Smile TV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από 0-6 (κανάλι))
SMILE TV
Ίδρυση18 Φεβρουαρίου 1998
Έναρξη λειτουργίας14 Φεβρουαρίου 2013
Εικόνα16:9 (576i, SDTV), (1080i, HDTV), 4:3 (576i, SDTV)
ΙδιοκτήτηςSmile TV Α.Ε.
Συνεργαζόμενα κανάλιαΣε κατά τόπους σταθμούς ανά την Ελλάδα & την Κύπρο
Σημαντικά πρόσωπαΜαρία Λογοθέτη
Ρίτσα Μόρφογλου
ΙδρυτήςΣτέργιος Καλόγηρος
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΑττική, Αργοσαρωνικός & Κεντρική και Νότια Εύβοια
Κεντρικά γραφείαΤελεσίου 23, Αθήνα, Ελλάδα
Πρώην ονομασίες0-6 (1999-2013)
ΑντικατέστησεJunior's TV (1992-1999)
Ιστοσελίδαwww.tvsmile.gr
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταDigea: 34 UHF (Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Οκτωνιά, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Νέα Στύρα, Λαύριο, Ανάβυσσος, Σούνιο, Νέα Μάκρη, Δαρδίτσα)
(π  σ  ε )

Το Smile TV είναι ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός περιφερειακής εμβέλειας. Η έδρα του σταθμού είναι στην περιοχή της Ριζούπολης, εντός της Αθήνας. Εκπέμπει επίγεια ψηφιακά από 14 κέντρα εκπομπής τα οποία καλύπτουν την Περιφερειακή Ζώνη 9 (Αττική, Αργοσαρωνικός, Κεντρική και Νότια Εύβοια), μέσω της Digea και δορυφορικά, μέσω των συνδρομητικών παρόχων της NOVA και της COSMOTE TV. Το πρόγραμμα του είναι παιδικό ενώ τις βραδινές ώρες προβάλλει ενημερωτικές εκπομπές και τηλεπωλήσεις.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 ως 0-6 παίρνοντας τις αναλογικές τότε συχνότητες (60 και 39 UHF με παρεμβολή στην ΕΡΤ) του πάλαι ποτέ πρωτοπόρου Junior's TV το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του, με αποφάσεις του Υπουργείου Τύπου, επικαλούμενο συνεχείς παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, και λόγω παρεμβολών κατ' εξακολούθηση στις προαναφερθείσες συχνότητες της ΕΡΤ.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μετονομάστηκε σε Smile TV και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μεταδίδει παιδικά προγράμματα.

Λειτουργεί επίσης συνεργαζόμενος παιδότοπος υπό την παλιά ονομασία 0-6. Παλιά είχε δημιουργηθεί και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ονόματι 0-6 Kiddy Car. Ήταν το πρώτο του είδους του, και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.[1][2]

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρές και κινούμενα σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρόγραμμα του σταθμού έχουν ενταχθεί κατά καιρούς σειρές κινουμένων σχεδίων της WildBrain (Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος, Σαμπρίνα η Μικρή Μάγισσα, Super Mario, Ντένις ο Τρομερός),[3] της 41 Entertainment (Το μυστηριώδες νησί Κονγκ, Pocket Dragon Adventures, Extreme Dinosaurs), της Xilam (Oggy and the Cockroaches και Zig and Sharko), της Imira (Η Μίμη και η παρέα της, Ονειροπαρμένοι, Vitaminix και Συννεφοταξιδευτές),[4] της KungFu Animation Group (Μαγικά Τουβλάκια, Τάτα ο Εξωγήινος, Τα Τρία Σκιουράκια, Super Detectives, Super Yizai και Οι Μαχητές των Ονείρων) και άλλων εταιρειών. Αξιοσημείωτες σειρές που προβάλλει, είναι των Power Rangers και Dragon Ball, το Μαρσουπιλαμί, το Ben 10 και το Rabbids Invasion.[5]

Η πλειοψηφία των προγραμμάτων που προέβαλλε ο σταθμός με την ονομασία 0-6, αποτελούνταν από ταινίες της Αυστραλέζικης Burbank Animation Studios, σειρές παραγωγής και διανομής της Mondo TV (Ο Τελευταίος των Μοϊκανών, Οικογένεια Σπαγγέτι, Σίμπα: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, Σάντοκαν κ.ά.), και άλλες όπως Κούρο ο Σουπερ-Γάτος, Enigma, Denver το Δεινοσαυράκι, Κασάι και Λιουκ και Ιστορίες από τη Μυθολογία.[6] Οι παραγωγές αυτές διανεμόντουσαν σε DVD από την Arcadia Entertainment, του παραγωγού Νίκου Βεργέτη (Εγκλήματα). Οι μεταγλωττισμένες σειρές της Mondo TV είναι σήμερα διαθέσιμες στο YouTube μέσω του καναλιού Mondo World.

