2012 (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2012
ΣκηνοθεσίαΡόλαντ Έμεριχ
ΠαραγωγήColumbia Pictures
ΣενάριοΧάραλντ Κλόουζερ
Ρόλαντ Έμεριχ
ΠρωταγωνιστέςΤζον Κιούζακ
Τσιούετελ Έτζιοφορ
Αμάντα Πιτ
Όλιβερ Πλατ
Θάντι Νιούτον
Ντάνι Γκλόβερ
Γούντι Χάρελσον
ΜουσικήΧάραλντ Κλόουζερ
Τόμας Γουάντερ
ΤραγούδιΧάραλντ Κλόουσερ
ΦωτογραφίαΝτιν Σέμλερ
ΜοντάζΝτέιβιντ Μπρένερ
ΕνδυματολόγοςShay Cunliffe
Εταιρεία παραγωγήςCentropolis Entertainment και Columbia Pictures[1]
ΔιανομήInterCom, Netflix και Sony Pictures Motion Picture Group
Πρώτη προβολήCountry flag 13 Νοεμβρίου 2009
Διάρκεια158 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς
Γλώσσααγγλικά

Το 2012 είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2009. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ρόλαντ Έμεριχ και το σενάριο έγραψε ο ίδιος, μαζί με τον Χάραλντ Κλόουζερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Κιούζακ, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Αμάντα Πιτ, Όλιβερ Πλατ, Θάντι Νιούτον, Ντάνι Γκλόβερ και Γούντι Χάρελσον. Η πλοκή ακολουθεί τον Τζάκσον Κέρτις καθώς προσπαθεί να σώσει τα παιδιά του Νόα και Λίλι, την πρώην σύζυγό του Κέιτ και τον αρραβωνιαστικό της Γκόρντον από τον παγκόσμιο κατακλυσμό που θα αφανίσει ολόκληρο τον κόσμο. Η ταινία συμπεριλαμβάνει αναφορές στο Μαγιανισμό, στο Μέσο-Αμερικανικό ημερολόγιο Long Count και στο φαινόμενο του 2012 για την απεικόνιση κατακλυσμικών γεγονότων που εκτυλίσσονται το έτος 2012.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η εταιρία παραγωγής του Έμεριχ, Centropolis Entertainment και τη διανομή η Columbia Pictures. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2008 στο Βανκούβερ του Καναδά αν και αρχικά ήταν να πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες.[2] Ο Έμεριχ ανακοίνωσε ότι το 2012 θα είναι η τελευταία ταινία καταστροφής που σκηνοθετεί.[3]

Το 2012 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 13 Νοεμβρίου 2009. Απέσπασε μικτά σχόλια από τους κριτικούς[4], με αρκετούς να επαινούν τα ειδικά εφέ και τον τόνο της ταινίας και άλλοι να κριτικάρουν τη μεγάλη διάρκεια και το σενάριο.[5][6][7] Ωστόσο κατάφερε να γίνει τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 791,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, ο Έντριαν Χέλμσλι, ένας Αμερικανός γεωλόγος, επισκέπτεται τον αστροφυσικό Δόκτωρ Σάτναμ Τσουρουτάνι στην Ινδία και μαθαίνει ότι νετρίνο από μία μαζική ηλιακή έκλαμψη προκαλούν γρήγορη αύξηση στη θερμοκρασία του πυρήνα της Γης. Ο Έντριαν δίνει μια έκθεση για το γεγονός αυτό στον Ιστάμενο Προσωπικού του Λευκού Οίκου Καρλ Ανχάουζερ, ο οποίος πηγαίνει τον Έντριαν να συναντήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2010, ο Πρόεδρος Τόμας Γουίλσον και άλλοι ηγέτες από όλον τον κόσμο ξεκινάνε ένα μυστικό πρότζεκτ ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωση της ανθρωπότητας. Σχεδόν 400.000 άνθρωποι επιλέχθηκαν να επιβιβαστούν στις "κιβωτούς" που κατασκευάζονται στο Θιβέτ και στα Ιμαλάια. Την ίδια χρονική περίοδο που ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός μαζεύει εθελοντές, ένας Βουδιστής καλόγερος, ο Νίμα, αναγκάζεται να φύγει από το χωριό του ενώ ο αδερφός του Τένζιν συμμετέχει ως εργάτης στο πρότζεκτ Κιβωτός. Επιπρόσθετη χρηματοδότηση για το πρότζεκτ δίνεται από την πώληση εισιτηρίων στον ιδιωτικό τομέα για 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανά άτομο. Μέχρι το 2011, πολύτιμοι θησαυροί της ανθρωπότητας μεταφέρονται στις Άλπεις κάτω από το πρόσχημα ότι πρέπει να προστατευτούν από τρομοκρατικές επιθέσεις με τη βοήθεια της ειδικού τέχνης και κόρης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Δόκτωρ Λόρα Γουίλσον.

