίτυπα έχει πουλήσει με το γκρουπ Destiny's Child. Το γκρουπ πούλησε 40.000.000 albums και 20.000.000 singles παγκοσμίως.Θεωρείται μια από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες όλων των εποχών.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρίν γίνει διάσημη, η Beyonce είχε σχέση με τον Lyndell Locke, απο την ηλικία των 12 ετών μέχρι τον χωρισμό τους όταν ήταν 22.

Σύμφωνα με φήμες η Μπιγιόνσε άρχισε να βγαίνει με τον ράπερ Jay-Z το 2002, μετά τη συνεργασία τους στο κομμάτι του ράπερ "'03 Bonnie & Clyde" όπου στο videoclip έπαιζαν το ζευγάρι. Λίγο καιρό αργότερα, επιβεβαίωσαν τη σχέση τους και στις 4 Απριλίου 2008, παντρεύτηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το ζευγάρι είναι γνωστό για την ιδιωτική του ζωή αφού κάνουν συχνά κοινές εμφανίσεις.

Το 2010, η Μπιγιόνσε είχε επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη της στο πρώτο τους παιδί αλλά ύστερα από λίγο καιρό απέβαλε. Τότε είχε δηλώσει πως ήταν το χειρότερο πράγμα που της συνέβη ποτέ και επέστρεψε στα studios προκειμένου να νιώσει καλύτερα. Το 2011 η Μπιγιόνσε και ο Jay-Z ταξίδεψαν στο Παρίσι για τη φωτογράφιση του άλμπουμ της "4" και κατά τη παραμονή τους εκεί έμαθε ότι είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Τελικά η εγκυμοσύνη ήταν επιτυχής και στις 7 Ιανουαρίου 2012 έφερε στον κόσμο την κόρη τους, Μπλου Άιβι Κάρτερ (Blue-Ivy Carter), στο νοσοκομείο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης.

Δύο μέρες μετά τη γέννηση της, ο Jay-Z κυκλοφόρησε το τραγούδι "Glory", το οποίο και αφιέρωσε στην μικρή Μπλου Άιβι. Το συγκεκριμένο τραγούδι μιλούσε για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό καθώς και την πρώτη αποβολή της Μπιγιόνσε.

Το 2016 η Μπιγιόνσε ανακοίνωσε μέσα από μια φωτογράφιση για γνωστό περιοδικό ότι ήταν ξανά έγκυος και τελικά στις 18 Ιουνίου 2017 έφερε στον κόσμο δίδυμα,ένα αγόρι και ένα κορίτσι που ονομάστηκαν Σερ και Ρούμι Κάρτερ (Sir & Rumi Carter).

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπιγιόνσε το 2013

Η Μπιγιόνσε και ο σύζυγος της, Jay-Z είναι φίλοι με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του, πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα. Μάλιστα, οι Beyonce & Jay-Z, δώρισαν 4.000.000 δολάρια στη λέσχη του Ομπάμα, 40/40, στο Μανχάταν. Επίσης, η Μπιγιόνσε ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία του ψηφοδελτίου της, για να δείξει πως ψήφισε υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος και ενθάρρυνε έτσι πολλούς ανθρώπους να πράξουν ανάλογα. Επιπλέον, έψαλε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο κατά την δεύτερη ορκωμοσία του Ομπάμα και ερμήνευσε ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτόν.

Μετά το θάνατο του Φρέντι Γκρέι, η Μπιγιόνσε και ο Jay-Z, συνάντησαν από κοντά την οικογένειά του και μετά τη φυλάκιση διαδηλωτών για το θάνατο του Γκρέι, έδωσαν χιλιάδες δολάρια, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι πολλοί αθώοι άνθρωποι.

Φιλανθρωπίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον μεγάλο τυφώνα Κατρίνα που έγινε το 2005, η Μπιγιόνσε ίδρυσε το Ίδρυμα Survivor, το οποίο προσέφερε στα θύματα του τυφώνα, στέγη & τροφή μέχρι να χτιστούν ξανά κάποια σπίτια. Αρχικά, η Μπιγιόνσε είχε συμβάλει στο Ίδρυμα με 2.500.000 δολάρια ενώ έπειτα έδωσε περισότερα. Το ίδρυμα Survivor έχει αναγνωριστεί από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς παρείχε ξανά στέγη στα θύματα του τυφώνα Like, το 2008.

