Ωγκύστ ντυ Βερζιέ ντε Λα Ροσζακλέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωγκύστ ντυ Βερζιέ ντε Λα Ροσζακλέν
ΨευδώνυμοLe balafré
Γέννηση17 Απριλίου 1784
Λα Ζωντονιέρ
Θάνατος21 Νοεμβρίου 1868 (84 ετών)
Παρίσι
Χώρα Στρατιά των Μεταναστών
Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
Γαλλική Αυτοκρατορία
Βαντέ
Βασίλειο της Γαλλίας
Βαντέ
Καρλιστές
ΒαθμόςΑντιστράτηγος
Μάχες/πόλεμοιΠόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης
Ναπολεόντιοι Πόλεμοι
Πόλεμος της Βαντέ (1815)
Εκστρατεία της Ισπανίας
Πόλεμος της Βαντέ (1832)
Πρώτος Καρλιστικός Πόλεμος
ΣύζυγοςFélicie de Durfort (14  Σεπτεμβρίου 1819, 21  Νοεμβρίου 1868)
Συγγενείς Λα Ροσζακλέν

Ο Ωγκύστ ντυ Βερζιέ ντε Λα Ροσζακλέν (γαλλ. Auguste du Vergier de La Rochejaquelein), γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1784 στη Λα Ζωντονιέρ και απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου 1868 στο Παρίσι, ήταν Γάλλος στρατιωτικός και στρατηγός των στρατευμάτων της Βαντέ. Είναι αδερφός των Ανρί και Λουί ντυ Βερζιέ ντε Λα Ροσζακλέν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμη παιδί κατά την Γαλλική Επανάσταση, ο Ωγκύστ ντε Λα Ροσζακλέν μετανάστευσε μαζί με ένα μέρος της οικογένειάς του. Υπηρέτησε για ορισμένο καιρό στην Royal Navy.

Το 1812, στρατολογήθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στους καραμπινιέρους.

Έλαβε μέρος, στη συνέχεια, ως στέλεχος της Μεγάλης Στρατιάς στην Εκστρατεία της Ρωσίας, όπου και τραυματίστηκε τρεις φορές στη διάρκεια της μάχη του Μόσκοβα, εκ των οποίων το ένα τραύμα στο πρόσωπο που του απέφερε το παρατσούκλι Balafré (σημαδεμένος). Το 1814, ορίστηκε αντισυνταγματάρχης στο Σύνταγμα Έφιππων Γρεναδιέρων της Αυτοκρατορικής Φρουράς.

Ωστόσο, το 1815 στη διάρκεια των Εκατό Ημερών, ο Λα Ροσζακλέν εντάχθηκε στις τάξεις των εξεγερμένων κατοίκων της Βαντέ και συμμετείχε στην εξέγερση της Βαντέ του 1815.

Μετά την Παλινόρθωση της Μοναρχίας, ο Λα Ροσζακλέν έλαβε τον βαθμό του συνταγματάρχη τον Σεπτέμβριο του 1815, και στη συνέχεια αυτόν του maréchal de camp το 1818.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1819, νυμφεύθηκε την Κλαιρ Λουίζ Ωγκυστίν Φελισιτέ Μακλοβί ντε Ντυρφόρ-Ντυράς, χήρα του Σαρλ Λεοπόλντ Ανρί ντε Λα Τρεμουάιγ.

Ήταν διοικητής μιας στρατιωτικής μονάδας στην διάρκεια του ισπανικού πολέμου του 1823. Συμμετείχε το 1832 στην συνωμοσία της Μαρίας-Καρολίνας, δούκισσας του Μπερί.

Αυτοεξορίστηκε μετά την Επανάσταση του Ιουλίου, περνώντας τα σύνορα με προορισμό την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου έλαβε μέρος στο Πρώτο Καρλιστικό Πόλεμο, υπηρετώντας τον Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας και τον Κάρολο των Βουρβόνων με τον βαθμό του αντιστράτηγου. Ωστόσο, δεν ήταν μόνος του: ο ανιψιός του, Λουί, σκοτώθηκε μπροστά στη Λισαβόνα.

Ο Ωγκύστ ντε Λα Ροσζακλέν τελικώς επέστρεψε στη Γαλλία, όπου και απεβίωσε το 1868. Ενταφιάστηκε μαζί με τα δυο του αδέρφια, Ανρί και Λουί στην Εκκλησία του Σαιντ-Ωμπάν του Μπωμπινιέ στο Ντε-Σεβρ.