BBC Μάντσεστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Νέο Ραδιομέγαρο στην οδό Oxford Road στο Μάντσεστερ.

Το BBC Μάντσεστερ (αγγ.: BBC Manchester) (συχνά αναφέρεται ως BBC Σάλφορντ) είναι ο δημόσιος φορέας του BBC στη Βορειοδυτική Αγγλία και είναι ο μεγαλύτερος τοπικός δημόσιος φορέας του BBC σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το BBC Μάντσεστερ είναι μέρος του BBC Βόρεια[1]. Το BBC εκτιμά ότι το Μάντσεστερ, όπως το Λονδίνο και το Μπρίστολ είναι οι τρεις κυριότερες τοποθεσίες του οργανισμού. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός του BBC στο Μάντσεστερ ήταν ο σταθμός 2ZY, ο οποίος ξεκίνησε να εκπέμπει το 1922. Το BBC απέκτησε τα πρώτα του τηλεοπτικά στούντιο έξω από το Λονδίνο το 1954, όταν ο οργανισμός αγόρασε ένα κτήριο στην οδό Dickenson Road στη περιοχή Ράσολμ. Το 1967, το BBC ξεκίνησε την κατασκευή ενός κτηρίου στην οδό Oxford Road στο Μάντσεστερ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1976.

Η τηλεοπτική βιομηχανία του BBC Μάντσεστερ αγωνίστηκε στις αρχές του 2000, όταν το Granada Television άρχισε να μειώνει τις μεταδόσεις του από το Μάντσεστερ και μαζί με το ITV αποφασίζουν να μετακινηθούν στο Λονδίνο, που σήμαινε ότι το Νέο Ραδιομέγαρο και τα Στούντιο της Granada υπολειτουργούσαν[2]. Το Κέντρο Τηλεόρασης του BBC, τα στούντιο της Granada όπως και το Νέο Ραδιομέγαρο όδευαν προς το τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους και έτσι το BBC αποφάσισε να μετακινήσει περισσότερες υπηρεσίες προς τα βόρεια και κατά προτίμηση στο Μάντσεστερ, όπου το BBC εδρεύει για περισσότερα από 90 χρόνια[3].

Το 2011, το BBC αποφάσισε να μετακομίσει το BBC Μάντσεστερ στην περιοχή MediaCityUK του Σάλφορντ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο της οδού Dickenson Road, τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο έξω από το Λονδίνο

Το BBC Μάντσεστερ στέγαζε τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο του BBC έξω από το Λονδίνο το 1954[4], όταν το BBC αγόρασε μία πρώην εκκλησία στην οδό Dickenson Road στη περιοχή Ράσολμ. Το 1957, το BBC Μάντσεστερ μετακινήθηκε στους Κήπους του Πικαντίλι όπου παρέμεινε μέχρι το 1975, όταν μετακινήθηκε στο Νέο Ραδιομέγαρο.

Τα στούντιο έγιναν γνωστά από το Top of the Pops, το οποίο ξεκίνησε να γυρίζεται την πρωτοχρονιά του 1964 στο Στούντιο Α στα στούντιο της οδού Dickenson Road. Το πρώτο σόου από τα στούντιο το παρουσίασαν οι Jimmy Savile και Alan Freeman.

Το 1972, ο τοπικός παραγωγός Stuart Hall παρουσίασε το It's a Knockout. Το πρόγραμμα πέρασε στα χέρια του BBC Μάντσεστερ και η τηλεθέαση του σόου ήταν από 100.000 μέχρι και 15 εκατ. τηλεθεατές[5].

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 ήταν δύσκολα για το BBC Μάντσεστερ, επειδή το Granada Television μείωσε τις παραγωγές του λόγω της εξαγοράς του από το ITV, πράγμα που σήμαινε ότι τις παραγωγές θα τις έκανε το ITV. Η εταιρεία 3SixtyMedia Studios είχε γυρίσματα για να λειτουργήσει μόνο δύο στούντιο, παρόλου που τα διαθέσιμα στούντιο στα Στούντιο της Granada και στο Νέο Ραδιομέγαρο ήταν πέντε. Αμέσως μετά, νέα προγράμματα όπως τα Life on Mars, Dragons' Den και Waterloo Road ξεκίνησαν να παράγονται, κάνοντας το BBC Μάντσεστερ τη 2η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης[6]. Μερικά από τα προγράμματα που έχει αναλάβει το BBC Μάντσεστερ είναι τα Top of the Pops, Songs of Praise, Mastermind, A Question of Sport, It's a Knockout, Robot Wars[7] και Red Dwarf.

Στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέο Ραδιομέγαρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νέο Ραδιομέγαρο

Πλέον τα στούντιο του BBC Μάντσεστερ βρίσκονται στο MediaCityUK, αλλά από το 1975 μέχρι το 2011 τα κύρια στούντιο του BBC Μάντσεστερ ήταν στο Νέο Ραδιομέγαρο.

Το Νέο Ραδιομέγαρο είχε ένα μικρό στούντιο και ένα μεγάλο στούντιο, το Στούντιο Α, το οποίο ήταν για τις ζωντανές εκπομπές και για τα γυρίσματα των δραματικών προγραμμάτων. Το 1989, το Στούντιο Α υποβλήθηκε σε μια σημαντική επέκταση, η οποία κόστισε 6 εκατ. λίρες Αγγλίας αλλά το στούντιο μεγάλωσε κατά 80%[8]. Όταν η επέκταση ολοκληρώθηκε, το στούντιο ήταν το μεγαλύτερο στούντιο έξω από το Λονδίνο.

Το 2003, καθώς το BBC Pacific Quay, το The Mailbox και το BBC White City ήταν υπό ανακατασκευή, αποφασίστηκε ότι και το Νέο Ραδιομέγαρο θα πρέπει να ανακατασκευαστεί, αλλά τελικά η απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς το BBC ήθελε να χτιστούν καινούργια τηλεοπτικά στούντιο για να αντικαταστήσουν τα στούντιο του Νέου Ραδιομεγάρου[9].

Το Νέο Ραδιομέγαρο κατεδαφίστηκε το 2012 και πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στούντιο της Granada[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το BBC κατέχει το 20% από τα στούντιο της Granada μαζί με την 3SixtyMedia. Η 3SixtyMedia είναι μία κοινοπραξία, που σχηματίστηκε το 2000, μεταξύ του BBC και του ITV[10]. Η συγχώνευση έδωσε επίσης στο BBC μεγαλύτερη χρήση των Στούντιο της Granada, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι τα στούντιο του Νέου Ραδιομεγάρου, με τρία μεγάλα στούντιο και με στούντιο για τις δραματικές σειρές σε σύγκριση με το Νέο Ραδιομέγαρο που έχει μόνο δύο πολλαπλών χρήσεων.

MediaCityUK[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: MediaCityUK

Το 2012, το BBC Μάντσεστερ μετακόμισε στην περιοχή MediaCityUK, η οποία βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από το Νέο Ραδιομέγαρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]