Αλβέρτα (φυτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Alberta)
Αλβέρτα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Γενθιανώδη (Gentianales)
Οικογένεια: Ερυθροδανοειδή (Rubiaceae)
Υποοικογένεια: Ιξορροΐδες (Ixoroideae)
Γένος: Αλβέρτα
Alberta
E.Mey.

Είδος: Alberta magna
(αλβέρτα η μεγίστη)

E.Mey.
Συνώνυμα

Ernestimeyera (Kuntze)

H αλβέρτα (λατινική-επιστημονική ονομασία Alberta[1]) είναι είναι γένος δικοτυλήδονων φυτών, που ανήκει στην οικογένεια του φυτού του καφέ, τα ερυθροδανοειδή ή ρουβιίδες.[2] Συναντάται στη φύση στην Επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ της Νότιας Αφρικής, όπου είναι γνωστό με την κοινή ονομασία «φλεγόμενος θάμνος του Νατάλ» (Natal flame bush).

Σύντομη περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά την κοινή ονομασία της, η αλβέρτα είναι περισσότερο δένδρο παρά θάμνος. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και τα άνθη της έχουν ροδοκόκκινο χρώμα και εκφύονται σε ταξιανθία τύπου βότρυος.

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γένος Alberta αποδείχθηκε ότι είναι παραφυλετική ομάδα με μια φυλογενετική ανάλυση. Παλαιότερα αναγνωρίζονταν αρκετά είδη στο γένος, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν στο συγγενικό γένος Razafimandimbisonia, με την εξαίρεση του Alberta magna (αλβέρτα η μεγίστη[3]). Το μοναδικό σήμερα αυτό είδος του γένους διαφοροποιείται από τα είδη της Μαδαγασκάρης, που ταξινομούνται πλέον στο γένος Razafimandimbisonia.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Meyer, Ernest Heinrich Friedrich στο Linnaea; Ein Journal für die Botanik in ihrem ganzen Umfange, Βερολίνο 1838, τόμος 12, σελ. 258
  2. 2,0 2,1 Kainulainen K., Mouly A., Khodabandeh A., Bremer B. (2009). «Molecular phylogenetic analysis of the tribe Alberteae (Rubiaceae), with description of a new genus, Razafimandimbisonia». Taxon 58 (3): 757-768. 
  3. Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 3, σελ. 256