Γεροδήμος Σταθάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεροδήμος Σταθάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1712
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1800
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Γεροδήμος Σταθάς ήταν φημισμένος αρματολός του Βάλτου Ακαρνανίας επί Τουρκοκρατίας, στα λεγόμενα Ορλωφικά, αναδειχθείς πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατρίδα του Γεροδήμου ήταν τα Άγραφα. Ο γιος του Γιάννης Σταθάς ηγήθηκε μεγάλων εξεγέρσεων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Θεωρείται παππούς του Γεωργίου Καραϊσκάκη . Μαζί με το Σιατιστινό αξιωματικό του ρωσικού στρατού Γ. Παπάζολη, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως απεσταλμένος της αυτοκράτειρας Αικατερίνης, (όπως ο ίδιος ομολογούσε, χωρίς να έχει σχετικό έγγραφο), άρχισε (το 1766), μαζί και με άλλους οπλαρχηγούς, να σχεδιάζει την επανάσταση κατά των Τούρκων. Όταν όμως αυτή ξέσπασε τον Απρίλιο του 1770 αυτός επιδόθηκε σε μία αήθη εμφύλια αντιπαράθεση με άλλους αρματολούς για αναδιάταξη των αρματολικιών τους εισβάλλοντας χωρίς διάκριση στην Ευρυτανία και Θεσσαλία καταλαμβάνοντας τα αρματολίκια των Αγράφων, του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, του Καρπενησίου και της Υπάτης εγκαθιστώντας σ΄ αυτά ως σωματάρχες του τους αρματολούς Μπουκοβάλα, Καρακίτσο και Κοντογιάννη[1].
Όταν στη συνέχεια εισέβαλαν στίφη Αλβανών με κατεύθυνση την Πελοπόννησο προς βοήθεια των Τούρκων ο Γεροδήμος Σταθάς όχι μόνο δεν πρόβαλε καμία αντίσταση με τους Ακαρνάνες που διοικούσε αλλά αντίθετα συνθηκολόγησε προκειμένου να εξασφαλίσει τα αρματολίκια του, όπως και συνέβη. Για τον Γεροδήμο μιλάνε τα παρακάτω τραγούδι του Βαλαωρίτη: «Ο ήλιος εβασίλεψε και ο Γεροδήμος παραγγέλνει...»

Παραπομπές - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κ. Σάθας "Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα - Ιστορία των Ελλήνων από την Άλωση ως το 21" τομ.4 Εκδ. Νέα Σύνορα - Α. Α. Λιβάνη Αθήνα 1995, τ.4ος, σ.12