Avahi (λογισμικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Avahi
Στιγμιότυπο του γραφικού περιβάλλοντος του Avahi Discovery.
Γενικά
ΔημιουργοίLennart Poettering, Trent Lloyd
Είδοςελεύθερο λογισμικό
Διανομή
ΛειτουργικάLinux, macOS
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςLennart Poettering
Γραμμένο σεC
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.avahi.org/
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/lathiat/avahi

Το Avahi είναι εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού αρχικής ρύθμισης παραμέτρων δικτύωσης (zeroconf), που περιλαμβάνει ένα σύστημα για εντοπισμό υπηρεσίας πολλαπλής διανομής DNS/DNS-SD. Αδειοδοτείται σύμφωνα με την GNU Lesser General Public License (LGPL).

Το Avahi είναι ένα σύστημα που ενεργοποιεί προγράμματα στη δημοσίευση και εντοπισμό υπηρεσιών και οικοδεσποτών που εκτελείται σε τοπικό δίκτυο υπολογιστών. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να συνδέσει τον υπολογιστή του σε κάποιο δίκτυο και να κάνει το Avahi να γνωστοποιήσει αυτόματα τις υπηρεσίες δικτύου που εκτελούνται στο μηχάνημα που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την πρόσβαση σε αρχεία και εκτυπωτές.

Αρχιτεκτονική λογισμικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκόπηση της αρχιτεκτονικής του σκελετού του λογισμικού Avahi

Το Avahi εφαρμόζει τις προδιαγραφές της Apple αρχική ρύθμιση παραμέτρων δικτύωσης, mDNS, DNS-SD και RFC 3927/IPv4LL. Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τον σκελετό της Apple Bonjour (το συστατικό mDNSResponder που αδειοδοτείται σύμφωνα με την άδεια Apache).

Το Avahi παρέχει ένα σύνολο γλωσσών (Python, Mono, etc.) και συμπεριλαμβάνεται στις περισσότερες διανομές Linux και *BSD. Λόγω της αρθρωτής αρχιτεκτονικής του, architecture, κύριες επιφάνειες εργασίας όπως το εικονικό σύστημα αρχείων του GNOME και η αρχιτεκτονική εισόδου/εξόδου του KDE έχουν ήδη ενσωματώσει το Avahi.

Avahi - Bonjour[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο Avahi ξεκίνησε λόγω της εφαρμογής του Zeroconf της Apple, το Bonjour, χρησιμοποιεί την ασύμβατη με GPL άδεια δημόσιας πηγής της Apple. Συνεπώς μέρη του Bonjour επανααδειοδοτήθηκαν σύμφωνα με την άδεια Apache. Όμως, το Avahi είχε ήδη γίνει η «εκ των πραγμάτων» πρότυπη εφαρμογή του mDNS/DNS-SD στα λειτουργικά συστήματα ελεύθερου λογισμικού όπως το GNU/Linux.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η απόδοση του Avahi μοιάζει με αυτήν του Bonjour, μερικές φορές την υπερβαίνει· όμως το Avahi μπορεί να χάσει υπηρεσίες κατά την ταυτόχρονη διαχείριση μεγάλων αριθμών αιτημάτων.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Avahi αναπτύχθηκε από τους Lennart Poettering και Trent Lloyd. είναι το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης της αρχικής εφαρμογής mDNS/DNS-SD του Poettering που λεγόταν "FlexMDNS" και του αρχικού κώδικα του Lloyd που λεγόταν "Avahi" και συνέβη το 2005. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού κώδικα κατάγεται από το πρώτο έργο, χρησιμοποιήθηκε το όνομα του δεύτερου για το κοινό σχέδιο. Η ανάπτυξη του "FlexMDNS" ξεκίνησε στο τέλος του 2004 και η εργασία στο αρχικό "Avahi" ξεκίνησε στις αρχές του 2004.

Το Avahi αρχικά αναπτύχθηκε κάτω από το freedesktop.org, αλλά τώρα έχει γίνει ένα ξεχωριστό έργο. Το Avahi, όμως, χρησιμοποιεί τη στρώση IPC του D-Bus του freedesktop.org.

Το όνομα Avahi είναι το το τοπικό όνομα στη Μαδαγασκάρη και η επιστημονική λατινική ονομασία ενός γένους του woolly lemur, μιας ιθαγενούς οικογένειας πρωτευόντων στη Μαδαγασκάρη. Ο Trent Lloyd βρήκε το όνομα, του άρεσε και κόλλησε. Ο λογότυπος απεικονίζει αυτό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]