Χρύσα Παραδείση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρύσα Παραδείση
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1908
Σμύρνη
ΘάνατοςΦεβρουάριος 1987
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιμάγειρας
συγγραφέας

Η Χρύσα Παραδείση (1908 - Φεβρουάριος 1987) ήταν Ελληνίδα μαγείρισσα και συγγραφέας. Έγινε διάσημη από τις συνταγές της.Σύζυγος του συγγραφέα ιστορικού και δημοσιογράφου Αλέξανδρου Παραδείση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. Ήταν κόρη του Δημητρίου Καλλιάκου και παντρεύτηκε το δημοσιογράφο του "Έθνους", Αλέξανδρο Παραδείση.

Η Χρύσα Παραδείση ξεκίνησε την συγγραφική της σταδιοδρομία σε εφημερίδα, αλλά κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έγινε διάσημη με την πολυετή συνεργασία της στο περιοδικό Γυναίκα που εξέδιδε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, έως ότου αποτραβήχτηκε από την ενεργό δημοσιογραφία. Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς "τί θα φάμε σήμερα"[1]. Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα. Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Απεβίωσε το 1987.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρύσα Παραδείση, Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική[2], 5η Έκδοση (2015), εκδ. Τερζόπουλος
  • Χρύσα Παραδείση, Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική[3], 4η Έκδοση (1999), εκδ. Τερζόπουλος
  • Μαρία Τσοσκούνογλου, Χρύσα Παραδείση: Η κουζίνα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960, εκδ. Περίπλους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λεπτομέρειες συγγραφέα Χρύσα Παραδείση». terzopoulosbooks.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2016. 
  2. «.:BiblioNet : Μαγειρική και ζαχαροπλαστική / Παραδείση, Χρύσα». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. 
  3. «.:BiblioNet : Μαγειρική και ζαχαροπλαστική / Παραδείση, Χρύσα». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016.