Το 2012, ο Τζάκσον Κέρτις, ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας στο Λος Άντζελες εργάζεται ως οδηγός λιμουζίνας για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Κάρποβ. Η πρώην σύζυγος του Τζάκσον, Κέιτ και τα παιδιά τους Νόα και Λίλι, ζούνε μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Κέιτ, τον πλαστικό χειρούργο Γκόρντον Σίλμπερμαν. Ο Τζάκσον πηγαίνει τους Νόα και Λίλι για κατασκήνωση στο Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν. Μετά από μια συνάντησή τους με τον Χέλμσλι, γνωρίζονται με τον Τσάρλι Φροστ, ο οποίος αναμεταδίδει μια ραδιοφωνική εκπομπή από το πάρκο. Ο Τσάρλι παίζει ένα βίντεο με τη θεωρία του Τσαρλς Χάπγκουντ ότι οι πολικές μετατοπίσεις και το Μέσο-Αμερικανικό ημερολόγιο Long Count προβλέπουν ότι το φαινόμενο του 2012 θα συμβεί. Έχει ένα χάρτη με το πρότζεκτ κιβωτός μαζί με πληροφορίες σχετικές με αξιωματούχους και επιστήμονες που δολοφονήθηκαν επειδή ήθελαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Η οικογένεια επιστρέφει σπίτι καθώς συμβαίνει μια σεισμική δόνηση, η οποία όλο και αυξάνεται. Ο Τζάκσον αρχίζει να υποψιάζεται και νοικιάζει ένα αεροπλάνο για να σώσει την οικογένειά του. Παίρνει την οικογένεια και τον Γκόρντον καθώς η Γη αρχίζει να μετατοπίζεται και δραπετεύουν τελευταία στιγμή από το Λος Άντζελες καθώς αυτό βυθίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό λόγω του σεισμού, που φτάνει τα 10,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ.

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τους καταστροφικούς σεισμούς και τα τσουνάμι παγκοσμίως, το γκρουπ πετάει μέχρι το Γιέλοουστοουν για να πάρουν το χάρτη του Τσάρλι. Αφού μαθαίνουν ότι οι Κιβωτοί είναι στην Κίνα, προσγειώνονται στο Λας Βέγκας για να βρουν ένα μεγαλύτερο αεροπλάνο. Πέφτουν πάνω στον Γιούρι, στους δίδυμους γιους του Άλεκ και Όλεγκ, την φίλη του Ταμάρα και τον πιλότο Σάσα. Όλοι μαζί επιβιβάζονται σε ένα μεγάλο αεροπλάνο και αναχωρούν για την Κίνα. Για τις κιβωτούς κατευθύνονται και οι Ανχάουζερ, Χέλμσλι και Λόρα Γουίλσον με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One. Ο Πρόεδρος παραμένει στην Ουάσινγκτον ώστε να απευθυνθεί στο έθνος για τελευταία φορά. Με τον Αντιπρόεδρο νεκρό και τον Αντιπρόσωπο του Λευκού Οίκου να αγνοείται, ο Ανχάουζερ αναλαμβάνει ντε φάκτο την ηγεσία. Ο Πρόεδρος αργότερα σκοτώνεται από ένα τεράστιο τσουνάμι.

Φτάνοντας στην Κίνα μετά από μια αναγκαστική προσγείωση στην οποία σκοτώνεται ο Σάσα, οι υπόλοιποι εντοπίζονται από ελικόπτερα του Απελευθερωτικού Στρατού, τα οποία κουβαλάνε ζώα για τις Κιβωτούς. Ο Γιούρι και οι γιοι του, που έχουν εισιτήρια, πηγαίνουν στις Κιβωτούς, αφήνοντας την Ταμάρα και τους άλλους πίσω. Ωστόσο, θα τους πάρει μαζί του ο Νίμα μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του. Επιβιβάζονται κρυφά στην Κιβωτό 3 με τη βοήθεια του Τενζίν. Καθώς ένα τσουνάμι πλησιάζει, ένα καλώδιο πιάνεται στους μηχανισμούς των υδραυλικών θυρών της Κιβωτού, εμποδίζοντας την πύλη επιβίβασης να κλείσει και τις μηχανές να ξεκινήσουν. Στο χάος που επικρατεί, οι Γιούρι, Γκόρντον και Ταμάρα σκοτώνονται και ο Τενζίν τραυματίζεται. Ο Τζάκσον και ο Νόα πηγαίνουν να φτιάξουν την θύρα και το πλήρωμα της Κιβωτού αποκτά και πάλι τον έλεγχο λίγο πριν συγκρουστεί με το Έβερεστ.