Το 2007 με δωρεά μαμούθ 7.000.000+ η Μπιγιόνσε ιδρύει το ίδρυμα Knowles-Temenos-Place-Appartments για 43 αστέγους στην πόλη της στο Houston. Τους παρέχει τροφή, εκπαίδευση, ακόμη και εξετάσεις για τον Ιό του HIV. Στόχος του ιδρύματος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν στο Houston χρόνια άστεγοι.

Το 2009 καθώς προετοιμαζόταν για τον ρόλο της στην ταινία Cadillac Records, ενσαρκώνοντας την τραγουδίστρια Etta James, δώρησε ολόκληρο το μισθό της (4.000.000+) στο Phoenix House το οποίο είναι κέντρο αποκατάστασης για την τοξικομανία, εγκαινιάζοντας επιπλέον μια συγγενική σχολή κοσμητολογίας που πρόσφερε στους κατοίκους του Phoenix House για 7 μήνες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκμάθηση της δουλειάς.

Συμμετείχε στον μαραθώνιο του Τζορτζ Κλούνεϊ και της οργάνωσης Wyclef Jean's Hope for Haiti Now: A Global Benefit, για να μαζέψουν χρήματα ώστε να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή. Τελικά, συγκέντρωσαν 1.000.000 δολάρια. Στις 5 Μαρτίου 2010, η ίδια και η μητέρα της, Τίνα Νόουλς, άνοιξαν το Beyoncé Cosmetology Center στο Μπρούκλιν, προσφέροντας δωρεάν σχολικά μαθήματα για άντρες και γυναίκες που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο, ενώ το 2011, σε συνεργασία με την Μισέλ Ομπάμα, οργάνωσαν εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

To 2012 η Μπιγιόνσε ιδρύει ακόμα ένα ίδρυμα το BeyGOOD Foundation το οποίο μάχεται για την ισότητα των δύο φύλων, τη φτώχεια, την εκπαίδευση και τη σίτιση των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

To 2013 γίνεται συνιδρυτής στο ίδρυμα Chime For Change το οποίο ασχολείται με τις γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα προσφέροντάς τους εκπαίδευση και ψυχολογική ή οικονομική υποστήριξη σε θέματα που εκείνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Την 1η Ιουνίου 2013, διοργάνωσε συναυλία στο Λονδίνο μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως Ρίτα Όρα, Ελ Γκούλντιγκ κ.α. Τα έσοδα δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Έχει συμβάλει σε πολλές ακόμη φιλανθρωπικές οργανώσεις και έχει δωρίσει τα έξοδα συναυλιών της σε ανθρώπους που έχουν οικονομική ανάγκη. Κάποιες από τις οργανώσεις είναι :

  • 46664
  • American Foundation for AIDS Research
  • Artists for Peace and Justice
  • Barbara Davis Center for Childhood Diabetes
  • Boys & Girls Clubs of America
  • Candie's Foundation
  • Stand Up To Cancer
  • Clinton Bush Haiti Fund
  • Clothes Off Our BackEntertainment Industry Foundation
  • Feeding America
  • Food Bank For New York City
  • GEMS
  • Global Poverty Project
  • Keep A Child Alive
  • Kids Wish Network
  • Love Our Children USA
  • Miami Children's Hospital Foundation
  • Miss A Meal
  • MusiCares
  • Music Rising
  • Oxfam
  • The Lunchbox Fund
  • The Samburu Project
  • Women's Fund for Scotland
  • Prince's Trust
  • Save The Music Foundation
  • Small Steps Project