Μέρος των ιταλικών σειρών, καθώς και Κινέζικα κινούμενα σχέδια, παραγωγής της Κεντρικής Δημόσιας Τηλεόρασης CCTV (Οι Θρύλοι του Βασιλιά Πιθήκου, Οι Θρύλοι του Νεζά, Το Γαλάζιο Ποντίκι και ο Σούπερ Γάτος, Ο Χονδροκέφαλος και Οι Γενναίοι του Βορρά) που μεταγλωττίστηκαν από την Empire Video Production στη Ρουμανία,[7] επικρίθηκε για τη μεταγλώττιση τους. Η εταιρεία προέβαλλε επίσης ταινίες της Mondo TV που διένειμε η Fiction Pictures (μέρος των οποίων αρχικά κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Modern Times συμφερόντων Κώστα Γιαννίκου) επακόλουθο της μετονομασίας, ενώ σύναψε συμφωνίες για μεταξύ άλλων, τις σειρές Gormiti: Η Φύση Αντεπιτίθεται, Dinofroz, Sissi the Young Empress και Bat Pat.[8][9][10]

Άλλα Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Smile TV από τις 11 το βράδυ έως τις 1 τα μεσάνυχτα προβάλλει εκπομπές τηλεπωλήσεων. Παλιά προέβαλε ελληνικές ταινίες και παιδικές σειρές που προβάλλονται από τις 1 τα μεσάνυχτα έως τις 11 το βράδυ (ισχύει μόνο για την επίγεια συχνότητα μιας και στη συνδρομητική τηλεόραση προβάλλονται παιδικές σειρές όλο το 24ωρο). Από τον Νοέμβριο του 2022 προβάλλει επίσης την ενημερωτική εκπομπή Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος αλλά το κανάλι μεταδίδει καθημερινό δελτίο ειδήσεων αλλά και άλλες ενημερωτικές εκπομπές.

Φυσιογνωμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Smile TV, κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να αλλάξει άπαξ το χαρακτήρα του προγράμματός τους, από μη ενημερωτικό γενικής στόχευσης (που είναι μέχρι στιγμής), σε γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα, με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας του σταθμού. Το κανάλι περιμένει έγκριση, σχετικά με την αλλαγή φυσιογνωμίας του προγράμματος του.[11]

Επικρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Smile TV και οι συνεργαζόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατά επανάληψη συσταθεί από το ΕΣΡ, ενώ έχει επικριθεί μαζί με το Nickelodeon για το βίαιο περιεχόμενο μερικών από τα προγράμματά τους. Κατά συνέπεια, πολλές από τις εκπομπές του είχαν τη σήμανση «Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση».

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίγεια Ψηφιακά και Συνδρομητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός έχει περιφερειακού - μη ενημερωτικού χαρακτήρα άδεια, και η εμβέλεια του επιτρέπεται μόνο για τις περιοχές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού και της Νότιας Εύβοιας. Το κανάλι μεταδίδεται επίγεια ψηφιακά, στην Αττική μέσω της Digea. Παρόλα αυτά είναι διαθέσιμος και στις συνδρομητικές πλατφόρμες της COSMOTE TV (Θέση 507) και της NOVA (Θέση 512).

Συνεργασίες και Εμβέλεια εκτός Αττικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα του Smile TV επεκτείνεται μέσω συνεργατών-αναμεταδοτών στην περιφέρεια ακόμη και παράνομα άνευ συμβάσεως με το Αθηναϊκό κανάλι, και οι οποίοι είναι το Βεργίνα TV του Νομού Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται εντός της ΔΕΘ, και εκπέμπει στην Κεντρική Μακεδονία, το Smile Plus του Νομού Λάρισας που αποτελεί συνέχεια του Ζευς TV και εκπέμπει στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Κεντρική Πιερία και μέρος του Νομού Χαλκιδικής και το ομότιτλο κανάλι Smile του Νομού Ξάνθης που αποτελεί συνέχεια του Εγνατία TV και εκπέμπει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ εξέπεμπε και στην Κρήτη μέσω του Κρήτη TV1 του Νομού Χανίων μέχρι το 2023.

