Ben 10

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ben 10
ΕίδοςΣειρά κινουμένων σχεδίων
ΔημιουργοίMan of Action
ΠρωταγωνιστέςYuri Lowenthal
Tara Strong
Ashley Johnson
Meagan Smith
Greg Cipes
Dee Bradley Baker
Paul Eiding
Χώρα ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων210 (original)
172+ (reboot)
Παραγωγή
Διάρκεια22 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςCartoon Network
Προβολή27 Δεκεμβρίου 2005
σήμερα

Το Βen 10 είναι ένα αμερικάνικο franchise σειρών κινουμένων σχεδίων. Προβάλλεται στην Αμερική από το 2005 μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το Cartoon Network και το Star. Πρωταγωνιστής της είναι ο δεκάχρονος στην αρχή και δεκαπεντάχρονος και δεκαεξάχρονος μετέπειτα χαρακτήρας Μπεν Τέννισον, ο οποίος σε μια καλοκαιρινή εκδρομή με τον παππού του και την ξαδέρφη του βρίσκει ένα εξωγήινο ρολόι που τον μετατρέπει σε εξωγήινες μορφές.
Από το 23ο επεισόδιο της σειράς Omniverse και μετά, σταμάτησε η μεταγλώττιση του franchise στην Ελλάδα.

Σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ben 10 (ΗΠΑ 2005-2008, Ελλάδα 2009-2010)
  • Ben 10: Alien Force (HΠΑ 2008-2010, Ελλάδα 2010-2011)
  • Ben 10: Ultimate Alien (HΠΑ 2010-2012, Ελλάδα 2011-2012)
  • Ben 10: Omniverse (ΗΠΑ 2012-2014, Ελλάδα 2013-2014)
  • Ben 10 (ΗΠΑ 2016-, Ελλάδα 2018-)

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη σειρά, Ben 10, ο Μπεν Τένισον, ένα δεκάχρονο αγόρι, πάει καλοκαιρινές διακοπές με τον παππού του Μαξ και την ξαδέρφη του Γκουέν η οποία δεν τον πολυσυμπαθεί. Ένα βράδυ βλέπει ένα αντικείμενο να πέφτει στην γη, σκύβει, το παίρνει, το παρατηρεί καλά και διαπιστώνει πως είναι ένα εξωγήινο ρολόι, το Όμνιτριξ. Αμέσως το φορά στο αριστερό του χέρι και χάρη σ' αυτό μπορεί να μεταμορφώνεται σε παντοδύναμες εξωγήινες μορφές. Δεν ξέρει να το λειτουργεί καλά, όμως ο παππούς και η ξαδέρφη του τον βοηθούν. Στη διάρκεια αυτών των καλοκαιρινών διακοπών βγαίνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο μυστικό για τον παππού Μαξ. Αυτό είναι πως εκείνος δούλευε για μια μυστική ομάδα δίωξης εξωγήινου εγκλήματος. Η Γκουέν μαθαίνει να κάνει μαγικά με ένα μαγικό βιβλίο. Ο Μπεν και η Γκουέν τα βάζουν με κάθε λογής κακούς και πρώτα πρώτα με τον Βίλγκαξ, έναν εξωγήινο εγκληματία ο οποίος έχει σκοπό του ν' αποσπάσει το Όμνιτριξ απ' τον Μπεν και να το πάρει εκείνος για να κατακτήσει το σύμπαν.

Η δεύτερη σειρά, Ben 10: Alien Force, διαδραματίζεται πέντε χρόνια αργότερα και τότε ο Μπεν έχει αφαιρέσει πια το ρολόι από πάνω του. Τους λόγους για τους οποίους το έκανε αυτό δεν τους γνωρίζουμε. Όταν όμως πληροφορείται πως ο παππούς του εξαφανίστηκε, το φοράει εκ νέου και πηγαίνει να ερευνήσει αυτό το μυστήριο. Με την βοήθεια της ξαδέρφης του και ενός παλιού εχθρού του, του Κέβιν Λέβιν, φτιάχουν μια αχτύπητη ομάδα εφήβων, η οποία ανακαλύπτει και αποτρέπει πολλές εξωγήινες συνωμοσίες.