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βίντεο-κλιπς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Έτος Ερμηνευτής/τρια/ες Σκηνοθέτης/τρια/ες
Happily Ever After 1999 Case Little x
I Got That 2000 Amil Ft. Beyoncé Darren Grant & Jay-Z
Work It Out 2002 Beyoncé Mathew Rolston
'03 Bonnie & Clyde 2002 Jay-Z Ft. Beyoncé Chris Robinson
Crazy in Love 2003 Beyoncé Ft. Jay-Z Jake Nava
Fighting Temptations 2003 Beyoncé, Missy Elliot, MC Lyte & Free Antti Jokinen
He Still Loves Me 2003 Beyoncé & Walter Williams Sr.
Baby Boy 2003 Beyoncé Ft. Sean Paul Jake Nava
Me, Myself and I 2003 Beyoncé Johan Renck
Naughty Girl 2004 Beyoncé Jake Nava
Check on It 2005 Beyoncé Ft. Silm Thug & Bun B Hype Williams
A Woman Like Me 2006 Beyoncé Shawn Levy
Déjà Vu 2006 Beyoncé Ft. Jay-Z Sophie Muller
Ring the Alarm 2006 Beyoncé Sophie Muller
Irreplaceable 2006 Beyoncé Anthony Mandler
Listen 2006 Beyoncé Diane Martel
Beautiful Liar 2007 Beyoncé Ft. Shakira Jake Nava
Upgrade U 2007 Beyoncé Ft. Jay-Z Melina Matsoukas
Kitty Kat 2007 Beyoncé Melina Matsoukas
Green Light 2007 Beyoncé Melina Matsoukas
Flaws and All 2007 Beyoncé Cliff Watts & Beyoncé
Get Me Bodied 2007 Beyoncé Anthony Mandler
Freakum Dress 2007 Beyoncé Ray Kay
Suga Mama 2007 Beyoncé Melina Matsoukas
Still In Love (Kissing You) 2007 Beyoncé Cliff Watts & Beyoncé
If I Were a Boy 2008 Beyoncé Jake Nava
Single Ladies (Put a Ring on It) 2008 Beyoncé Jake Nava
Diva 2008 Beyoncé Melina Matsoukas
Halo 2008 Beyoncé Philip Andelman
Ego 2009 Beyoncé Beyoncé & Frank Gatson
Broken-Hearted Girl 2009 Beyoncé Sophie Muller
Sweet Dreams 2009 Beyoncé Adria Petty
Video Phone 2009 Beyoncé Ft. Lady Gaga Hype Williams
Telephone 2010 Lady Gaga Ft. Beyoncé Jonas Åkerlund
Put It in a Love Song 2010 Alicia Keys Ft. Beyoncé Melina Matsoukas
Why Don't You Love Me 2010 Beyoncé Melina Matsoukas & Beyoncé
Move Your Body 2011 Beyoncé Melina Matsoukas
Run the World (Girls) 2011 Beyoncé Francis Lawrence
Best Thing I Never Had 2011 Beyoncé Diane Martel
1+1 2011 Beyoncé Beyoncé, Laurent Briet & Ed Burke
Countdown 2011 Beyoncé Adria Petty & Beyoncé
Love on Top 2011 Beyoncé Ed Burke & Beyoncé
Party 2011 Beyoncé Ft. J. Cole Beyoncé & Alan Ferguson
Dance for You 2011 Beyoncé Beyoncé & Alan Ferguson
I Was Here 2012 Beyoncé Kenzo Digital & Sophie Muller
Pretty Hurts 2013 Beyoncé Melina Matsoukas
Ghost 2013 Beyoncé Pierre Debusschere
Haunted 2013 Beyoncé Jonas Åkerlund-
Drunk in Love 2013 Beyoncé Ft. Jay-Z Hype Williams
Blow 2013 Beyoncé Hype Williams
No Angel 2013 Beyoncé Lil Internet (@lilinternet)
Yoncé 2013 Beyoncé Ricky Saiz
Partition 2013 Beyoncé Jake Nava
Jealous 2013 Beyoncé Beyoncé, Francesco Carrozzini & Tood Tourso
Rocket 2013 Beyoncé Beyoncé, Ed Bruke & Bill Kristein
Mine 2013 Beyoncé Ft. Drake Pierre Debusschere
XO 2013 Beyoncé Terry Richardson
***Flawless 2013 Beyoncé Jake Nava
Superpower 2013 Beyoncé Ft. Frank Ocean Jonas Akerlund
Heaven 2013 Beyoncé Beyoncé & Tood Tourso
Blue 2013 Beyoncé Ft. Blue Ivy Beyoncé, Ed Bruke & Bill Kristein
Grown Woman 2013 Beyoncé Jake Nava
Run 2014 Jay-Z Ft. Beyoncé Melina Matsoukas
Say Yes 2014 Michelle Williams Ft. Beyonce & Kelly Rowland) Matthew A. Cherry
7/11 2015 Beyoncé Beyoncé
Flawless (Remix) 2015 Beyoncé Ft. Nicki Minaj Jonas Åkerlund
Feeling Myself 2015 Nicki Minaj Ft. Beyoncé Todd Tourso
Bitch I'm Madonna 2015 Madonna Ft. Nicki Minaj Jonas Åkerlund
Runnin' (Lose It All) 2015 Naughty Boy Ft. Beyoncé & Arrow Benjamin Charlie Robins
Hymn For The Weekend 2016 Coldplay Ft. Beyoncé Ben Mor
Pray You Catch Me 2016 Beyoncé Άγνωστο
Hold Up 2016 Beyoncé Jonas Åkerlund, Beyoncé
Don't Hurt Yourself 2016 Beyoncé ft. Jack White Άγνωστο
Sorry 2016 Beyoncé Kahlil Joseph, Beyoncé
6 Inch 2016 Beyoncé ft. The Weeknd Άγνωστο
Daddy Lessons 2016 Beyoncé Άγνωστο
Love Drought 2016 Beyoncé Kahlil Joseph
Sandcastles 2016 Beyoncé Mark Romanek
Forward 2016 Beyoncé ft. James Blake Άγνωστο
Freedom 2016 Beyoncé ft. Κέντρικ Λαμάρ Άγνωστο
All Night 2016 Beyoncé Melina Matsoukas
Formation 2016 Beyoncé Melina Matsoukas
Family Feud 2017 Jay Z ft. Beyoncé Ava DuVernay
Apeshit 2018 The Carters Ricky Saiz
Spirit + Bigger 2019 Beyoncé Jake Nava & Jon Favreau

