481 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Πέρσης Μεγάλος Βασιλιάς Ξέρξης φθάνει στις Σάρδεις και αρχίζει να οργανώνει τον μεγάλο στρατό και στόλο για την κατάκτηση της Ελλάδας. Η Αίγυπτος συνεισφέρει 481 πλοία.
  • Η σύνοδος των ελληνικών πόλεων-κρατών στον Ισθμό της Κορίνθου, υπό την προεδρία της Σπάρτης, φέρνει συμφωνία ως προς το να λήξει ο πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και την Αίγινα. Συζητήθηκε επίσης η απειλή από την Περσία. Η Αθήνα δεν ήθελε να θέσει τις δυνάμεις της υπό σπαρτιατική ηγεσία. Ο Γέλων, τύραννος των Συρακουσών, ήθελε τη γενική αρχηγία, αλλά η Σπάρτη και η Αθήνα αρνήθηκαν. Ωστόσο, ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη ο Γέλων χρειάστηκε να φύγει εξαιτίας των σχεδίων των Καρχηδονίων για εισβολή στη Σικελία. Ο Θεμιστοκλής συμφώνησε να τεθεί το αθηναϊκό ναυτικό υπό τις διαταγές Σπαρτιάτη ναυάρχου, ώστε να επιτευχθεί η ενότητα των Ελλήνων. Ωστόσο η Θήβα και η Θεσσαλία ήταν απρόθυμες να υποστηρίξουν τον αγώνα κατά των Περσών, ενώ η Κρήτη απεφάσισε να παραμείνει ουδέτερη.
  • Στην Κίνα τελειώνει η «Περίοδος της Ανοίξεως και του Φθινοπώρου» (722-481 π.Χ.), με την παύση της εκδόσεως των Χρονικών της Ανοίξεως και του Φθινοπώρου. Τη διαδέχεται η ταραγμένη Περίοδος των εμπόλεμων κρατών.
  • Οι Αίκουοι πολιορκούν τη μικρή πόλη Ορτόνα, αλλά ηττώνται από τους Ρωμαίους.