Abandonware

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Abandonware (αγγλ. to abandon = εγκαταλείπω) θεωρείται λογισμικό υπολογιστών που δεν πωλείται ή δεν υποστηρίζεται πλέον από τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων του. Επομένως δεν πρόκειται για ελεύθερο λογισμικό. Εναλλακτικά, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για το λογισμικό που είναι ακόμα διαθέσιμο, για το οποίο όμως κάθε περαιτέρω υποστήριξη (technical support) μέσω του παραγωγού έχει διακοπεί. Και στις δυο περιπτώσεις ο νόμιμος χρήστης του λογισμικού χάνει κάθε υποστήριξη από πλευράς του παραγωγού για το συγκεκριμένο προϊόν, όπως π.χ. σε περίπτωση ζημιάς του φορέα δεδομένων (CD-ROM κλπ).
Μερικές φορές ο όρος abandonware, χρησιμοποιείται και ως γενική κατηγορία για οποιοδήποτε λογισμικό πέρα από μια ορισμένη ηλικία, συνήθως πέντε έτη.

Το 1997 εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο οι πρώτες ιστοσελίδες, οι οποίες ασχολήθηκαν με το πρόβλημα του λογισμικού abandonware (και του έδωσαν το όνομα), προσφέροντας το για ελεύθερο download. Ήδη τότε τονίζονταν η ηθική διαφορά μεταξύ abandonware και των warez, τα οποία δημιουργούν οικονομική ζημιά στους κάτοχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο στόχος των ιστοσελίδων αυτών ήταν και είναι κυρίως η εξάπλωση παλιών παιχνιδιών. Τα παιχνίδια αυτά ανήκουν σε διαφορετικά συστήματα, αρχίζοντας από τo Atari 2600 μέχρι και συστήματα του πρώτου μέρους της δεκαετίας του 90, όπως Amiga ή IBM PC. Έτσι οι ιστοσελίδες αυτές ουσιαστικά λειτουργούνται παραβιάζοντας υπαρκτά πνευματικά δικαιώματα – συνήθως όμως με την ανεπίσημη συγκατάθεση του κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.