Χρησιδάνειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χρησιδάνειο είναι μία σύμβαση ενοχικού δικαίου που ρυθμίζεται στον Αστικό Κώδικα. Η σύμβαση αυτή συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων, από τα οποία το ένα ονομάζεται "χρήστης" και το άλλο "χρησάμενος". Με τη σύμβαση χρησιδανείου ο ένας συμβαλλόμενος, ο οποίος καλείται "χρήστης" παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα, τη χρήση ορισμένου πράγματος στον άλλο συμβαλλόμενο, ο οποίος καλείται "χρησάμενος", για ορισμένο ή αόριστο χρόνο [1].

Παραδείγματα: 1) Ο Α δίνει στον φίλο του Β το αυτοκίνητό του, για να πάει μία μονοήμερη εκδρομή και έπειτα να τού το επιστρέψει. 2) Μία νύκτα που βρέχει, ο καταστηματάρχης Γ δίνει στον θαμώνα του καταστήματός του, Δ, μία ομπρέλα, για να μη βραχεί ο τελευταίος κατά την επιστροφή του στο σπίτι του και ενώ ο Δ υπόσχεται ότι την επόμενη ημέρα θα επιστρέψει στον Γ την ομπρέλα. 3) Ο πλοιοκτήτης Χ παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα, στον πολιτικό Ω τη χρήση του σκάφους του για τη διοργάνωση δεξιώσεως πολιτικού χαρακτήρα.

Εννοιολογική διαφορά του χρησιδανείου από το δάνειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντικείμενο του χρησιδανείου είναι η παραχώρηση της χρήσεως ορισμένου πράγματος, ενώ αντικείμενο του δανείου είναι η μεταβίβαση της κυριότητας χρημάτων ή άλλων αντικαταστατών πραγμάτων [2]. Συνεπώς : ο λήπτης του δανείου γίνεται κύριος του πράγματος που δανείζεται και έχει την υποχρέωση να επιστρέψει ύστερα από ορισμένο ή αόριστο χρόνο άλλα πράγματα της ίδιας ποσότητας και ποιότητας, ενώ ο χρησάμενος δεν γίνεται κύριος του πράγματος που χρησιδανείζεται.

Εννοιολογική διαφορά του χρησιδανείου από τη μίσθωση πράγματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο το χρησιδάνειο όσο και η μίσθωση πράγματος είναι συμβάσεις του ενοχικού δικαίου που έχουν ως αντικείμενο τη παραχώρηση της χρήσεως κάποιου πράγματος για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Όμως, στο χρησιδάνειο εκείνος που παραχωρεί τη χρήση πράγματος ("χρήστης") δεν λαμβάνει κανένα αντάλλαγμα, ενώ στη μίσθωση εκείνος που αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει τη χρήση πράγματος ("εκμισθωτής") λαμβάνει ως αντάλλαγμα το μίσθωμα[3] .

Χρήση του όρου "χρησιδάνειο" στην καθομιλουμένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "χρησιδάνειο" δεν χρησιμοποιείται στην προφορική καθομιλουμένη, παρά μόνον μεταξύ νομικών που θέλουν να ακριβολογήσουν. Πάντως, κατά νομική ακριβολογία, το σωστό θα ήταν να λέγαμε "Μου χρησιδανείζεις για λίγο το στυλό σου, να γράψω κάτι;" και όχι "Μου δανείζεις για λίγο το στυλό σου, να γράψω κάτι;", αφού με την ανωτέρω φράση ζητείται χρησιδάνειο (παραχώρηση χρήσεως συγκεκριμένου πράγματος για μικρό χρονικό διάστημα) και όχι δάνειο (μεταβίβαση κυριότητας πράγματος με υποχρέωση αποδόσεως άλλου πράγματος της ίδιας ποσότητας και ποιότητας ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. βλ. άρθρα 810-821 Αστικού Κώδικα
  2. βλ. άρθρo 806 Αστικού Κώδικα
  3. βλ. άρθρo 574 Αστικού Κώδικα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]