Αφού τα νερά των τσουνάμι έχουν υποχωρήσει, η Κιβωτός αναχωρεί για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος στη Νότια Αφρική όπου τα βουνά Ντράκενσμπεργκ είναι πλέον τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο, όπου και κατευθύνονται. Ο Τζάκσον επανασυνδέεται με την οικογένειά του και ο Χέλμσλι ξεκινά σχέση με τη Λόρα. Έτσι όλοι μαζί ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την ζωή τους απ' την αρχή, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζον Κιούζακ στο ρόλο του Τζάκσον Κέρτις
  • Τσιούετελ Έτζιοφορ στο ρόλο του Δόκτωρ Έντριαν Χέλμσλι
  • Αμάντα Πιτ στο ρόλο της Κέιτ Κέρτις
  • Τόμας ΜακΚάρθι στο ρόλο του Δόκτωρ Γκόρντον Σίλμπερμαν
  • Λίαμ Τζέιμς στο ρόλο του Νόα Κέρτις
  • Μόργκαν Λίλι στο ρόλο της Λίλι Κέρτις
  • Όλιβερ Πλατ στο ρόλο του Καρλ Ανχάουζερ
  • Θάντι Νιούτον στο ρόλο της Δόκτωρ Λόρα Γουίλσον
  • Ντάνι Γκλόβερ στο ρόλο του Προέδρου Τόμας Γουίλσον
  • Ζλάτκο Μπούριτς στο ρόλο του Γιούρι Κάρποβ
  • Μπεατρίς Ροσέν στο ρόλο της Ταμάρα
  • Γιόχαν Ουρμπ στο ρόλο του Σάσα
  • Αλεξάντρε και Φιλίπε Χάουσμαν στους ρόλους των Άλεκ και Όλεγκ Κάρποβ
  • Γούντι Χάρελσον στο ρόλο του Τσάρλι Φροστ
  • Τζίμι Μίστρι στο ρόλο του Δόκτωρ Σάτναμ Τσουρουτάνι
  • Τσιν Χαν στο ρόλο του Τενζίν
  • Όσρικ Τσάου στο ρόλο του Νίμα

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους τίτλους αναφέρεται το βιβλίο Fingerprints of the Gods του Γκράχαμ Χάνκοκ ως πηγή έμπνευσης της ταινίας[9] και σε συνέντευξή του ο Ρόλαντ Έμεριχ δήλωσε: "Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία με μια βιβλική πλημμύρα, αλλά ποτέ δεν ένιωσα ότι μπορούσα. Διάβασα πρώτη φορά για τη θεωρία μετατόπισης της Γης στο βιβλίο του Χάνκοκ".[10] Ο Έμεριχ μαζί με τον συνθέτη-παραγωγό Χάραλντ Κλόουζερ έγραψαν μαζί ένα προσχέδιο του σεναρίου με τον τίτλο 2012 το οποίο πλάσαραν σε μεγάλα στούντιο το Φεβρουάριο του 2008. Σχεδόν όλα τα στούντιο συναντήθηκαν με τον Έμεριχ για να ακούσουν τα σχέδιά του όσο αναφορά το στόρι της ταινίας και τον προϋπολογισμό, μια διαδικασία την οποία ο σκηνοθέτης είχε ξαναπεράσει με τις ταινίας Ημέρα Ανεξαρτησίας (Independence Day, 1996) και Μετά την Επόμενη Μέρα (The Day After Tomorrow, 2004).[11] Λίγο αργότερα, η Sony Pictures Entertainment κέρδισε τα δικαιώματα του σεναρίου, σχεδιάζοντας να διανείμει την ταινία με την Columbia Pictures.[12]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 200.000.000 δολάρια[8], η ταινία 2012 έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 65,2 εκατομμύρια δολάρια.[8] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 166,1 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 625,1 εκατομμύρια δολάρια.[8] Παγκοσμίως απέφερε 791,2 εκατομμύρια δολάρια.[8] Ήταν η 15η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 2009 και η 5η παγκοσμίως.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2012». (Αγγλικά) Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2024.
  2. Siegel, Tatiana (19 Μαΐου 2008). «John Cusack set for 2012». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  3. Breznican, Anthony (24 Ιουλίου 2009). «'2012': One final disaster for director Roland Emmerich». USA Today. http://www.usatoday.com/life/movies/news/2009-07-22-roland-emmerich_N.htm. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «2012 στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  5. Manhola Dargis (12 Νοεμβρίου 2009). «2012 (Columbia Pictures) (2009)». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  6. Sara Vilkomerson (10 Νοεμβρίου 2009). «Apocalypse (and How!)». New York Observer. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  7. Anthony Lane (23 Νοεμβρίου 2009). «The Current Cinema Only Make-Believe». The New York Observer. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 «2012 στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  9. «2012 (2009) – Credit List» (PDF). chicagoscifi.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  10. Jenkins, David (16 Νοεμβρίου 2009). Roland Emmerich's guide to disaster movies. Time Out. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-11-16. https://web.archive.org/web/20091116122546/http://www.timeout.com/film/features/show-feature/9039/roland-emmerichs-guide-to-disaster-movies.html. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  11. Fleming, Michael (19 Φεβρουαρίου 2008). «Studios vie for Emmerich's 2012». Variety. http://www.variety.com/article/VR1117981155.html?categoryid=13&cs=1. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  12. Fleming, Michael (21 Φεβρουαρίου 2008). «Sony buys Emmerich's 2012». Variety. http://www.variety.com/article/VR1117981245.html?categoryid=13&cs=1. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]