Ψυχρό μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύμβολο του ψυχρού μετώπου στους μετεωρολογικούς χάρτες, πάντα με μπλε χρώμα. Τα τρίγωνα πάνω στην ευθεία γραμμή δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το ψυχρό μέτωπο.
Ψυχρό μέτωπο πάνω από τις κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το ψυχρό μέτωπο είναι η γραμμή που ορίζει την επέλαση αέριας μάζας με διαφορετικά χαρακτηριστικά υγρασίας (χαμηλότερο σημείο δρόσου) και θερμοκρασίας (χαμηλότερη) από τις αέριες μάζες που βρίσκονταν προηγουμένως σε μία περιοχή (παρατηρήσεις διορθωμένες για το ανάγλυφο).[1] Ο ψυχρότερος αέρας, όντας πυκνότερος, συγκεντρώνεται χαμηλότερα από τον θερμότερο και αραιότερο αέρα, τον οποίο ωθεί σε άνοδο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σωρειτόμορφων νεφών (σωρείτες ή σωρειτομελανίες).

Το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου συνήθως συνοδεύεται από αλλαγή στη διεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων και γενικά επιφέρει βροχή ή καταιγίδα, κυρίως σε μορφή όμβρων. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ πριν και μετά την επέλαση του ψυχρού μετώπου, μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 °C, ιδίως σε ηπειρωτικά κλίματα (μακριά από τη θάλασσα).

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου εμφανίζει συνήθως τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Καιρικό Φαινόμενο Πριν την επέλαση του μετώπου Καθώς διέρχεται το μέτωπο Μετά την επέλαση του μετώπου
Θερμοκρασία Ζέστη Αιφνίδια πτώση Σταθερή πτώση
Ατμοσφαιρική πίεση Σταθερή πτώση Κατώτερη τιμή, έπειτα αιφνίδια άνοδος Σταθερή άνοδος
Σημείο δρόσου Σταθερά υψηλό Αιφνίδια πτώση Πτώση
Κατακρήμνιση/Συνθήκες* Ασθενής διαλείπουσα βροχή μπορεί να εμφανιστεί στον θερμό τομέα λόγω στρωματοσωρειτών ή στρωμάτων Παρατεταμένη βροχόπτωση (λόγω μελανοστρωμάτων) ή καταιγίδα (λόγω σωρειτομελανιών), ανάλογα με τις συνθήκες Όμβροι, έπειτα καθαρός
Νέφη Συχνά προηγούνται θύσανοι και θυσανοστρώματα, και έπειτα υψιστρώματα, όπως σε ένα θερμό μέτωπο (συνήθως όμως με μικρότερες ποσότητες αυτών των νεφών). Περιοχές θυσανοσωρειτών και υψισωρειτών μεταξύ των θυσανοστρωμάτων και των υψιστρωμάτων εμφανίζονται όμως συχνότερα, ενώ και οι σωρείτες είναι μεγαλύτεροι απ' ότι σε ένα θερμό μέτωπο και μπορούν να προκαλέσουν υετό πριν την διέλευση του μετώπου Σωρείτες και σωρειτομελανίες που δίνουν συχνούς όμβρους και ένα στρώμα υψιστρωμάτων σε μεγάλο ύψος, μέσα από τα οποία διακρίνεται ορισμένες φορές ο ήλιος. Λιγότερο συχνά εμφανίζονται μελανοστρώματα που προκαλούν συνεχόμενη βροχή. Κατά διαστήματα υψισωρείτες και στρωματοσωρείτες και ψηλότερα θύσανοι μαζί με ταχέως κινούμενα στρώματα. Στο τέλος, διάσπαρτοι σωρείτες ή ορισμένες φορές σωρειτομελανίες.
Ορατότητα* Καλή έως περιορισμένη υπό ξηρά αχλή. Περιορισμένη, αλλά σταδιακά βελτιώνεται Καλή, εκτός σε περίπτωση όμβρων

*εάν υπάρχει επαρκής υγρασία.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. University of Illinois. Cold Front. Retrieved on 2006-10-22.