Χρήστος Κονιτσιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Χρήστος Κονιτσιώτης ήταν παλαιός σπουδαίος κουκλοθεατροπαίχτης. Ήταν Έλληνας Τσάκωνας στη καταγωγή όπου και φέρεται να γεννήθηκε περί το 1870. Ασχολήθηκε με το λαογραφικό κουκλοθέατρο που ως θεατρικό είδος ήλθε στην Ελλάδα από την Ιταλία. Για χρόνια υπήρξε βοηθός και μαθητής του Μαριδάκη τον οποίο όμως ξεπέρασε στη τέχνη χάρη στη πλούσια φαντασία του. Την καλλιτεχνική του δράση ξεκίνησε περί το 1894 με παραστάσεις πρώτα σε καφενεία και στη συνέχεια υπαίθριες σε αλάνες και σε αναψυκτήρια της εποχής. Έδρα των παραστάσεών του υπήρξε ο Πειραιάς, από πού και ξεκίνησε αργότερα περιοδείες σχεδόν σ΄ όλη την Ελλάδα φθάνoντας ακόμα και στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Οι κούκλες του ήταν ξύλινες, βαμμένες με ωραία χρώματα ενώ τα κοστούμια τους καθώς και τα σκηνικά που χρησιμοποιούσε είχαν θαυμάσια επιμέλεια. Μετά το 1920 οι παραστάσεις του συνοδεύονταν πάντα με ζωντανή μουσική γεγονός που είχε μεγάλη επιτυχία που του επέφερε μεγάλο εμπορικό κέρδος, ενώ παράλληλα πολλαπλασίασε το θεατρόφιλο κοινό του είδους αυτού.

Πνευματώδης ο ίδιος ο Κονιτσιώτης σε μεγάλο βαθμό διασκεύασε για τους ξύλινους ηθοποιούς του ακόμη και κλασικά έργα όπως κωμωδίες του Μολιέρου, έργα του Σίλερ, καθώς και δικά του. Η Προσφορά του Χ. Κονιτσιώτη στο Ελληνικό Κουκλοθέατρο γενικά υπήρξε μεγάλη, διπλασιάζοντας σχεδόν σε αριθμό των καθιερωμένων τύπων κούκλων, με πρωταγωνιστή τον «Πασχάλη», σε αντικατάσταση του Φασουλή, και σε αντιστοιχία με τον καραγκιόζη του θεάτρου σκιών.

Ο Χρήστος Κονιτσιώτης πέθανε το 1929. Κάποιες από τις κούκλες του αγόρασε ο σπουδαίος συνεχιστής του θεατρικού είδους αυτού Απόστολος Καραστεργιόπουλος, ο επονομαζόμενος στην εποχή του «Μπάρμπα Τόλιας».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.11ος, σελ.172.