American Alpine Journal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
American Alpine Journal
ΕκδότηςAmerican Alpine Club
Ίδρυση1929
ΈδραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

To American Alpine Journal είναι ετήσιο περιοδικό που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Αλπική Λέσχη με σκοπό «την τεκμηρίωση και παρουσίαση της ορεινής εξερεύνησης»[2].

Με υπότιτλο «Οι Σημαντικότερες Αναρριχήσεις του Κόσμου», η περιοδική έκδοση περιλαμβάνει χαρακτηριστικές ιστορίες για αξιοσημείωτες νέες διαδρομές και αναβάσεις, γραμμένες από αναρριχητές και ορειβάτες όπως επίσης και τομέα «Αναβάσεις και Αποστολές» όπου καταγράφονται νέα αξιοσημείωτα ορειβατικά επιτεύγματα. Επίσης παρουσιάζονται γενικά άρθρα για την ορειβασία, την ιατρική του βουνού, το ορεινό περιβάλλον ή άλλα σχετικά θέματα. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει βιβλιοκριτική, μνημόνιο νεκρών ορειβατών και δραστηριότητες της λέσχης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό πρωτοεκδόθηκε το 1929. Το 1957 και το 1958 εκδότης ήταν ο Φράνσις Π. Φάρκιουχαρ. Από το 1960 έως το 1995 εκδότης ήταν ο Χ. Άνταμς Κάρτερ, που έφερε το περιοδικό διεθνή αναγνώριση. Από το 1996 έως 2001 εκδότης ήταν ο Κρίστιαν Μπέκγουιθ. Από το 2002 είναι ο Τζον Χάρλιν Γ΄. Το συνολικό φορμά του περιοδικού έχει αλλάξει λίγο από τη δεκαετία του 1970, αλλά τα νέα εκδοτικά σχέδια περιλαμβάνουν παγκόσμια κάλυψη (ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Νέα Ζηλανδία) και ηλεκτρονική/online πρόσβαση.

Παρόμοια περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλο παρόμοιο περιοδικό για την ορειβασία είναι το Canadian Alpine Journal που εκδίδεται από την Αλπική Λέσχη του Καναδά, το Alpine Journal που εκδίδεται από την Αλπική Λέσχη Ηνωμένου Βασιλείου, το Himalayan Journal και το Iwa To Yuki, Ιαπωνικό αντίστοιχο περιοδικό. Όλα αυτά τα περιοδικά χρησιμοποιούνται από ορειβάτες που σχεδιάζουν αποστολές, ιδιαίτερα εκείνους που επιθυμούν να πιστοποιήσουν ότι η προτεινόμενη διαδρομή είναι νέα. Καταχωρίσεις που σχετίζονται με τις κορυφές των Ιμαλαΐων καταλογογραφούνται στον Κατάλογο Ιμαλαΐων.

Online πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2007, το American Alpine Journal ανακοίνωσε την ελεύθερη, πλήρη, αναζητήσιμη online πρόσβαση για τα τεύχη του έως το 1966 και στόχο την πρόσθεση όλων των παλαιότερων εκδόσεων[3]. Επίσης, υπάρχει πλήρης κατάλογος τευχών διαθέσιμος για ελεύθερη ανάκτηση.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]