Χρήστος Ζερεφός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Ζερεφός
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Ζερεφός (Ελληνικά)
Γέννηση22  Απριλίου 1943
Κάιρο[1]
ΥπηκοότηταΑίγυπτος και Ελλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονική σταδιοδρομία
Αξίωμαμέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2007)
Ιδιότηταφυσικός, γεωλόγος και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Χρήστος Ζερεφός (22 Απριλίου 1943) είναι Έλληνας φυσικός.

Γεννήθηκε στο Κάιρο, σπούδασε φυσική και μετεωρολογία, εργάσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Μπόλντερ των ΗΠΑ και αλλού. Το 1979 εξελέγη καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2002 μετακλήθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα, Όσλο[2].

Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών στη φυσική της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας και έχει τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο όπως Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μετάλλιο Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών, π. Πρόεδρος και Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος[3], Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, βραβείο Γιοράμ Κάουφμαν και αναφορά συντάκτη για αριστεία στην παραπομπή (Editor’s citation for excellence in Refereeing) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, παρασημοφόρηση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, μετάλλιο Μπλεζ Πασκάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών[4], Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης της Θεσσαλονίκης, Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ΔΕΚΑ) για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της ΔΕΚΑ, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, με το Νόμπελ Ειρήνης 2007[5], Εταίρος Ινστιτούτου Φυσικής (Institute of Physics), Εύφημος Μνεία Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) με τη συμπλήρωση 10 ετών από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ[6]. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών[2], της Νορβηγικής, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Academia Europaea), της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης κ.α.[4][7] Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τραπέζης της Ελλάδος και διεθνής εμπειρογνώμων στις πλανητικές μεταβολές.

Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο καθηγητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.kathimerini.gr/society/561155041/o-kathigitis-christos-zerefos-neos-g-g-tis-akadimias-athinon/. Ανακτήθηκε στις 12  Νοεμβρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 «Βιογραφικό Χρήστου Ζερεφού (στα Αγγλικά)». Ακαδημία Αθηνών. 
  3. «Members of the International Ozone Commission». IOC. 
  4. 4,0 4,1 «Member Profile: Christos S. Zerefos». European Academy of Sciences. 
  5. The Nobel Peace Prize 2007, επίσημος ιστότοπος των Βραβείων Νόμπελ.
  6. «Montreal Protocol Who is Who». United Nations Environment Programme. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2019. 
  7. «Γενική Συνέλευση Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας». ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.