Χρήστος Μπαρμπέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χρήστος Μπαρμπέρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Απριλίου 1913
Λιβαδειά
Θάνατος19  Οκτωβρίου 2007
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Χρήστος Μπαρμπέρης (28 Απριλίου 1913 - 19 Οκτωβρίου 2007) ήταν Έλληνας πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κυριάκι Λιβαδειάς το 1913, και απεβίωσε το 2007. Ήταν γιος του Γεωργίου Χ. Μπαρμπέρη και της Γεωργίας Τσάμη. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λιβαδειάς και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1934.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε έντονη πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ως μέλος της Ο.Κ.Ν.Ε. Γνωρίστηκε με ηγετικές προσωπικότητες και διανοούμενους της Αριστεράς όπως τον Κ. Βάρναλη και τον Β. Ρώτα.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή εγκαθίσταται στη Λιβαδειά, και αναλαμβάνει την οργάνωση και συγκρότηση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων στη Βοιωτία. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Ήταν καπετάνιος ενός από τα τέσσερα Συντάγματα του Ε.Λ.Α.Σ., του τρίτου μέχρι τον Απρίλιο του [1944], ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ορίζεται Διοικητικός Αντιπρόσωπος «Νομάρχης» Βοιωτίας. Κατά την απελευθέρωση καλείται από τον Γιάννη Ζεύγο, Υπουργό Γεωργίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, να συντονίσει την διανομή 222.000 χιλ. στρέμματα καλλιεργούμενης γης της Αγγλικής Εταιρείας Κωπαΐδας στους ακτήμονες των επαρχιών Λιβαδειάς, Θήβας και Λοκρίδας.

Μετά τα Δεκεμβριανά και τη συμφωνία της Βάρκιζας φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλάκις. Το 1951 ήταν υποψήφιος Βουλευτής Νομού Βοιωτίας της Ε.Δ.Α. Την 21ην Απριλίου 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου.

Με την διάσπαση του Κ.Κ.Ε. εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού και αργότερα στον ΣΥΝ, όπου παρέμεινε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1999 ο Χρήστος Μπαρμπέρης και οι αδελφές του, Βασιλική και Μάρθα, ιδρύουν το Ίδρυμα «ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ. ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ» στο οποίο άφησαν όλη τους την περιουσία.

Σκοπός του ιδρύματος είναι να χορηγεί υποτροφίες στους καλύτερους από τους νεοεισερχόμενους στις Πανεπιστημιακές Σχολές Ιατρικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας και Βιολογίας για όλα τα έτη σπουδών τους, και να ενισχύονται ετησίως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, και τα Γηροκομεία «Άγιος Βλάσιος» και «Εστία Μητέρας»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]