Χριστιανική Οργάνωση Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χριστιανική Οργάνωση Ειρήνης (ΧΟΕ) είναι μια χριστιανική ορθόδοξη ομάδα, που ιδρύθηκε από τον Στυλιανό Γιαννετάκη το 1959. Η ομάδα λειτουργεί ακόμα και σήμερα υπό την εποπτεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Χ.Ο.Ε. μέσα από τα αυθεντικά κείμενά της παρουσίασε στο παρελθόν, σύμφωνα με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, "σοβαρές δογματικές αποκλίσεις" από την Ορθόδοξη Εκκλησία "αναφερόμενες κυρίως στο Χριστολογικό, το Σωτηριολογικό και το Εσχατολικό δόγμα"[1]. Ανάμεσα σε άλλες αποκλίσεις, μοναδική ανάμεσα σε όλες τις χριστιανικές ομολογίες ήταν η πίστη στη δυνατότητα "αφθαρτοποίησης" του σώματος, δηλαδή ο ισχυρισμός ότι με την "πνευματικοποιημένη επιστήμη" ο πιστός έχει τη δυνατότητα να μην πεθάνει βιολογικά[1].

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο θεολόγο Γεώργιο Ψαλτάκη, οι άνθρωποι της Χ.Ο.Ε. παρουσιάζονταν ως Ορθόδοξοι, με σκοπό να αποκρύψουν τις κακοδοξίες τους[2]. Σε εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης αναφερόταν ότι αποστολή της οργάνωσης είναι "η επανίδρυση της Εκκλησίας της Αποκαλύψεως, η συμπλήρωση των 144.000 εκλεκτών του Θεού και η δημιουργία των αξιωματούχων, που χρειάζονται για να ιδρυθεί το κράτος του Θεού πάνω στη γη"[3].

Η Χ.Ο.Ε. ισχυρίζεται ότι οι αντίθετες με το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμπεριφορές και διδασκαλίες οφείλονταν σε προσωπικές απόψεις. Το 2003, η Γενική Συνέλευση της οργάνωσης διά αποφάσεώς της υπέβαλε συγγνώμη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποκηρύσσοντας τις κακοδοξίες της και διακηρύσσοντας ότι εγκολπώνεται όλα τα δόγματα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι αποδέχεται την εποπτεία των εκκλησιαστικών αρχών της[4]. Η Ιερά Σύνοδος με την ίδια εγκύκλιο όρισε υπέυθυνους για την δογματική και εκκλησιολογική εποπτεία της Χ.Ο.Ε. τους κατά τόπους Μητροπολίτες[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκύκλιος 2490/7.7.1989 Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
  2. Ψαλτάκης, Γεώργιος. Απειλή για την Ορθοδοξία μας. Αδελφότης Θεολόγων ο Σωτήρ. 
  3. Εγκύκλιος 479/24.3.1986 Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης
  4. 4,0 4,1 «Εγκύκλιος 1555/21.5.2004 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]