Άλμπουμς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Δισκογραφική Εταιρεία Αντίτυπα
2003 Dangerously In Love Columbia Records
Music World Entertainment
16.000.000
2006 B'day Columbia Records
Music World Entertainment
Sony Urbun Music
12.000.000
2008 I Am... Sasha Fierce Columbia Records
Music World Entertainment
16.000.000
2011 4 Parkwood Entertainment
Columbia Records
5.000.000
2013 Beyoncé Parkwood Entertainment
Columbia Records
8.000.000
2016 Lemonade Parkwood Entertainment
Columbia Records
4.500.000
2018 Everything Is Love Parkwood Entretainment

Sony Music Entretainment
S. Carter Records
Roc Nation

2019 The Lion King: The Gift Parkwood Entertainment
Columbia Records
2022 Renaissance Parkwood Entertainment
Columbia Records
1.000.000+

Περιοδίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Crazy In Love ft. Jay-Z (2003)
  • Baby Boy ft. Sean Paul (2000)
  • Me, Myself And I (2003)
  • Naughty Girl (2004)
  • Check On It (2005)
  • Déjà Vu ft. Jay-Z (2006)
  • Ring the Alarm (2006)
  • Irreplaceable (2006)
  • Beautiful Liar (2007)
  • Get Me Bodied (2007)
  • Green Light (2007)
  • If I Were a Boy (2008)
  • Single Ladies (2008)
  • Diva (2009)
  • Halo (2009)
  • Ego (2009)
  • Sweet Dreams (2009)
  • Broken-Hearted Girl (2009)
  • Video Phone (2009)
  • Why Don't You Love Me (2009)
  • Run the World (Girls) (2011)
  • Best Thing I Never Had (2011)
  • Countdown (2011)
  • Love On Top (2011)
  • End Of Time (2012)
  • Drunk In Love ft. Jay Z (2013)
  • XO (2013)
  • Pretty hurts(2014)
  • Partition (2014)
  • 7/11 (2015)
  • Formation (2016)
  • Break My Soul (2022

