Χρήστος Σβολόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Σβολόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1907
Θάνατος1998
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
καλαθοσφαιριστής

Ο Χρήστος Σβολόπουλος (Αθήνα, 1907 - Αθήνα, 5 Μαρτίου 1998) ήταν Έλληνας αθλητικογράφος, προπονητής και αθλητής. Ο Χρήστος Σβολόπουλος υπήρξε μία ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ελληνικού αθλητισμού. Γεννήθηκε στην Αθήνα και απο νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον στίβο. Υπήρξε πολυαθλητής, προπονητής σε διάφορες ομάδες και σε διάφορα αθλήματα. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αθλητικογράφους. Ήταν αθλητής του Πανελληνίου και μαζί του κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος καλαθοσφαίρισης το 1928-1929.

Το 1934-1940 έμεινε στην Πάτρα και ήταν προπονητής στον ΝΟΠ. Με την ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Πατρών κατέκτησε 5 πρωταθλήματα Ελλάδος στην υδατοσφαίριση (1935, 1937, 1938, 1939, 1940). Υπήρξε δε και προπονητής στίβου στην Παναχαϊκή.

Έχει συνδεθεί «πολυαθλητικά» με τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Μαζί με τον αδελφό του Βασίλη Σβολόπουλο έχουν υπάρξει ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού (μόνο ο Βασίλης διακρίθηκε). Ήταν ο πρώτος τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού λίγα χρόνια πριν τον πόλεμο. Επί Κατοχής ήταν προπονητής του κολυμβητικού τμήματος του Παναθηναϊκού και βοηθός προπονητή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κολύμβησης του Παναθηναϊκού και μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, τουλάχιστον μέχρι και το 1947. Τον Ιανουάριο του 1947 ανέλαβε την προπόνηση του τμήματος αθλοπαιδιών του Παναθηναϊκού (βόλεϊ και μπάσκετ), όταν ο τότε προπονητής Μάικ Στεργιάδης παραιτήθηκε. Επίσης εκείνα τα χρόνια ήταν τεχνικός των γυναικείων τμημάτων του Παναθηναϊκού. Με την ομάδα των Αθηνών έχει συνδεθεί και δημοσιογραφικά, όντας αρθρογράφος της επίσημης εφημερίδας του Παναθηναϊκού Α.Ο κατά το 1945.

Μετέπειτα διατέλεσε προπονητής υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού Πειραιώς, με τον οποίο κατέκτησε το Πρωταθλημα υδατοσφαίρισης του 1951. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία αλλά και σαν διαιτητής σε πολλά αθλήματα ακόμα και στο Κατς. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητικογράφους. Ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Το 1952 αθλοθετεί 3τές επαμειβόμενο κύπελλο στο, Πινγκ πονγκ, στην μνήμη του Νίκου Ματζάρογλου.

Μεταξύ άλλων, έμεινε στην ιστορία και για το αντιγερμανικό άρθρο της 20ής Μαΐου 1945 με τίτλο «Κατηγορούμε τους Γερμανούς διότι εβεβήλωσαν τον ιερό τόπο της Ολυμπίας», που δημοσιεύθηκε στο δελτίο του Παναθηναϊκού.[1]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αθλητής

  • 1 πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Ελλάδας:
1929 με τον Πανελλήνιο ΓΣ

Ως προπονητής

  • 6 πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης Ελλάδας:
1935, 1937, 1938, 1939 και 1940 με τον ΝΟ Πατρών
1951 με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]