Σε αντίθεση με το Αθηναϊκό κανάλι που διαθέτει άδεια μη ενημερωτικού ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα κανάλια διαθέτουν άδεια γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα, με το Βεργίνα TV να πράττει συμβάσεις με τα δύο τελευταία κανάλια σε Λάρισα και Ξάνθη από το 2014 και το 2016 αντίστοιχα[12][13] τα οποία μεταδίδουν αυτούσια το πρόγραμμα του Αθηναϊκού, σε εικοσιτετράωρη βάση, κάτι που βάσει ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας απαγορεύεται ρητά, ενώ έχουν δεχθεί πολλές φορές σύσταση περί μη συμμόρφωσης λόγω απουσίας αυτόνομου προγράμματος. Επίσης και τα τέσσερα κανάλια που αποτελούν κοινή ιδιοκτησία, έχουν και κοινή διαφημιστική ροή, κάτι που είναι εμφανές στα προγράμματά τους, ενώ το ΕΣΡ ζήτησε ακόμη και διευκρίνηση, σχετικά με τις συνεργασίες.

Το Smile TV είχε παλαιότερα συνεργαστεί με τη Νότια Ελληνική Τηλεόραση του Νομού Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα, και το Super TV του Νομού Χαλκιδικής, με έδρα τα Νέα Μουδανιά τα οποία έχουν και αυτά άδεια γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα και για κάποιο διάστημα μετέδιδαν σχεδόν σε εικοσιτετράωρη βάση, το πρόγραμμα του Αθηναϊκού καναλιού, κάτι που απαγορεύεται, με το δεύτερο κανάλι να κάνει άτυπα χρήση δεύτερης ονομασίας ως Smile++ για μικρό χρονικό διάστημα.

Μετέπειτα από το 2018 το πρώτο κανάλι πράττει το ίδιο με το Epsilon TV ενώ το δεύτερο κανάλι ξεκίνησε συνεργασία με το ΑΡΤ[14] μέχρι το κλείσιμο του το 2019 λόγω οφειλόμενων ενοικίων στην Digea η οποία παρά την παράλληλη χρήση διαφορετικής ονομασίας του, κατέβαζε το κανάλι με την προγενέστερή του ονομασία ως «SUPER».

Από τον Ιούλιο του 2023, αναμεταδίδεται και στη Πελοπόννησο από τον τηλεοπτικό σταθμό Patra TV που αντικατέστησε το PLP (πρώην Cosmos Ηλείας) τον Νοέμβριο του 2022.

Τέλος, στην Κύπρο, το Smile TV και το ομόσταβλο Βεργίνα TV, μεταδίδονται αυτούσια σε παγκύπρια εμβέλεια, βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής». Αμαρυσία. 28 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  2. «Νέα Μονάδα Κυκλοφοριακής Αγωγής 0-6 Kiddy Car». 0-6.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  3. «DHX MEDIA SIGNS KEY SALES AHEAD OF NATPE BUDAPEST» (στα Αγγλικά). Χάλιφαξ: Wildbrain. 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. In Greece and Cyprus, local channel Smile TV has snapped up some classic properties from the DHX Media library – Adventures of Super Mario World 3, Super Mario World, Dennis the Menace and Sonic The Hedgehog. 
  4. Icon Animation Finds Stations Eager to Take Their Vitaminix
  5. Μίντλετον, Ρίτσαρντ (20 Φεβρουαρίου 2015). «Netflix ready for Rabbids Invasion». C21Media (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  6. «Πρόγραμμα». 0-6.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  7. «Οι Θρύλοι του Νε-Ζα (καρτέλα μετά το τέλος των επεισοδίων)». AV Media (Ελλάδα: Urbaria Ltd.). 2005. 
  8. «BRIEF-Mondo TV signs agreement with Greece's Urbaria Nord Ltd» (στα Αγγλικά). Reuters. 29 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  9. «BRIEF-Mondo TV signs licensing agreement with Riverdrop in Greece» (στα Αγγλικά). Reuters. 8 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  10. Τούτσοου, Ράιαν (16 Οκτωβρίου 2020). «Deals of the Week: Wonderstorm, Guru, ZAG». Kidscreen (στα Αγγλικά). Brunico Communications. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021. Greece’s children’s channel Smile TV has picked up season one of spooky comedy Bat Pat (52 x 11 minutes). 
  11. «Ενημερωτικό κανάλι θέλει να γίνει το Smile». e-tetradio.gr. 7 Απριλίου 2022. https://www.e-tetradio.gr/Article/33791/enhmerwtiko-kanali-thelei-na-ginei-to-smile. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2022. 
  12. «Απόφαση ΕΣΡ 153-2014». ΕΣΡ/Διαύγεια. 8 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2014. 
  13. «Απόφαση ΕΣΡ 22-2017». ΕΣΡ/Διαύγεια. 6 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2017. 
  14. «Απόφαση ΕΣΡ 75-2018». ΕΣΡ/Διαύγεια. 30 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]