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίστα ταινιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις Έσοδα
2001 Carmen: A Hip Hopera Carmen Brown Μουσικό ρομαντικό δράμα
2002 Austin Powers in Goldmember Foxxy Cleopatra Κωμωδία  $296,655,431
2003 The Fighting Temptations Lilly Μουσική κωμωδία $32,750,821
2006 The Pink Panther Xania Κωμωδία & Μυστηρίου $158,851,357
2006 Dreamgirls Deena Jones Ρομαντική μουσική κωμωδία-δράμα $154,937,680
2008 Cadillac Records Etta James Βιογραφικό δράμα $8,880,045
2009 Wow! Wow! Wubbzy!: Wubb Idol  Shine (voice) Παιδική ταινία
2009 Obsessed  Sharon Charles Θρίλερ $73,830,340
2013 Life Is But a Dream Ο εαυτός της Ντοκιμαντέρ για τη ζωή της
2013 Epic Βασίλισσα Tara 3D κινούμενα σχέδια $268,426,634
2019 Lion King Nala Μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων $1.657.000.000
2020 Black is King Ancestor Voice Μιούζικαλ / Οπτικοακουστικό άλμπουμ

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Beyonce έχει 32 Γκράμις - τα περισσότερα απο οποιονδήποτε άλλον τραγουδιστή -, 8 Legend awards, 24 MTV Video Music awards πηγαίνοντας στη πρώτη θέση με τους καλλιτέχνες με τα περισσότερα ΜTV VMA και είναι η γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα Γκράμι. Επίσης είναι ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα Black Entertainment Television (Bet awards) με συνολικά 29 βραβεία. Γενικά η Beyonce ή αλλιώς Queen Bey όπως χαρακτηρίζεται από τα Μ.Μ.Ε λόγο ότι η σκηνική της παρουσία μπορεί να συγκριθεί μόνο με του Michael Jackson, έχει πλέον ξεπεράσει τα 682 βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της, επεκτείνοντας το ρεκόρ της ως η πιο βραβευμένη γυναίκα καλλιτέχνης όλων των εποχών και δεύτερη πιο βραβευμένη καλλιτέχνης όλων των εποχών, μόνο πίσω από τον Michael Jackson.[58]

Το Recording Industry Association of America την αναγνώρισε ως τον καλύτερο μουσικό της δεκαετίας 2000s. Το 2009 η Billboard την ονόμασε Top Radio Artist της δεκαετίας και το 2011 της έδωσε το βραβείο για τον καλλιτέχνη της χιλιετίας. Το 2013-2014 το περιοδικό Forbes την έβαλε στην κορυφή με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως και την ίδια χρονιά (2014) την κατέταξε 1 στους 100 καλύτερους celebrities ακόμα έγινε ο νούμερο ένα καλύτερα αμειβόμενος μαύρος καλλιτέχνης στην ιστορία βάζοντας στη θέση νούμερο 2 και 3 τους Michael Jackson και Prince.

Στις 29 Αυγούστου 2018 κηρύχθηκε η μέρα Beyonce & Jay-Z day,στο Ορλάντο. Αυτή είναι η τέταρτη πόλη που ονομάζουν μια μέρα προς τιμή της Beyonce, μετά τη Μινεάπολη, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, και Νάσβιλ.[59] Το 2018 η ολλανδική πόλη του Άμστερνταμ ονόμασε εκ νέου έναν από τους δρόμους της σε "Beyonce Boulevard".[60] Από το 2007 έως και σήμερα η Beyonce έχει τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του μουσικού γραφήματος της Ισπανίας με το τραγούδι Amor Gitano, που το 2018 αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Με το δίσκο της Lemonade, η Beyonce κατάφερε να προσθέσει στο ενεργητικό της , το πιο πολυβραβευμένο δίσκο όλων των εποχών με 101 βραβεία αλλά και το πιο πολυβραβευμένο τραγούδι όλων των εποχών Formation με 27 βραβεία.

