Anycast

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Anycast είναι τεχνική διευθυνσιοδότησης και δρομολόγησης δικτύων, κατά τον οποίο τα πακέτα δρομολογούνται στον «εγγύτερο» ή «καλύτερο» προορισμό, σύμφωνα με τη τοπολογία δρομολόγησης.

Το anycast υποστηρίζεται από το πρωτόκολλο IPv6, για να επιτρέπει να στέλνεται το μήνυμα σε οποιοδήποτε μέλος μιας ομάδας συσκευών. Κατά τη μετάβαση από το IPv4 στο IPv6, η χρήση του anycast μπορεί να επεκταθεί για να παρέχει IPv4 συμβατότητα σε IPv6 hosts.

Μεθοδολογίες Δρομολόγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το IP πρωτόκολλο και άλλα συστήματα διευθυνσιοδότησης δικτύων αναγνωρίζουν τις παρακάτω τρεις βασικές μεθόδους διευθυνσιοδότησης, unicast, broadcast ή multicast και anycast].

  • Στο Unicast υπάρχει ένα-προς-ένα σχέση μεταξύ διεύθυνσης δικτύου και τερματικού κόμβου: κάθε διεύθυνση αντιπροσωπεύει μοναδικά ένα μόνο παραλήπτη.
  • Στα Βroadcast και Μulticast υπάρχει ένα-προς-πολλά σχέση μεταξύ διευθύνσεων δικτύου και δικτυακών προορισμών: κάθε διεύθυνση αντιπροσωπεύει ένα σύνολο από τερματικούς κόμβους, στους οποίους πηγαίνει όλη η πληροφορία.
  • Στο Αnycast υπάρχει επίσης ένα-προς-κάποιο-από-πολλά σχέση μεταξύ διευθύνσεων δικτύου και δικτυακών προορισμών, όπου τα δεδομένα δρομολογούνται σε ένα οποιοδήποτε μέλος μιας ομάδας συσκευών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]