Η τρίτη σειρά, Ben 10: Ultimate Alien, διαδραματίζεται έναν χρόνο μετά την προηγούμενη. Τώρα ο Μπεν έχει αποκτήσει ένα νέο ρολόι, το Ουλτιμέητριξ, που του επιτρέπει να μεταμορφωθεί στις απόλυτες, ισχυρότερες μορφές των εξωγήινων του. Με την ομάδα του, παλεύει δυνατότερους εγκληματίες με επικινδυνότερα σχέδια αλλά και παλιούς εχθρούς που επιζητούν εκδίκηση.

Στην τέταρτη σειρά, Ben 10: Omniverse, η Γκουέν και ο Κέβιν φεύγουν και ο Μπεν ετοιμάζεται να κάνει σόλο καριέρα. Όμως ο παππούς του τον κάνει ομάδα με τον Ρουκ, έναν ξερόλα υδραυλικό ο οποίος έχει ένα εκπληκτικό όπλο. Τότε, κάνει την εμφάνισή του ένας πιο επικίνδυνος εχθρός που θέλει τον Μπεν για τρόπαιο όμως έχει βαθύτερους σκοπούς.


Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Μπεν Τένισον είναι ο βασικός χαρακτήρας των σειρών Ben 10. Ο Μπεν στην αρχή είναι 10χρονος, στη συνέχεια 15χρονος και στο τέλος 16χρονος. Στην πρώτη σειρά, περνάει τις καλοκαιρινές

διακοπές παρέα με τον παππού του το Μαξ και την ξαδέρφη του την Γκουέν. Ένα βράδυ βλέπει ένα αντικείμενο να πέφτει στη Γη, σκύβει και το παίρνει και ανακαλύπτει πως είναι ένα εξωγήινο ρολόι, το Όμνιτριξ. Το ρολόι αυτό μπορεί να μεταμορφώνει τον Μπεν σε 10 παντοδύναμα εξωγήινα όντα χωρίς όμως να χάνει την προσωπικότητά του. Μ' αυτό τον τρόπο ο Μπεν μπορεί να καταπολεμά το κακό. Οι κακοί τους οποίους αντιμετωπίζει είναι άπειροι όμως πρώτος απ' όλους ο Βίλγκαξ. Αυτός είναι ένας εξωγήινος εγκληματίας ο οποίος έχει σκοπό του ν' αποσπάσει το Όμνιτριξ απ' τον Μπεν και να το πάρει εκείνος.

Για τους γονείς του Μπεν δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα πράγματα επειδή σε αντίθεση με τον παππού του το Μαξ και την ξαδέρφη του την Γκουέν δεν εμφανίζονται στις σειρές παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

  • Γκουεντολάιν Κάθριν Γκουέν Τένισον - Είναι ξαδέρφη του Μπεν και είναι κόρη του αδερφού του μπαμπά του. Κι εκείνη είναι δεκάχρονη αρχικά και στις υπόλοιπες σειρές περίπου 15.
  • Μάξγουελ Μαξ Τένισον - Είναι ο εξηντάχρονος παππούς του Μπεν και της Γκουέν και είναι ο μπαμπάς των μπαμπάδων τους.

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στην ελληνική μεταγλώττιση της σειράς.

Ben 10

Ben 10 Alien Force

  • Μπεν/Αλμπέντο/Άρτζιτ/Brainstorm/Spidermonke/Goop/Lodestar/Upchuck: Φοίβος Ριμένας
  • Γκουέν: Υρώ Μιχαλακάκου
  • Κέβιν/Άλαν/Diamondhead: Γιώργος Ματαράγκας
  • Παππούς Μαξ/Βίλγκαξ/Άζμουθ/Πάραντοξ/Πιρς/Κας/Swampfire/Humungousaur/Rath/Cannonbolt/Δρ. Άνιμο/Ρομπόιντ Βριντλ: Νίκος Νίκας
  • Τζούλι/Κούπερ/Έλεν/Σάντρα/Charmcaster/Echo Echo: Σοφία Καψαμπέλη
  • Mάννι/Καρλ Τέννισον/Ούλτιμος/Big Chill/Chromastone/Jetray/Σάιφον/Όκταγκον Βριντλ/Ντάρκσταρ/Σάντερ: Κων/νος Τσάκωνας
  • Τζέι Τι: Ηλίας Ζερβός

Ben 10 Ultimate Alien

Ben 10 Omniverse

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ben 10 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ben 10 της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).