Έτος Βραβείο
2004 "Dangerously in Love 2" - καλύτερη γυναικεία ερμηνεία R&B
2004 "The Closer I Get to You" - καλύτερη ερμηνεία R&B από ντουέτο ή συγκρότημα με τραγούδι, από κοινού με τον Λούθερ Βαντρός
2004 "Crazy in Love " - καλύτερο R&B τραγούδι, από κοινού με τον Jay-Z
2004 Dangerously in Love - καλύτερο άλμπουμ σύγχρονης R&B
2004 "Crazy in Love" - Καλύτερη συνεργασία ραπ/Sung, από κοινού με τον Jay-Z
2006 "So Amazing" - καλύτερη ερμηνεία R&B από ντουέτο ή συγκρότημα με τραγούδι, από κοινού με τον Στίβι Γουόντερ
2007 B'Day καλύτερο άλμπουμ σύγχρονης R&B
2010 "Single Ladies (Put A Ring On It)"- Τραγουδιού της χρονιάς
2010 "Halo" - καλύτερη ποπ γυναικεία ερμηνεία
2010 "Single Ladies (Put A Ring On It)" - καλύτερη γυναικεία ερμηνεία R&B
2010 "At Last" - καλύτερη ερμηνεία παραδοσιακής R&B
2010 "Single Ladies (Put A Ring On It)" - καλύτερο τραγούδι R&B
2010 I Am... Sasha Fierce - καλύτερο άλμπουμ σύγχρονης R&B
2013 "Love On Top" - καλύτερη ερμηνεία παραδοσιακής R&B

