Χώρα του Μπράνκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χώρα του Μπράνκοβιτς
13711412

Σημαία

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαΠρίστινα
Η Χώρα του Μπράνκοβιτς

Η Χώρα του Μπράνκοβιτς (σερβικά: Земља Бранковића) ήταν φεουδαρχικό κρατίδιο που δημιουργήθηκε το 1371 μετά τη διάσπαση της Σερβικής Αυτοκρατορίας. Καταλάμβανε το σημερινό Κοσσυφοπέδιο, τμήμα της Ράσκα και τμήμα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Αργότερα προσάρτησε τις πόλεις Πρίζρεν και Ιπέκιο.[1].

Οι κυριότερες πόλεις της χώρας ήταν η Πρίστινα, το Πρίζρεν, το Ιπέκιο, τα Σκόπια, το Ρας (η παλαιά σερβική πρωτεύουσα), οι πλούσιοι οικισμοί με ορυχεία των Τρέπσα, Γιανίεβο, Γκλουχάβιτσα, κ.α.[2]. Το κρατίδιο δημιουργήθηκε από τον Βουκ Μπράνκοβιτς, από σερβικό αριστοκρατικό οίκο. Στη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου ο στρατός του Μπράνκοβιτς πήρε μέρος και έπειτα από αυτή η επικράτειά του κατάφερε να παραμείνει ανεξάρτητο κρατίδιο. Βρέθηκε γρήγορα όμως σε πόλεμο με τη γειτονική Σερβία του Μοράβα, υποτελές πλέον σερβικό κρατίδιο στους Οθωμανούς. Το 1396 μετά τη Μάχη της Νικόπολης του Δούναβη έχασε τον πόλεμο και η επικράτειά του προσαρτήθηκε στο νέο σερβικό κράτος, το Δεσποτάτο της Σερβίας. Έως τότε ο Μπράνκοβιτς είχε αντέξει όλες τις επιθέσεις του οθωμανικού στρατού[3][4].

Πρίγκιπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John VA Fine, The Late Medieval Balkans, p. 389
  2. M. Ćirković, Vuk Tošić, The Serbs, Wiley-Blackwell, 2004, p. 79
  3. Enciklopedija leksikografskog zavoda, Zagreb, 1950.
  4. «Srbija i Albanci, Pregled politike Srbije prema Albancima od 1878. do 1914. godine». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.