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. YouTube video. lEIqjoO0-Bs.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. people.com/celebrity/exclusive-beyonc-jay-z-file-signed-marriage-license/.
  5. 5,0 5,1 theknowlestalentsearch.com.
  6. Waxman, Olivia B. (2013-01-11). «Beyoncé and Destiny’s Child to Release Original Track for First Time in Eight Years» (στα αγγλικά). Time. ISSN 0040-781X. https://entertainment.time.com/2013/01/11/beyonce-and-destinys-child-to-release-original-track-for-first-time-in-eight-years/. Ανακτήθηκε στις 2020-02-22. 
  7. «Billboard and Chili's Present: The Greatest Trios of All Time». web.archive.org. 30 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Billboard - Music Charts, News, Photos & Video». Billboard. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2020. 
  9. «Billboard Hot 100 Chart 50th Anniversary - All-Time Top Artists». web.archive.org. 13 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  10. «B'day - Beyoncé | Songs, Reviews, Credits». AllMusic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  11. Company, Johnson Publishing (2 Ιουλίου 2007). Jet. Johnson Publishing Company. 
  12. «Malaysia's loss is Indonesia's gain: Beyonce Knowles to play Jakarta | The Jakarta Post». web.archive.org. 5 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  13. «I Am...Sasha Fierce - Beyoncé | Songs, Reviews, Credits». AllMusic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  14. «Beyonce Starts 'Fierce' Atop Album Chart». Billboard. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  15. «Αληθεύει! Η Beyonce στην Ελλάδα!». Mad TV (στα Αγγλικά). 2 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  16. Casserly, Meghan. «Beyoncé's $50 Million Pepsi Deal Takes Creative Cues From Jay Z». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  17. «Is Beyonce beyond her best?». www.dailytelegraph.com.au (στα Αγγλικά). 11 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  18. «The 40th NAACP Image Awards». web.archive.org. 11 Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  19. «Beyonce Donates Movie Salary To Drug Treatment Centers | MUSIC NEWS| | Music | BET.com». web.archive.org. 9 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  20. Kaufman, Gil. «Beyonce To Sing For Obamas' First Dance At Inaugural Ball». MTV News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  21. «Obsessed». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  22. Wigler, Josh. «2010 MTV Movie Awards: Complete Winners List». MTV News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  23. Records, Columbia. «Beyonce to Headline Glastonbury Festival». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  24. «RIAA». web.archive.org. 26 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  25. «Beyoncé To Perform '4 Intimate Nights With Beyoncé' At New York's Roseland Ballroom | The Official Beyoncé Site». web.archive.org. 17 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  26. «Beyoncé Breaks Spotify Record as '4' Hits a Billion Streams | MTV UK». www.mtv.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  27. Carbone, Nick. «Beyoncé’s Baby Arrives: Blue Ivy Carter Born Saturday in New York City» (στα αγγλικά). Time. ISSN 0040-781X. http://newsfeed.time.com/2012/01/08/beyonces-baby-arrives-blue-ivy-carter-born-saturday-in-new-york-city/. Ανακτήθηκε στις 2020-01-02. 
  28. «Beyoncé | Additional Show Added For Revel». web.archive.org. 10 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  29. «The Washington Post». Washington Post (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  30. «Beyoncé to Perform at Super Bowl Halftime Show». Rap-Up (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  31. Staff, MTV News. «Thanks Miley! 2013 VMAs Shatter Twitter Records». MTV News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  32. Acuna, Kirsten. «HBO Wasn't 'Crazy In Love' With Beyoncé Co-Directing Her Documentary». Business Insider. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  33. «Beyoncé Reveals Herself in 'Life Is But a Dream' HBO Documentary [Trailer]». Rap-Up (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  34. «Beyonce announces UK and Ireland tour dates for 2014». Metro (στα Αγγλικά). 11 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  35. «Apple - Press Info - BEYONCÉ Shatters iTunes Store Records With 828,773 Albums Sold in Just Three Days». web.archive.org. 16 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  36. «It's Official: Beyonce Makes History With Fifth No. 1 Album». Billboard. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  37. «Beyoncé Covering Amy Winehouse for The Great Gatsby». E! News (στα Αγγλικά). 1 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  38. Η Μπιγιόνσε δανείζει τη φωνή της στην ταινία... - cinema, https://www.youtube.com/watch?v=JKuG_0JjwwM, ανακτήθηκε στις 2020-01-02 
  39. Entertainment, Live Nation. «On The Run Tour: Beyonce and Jay Z». www.prnewswire.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  40. Grow, Kory· Grow, Kory (7 Αυγούστου 2014). «Beyonce to Receive Video Vanguard Award, Perform at VMAs». Rolling Stone (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  41. Greenburg, Zack O'Malley. «The Top-Earning Women In Music 2014». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  42. «Beyoncé Knowles». GRAMMY.com (στα Αγγλικά). 26 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  43. Kreps, Daniel· Kreps, Daniel (6 Φεβρουαρίου 2016). «Watch Beyonce's Surprise New Video 'Formation'». Rolling Stone (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  44. Elgot, Jessica (2016-02-08). «Beyoncé unleashes Black Panthers homage at Super Bowl 50» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/music/2016/feb/08/beyonce-black-panthers-homage-black-lives-matter-super-bowl-50. Ανακτήθηκε στις 2020-01-02. 
  45. «Watch Beyoncé Bring Out Serena Williams, Jay Z, and Kendrick Lamar For The Last Night Of The Formation World Tour». The FADER (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  46. «Beyonce Posts Video Teaser for 'Lemonade' Project: Watch». Billboard. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  47. «Gold & Platinum». RIAA (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  48. «Beyoncé Has Now Won More VMAs Than Any Other Artist Ever». Time (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  49. «Time Person of the Year: 2016 finalists revealed». syracuse (στα Αγγλικά). 5 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  50. «Jay Z Spotted Arriving at Los Angeles Hospital After Beyoncé Gives Birth to Twins». PEOPLE.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  51. «Beyoncé's historic Coachella performance was one for the ages». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  52. CNN, Nicole Chavez. «Beyoncé makes history with Coachella performance». CNN. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020. 
  53. Davies, Megan (10 Φεβρουαρίου 2018). «Elton John is working on new music for Lion King remake». Digital Spy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  54. Strauss, Matthew. «Listen to Beyoncé's Song "Spirit" From New Lion King Album». Pitchfork (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  55. Strauss, Matthew. «Listen to Beyoncé's Song "Spirit" From New Lion King Album». Pitchfork (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2021-03-1.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  56. «Megan Thee Stallion & Beyonce's 'Savage' Surges to No. 1 on Billboard Hot 100». www.billboard.com (στα Αγγλικά). 26 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  57. «Βραβεία Grammy 2021: Το ρεκόρ της Μπιγιονσέ, οι μάσκες και οι εκπλήξεις». ProtoThema. 15 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  58. «List of Beyonce's Awards». [νεκρός σύνδεσμος]
  59. Cordeiro, Monivette (3 Αυγούστου 2019). «Here's Orlando Mayor Buddy Dyer just casually meeting Jay-Z». Orlando Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019. 
  60. Boffey, Daniel (9 Αυγούστου 2019). «Beyoncé boulevard: Dutch street signs pay tribute to women». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019.