Χόρια Κρεάνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χορία Κρεάνγκα)
Χόρια Kρεάνγκα
Γέννηση1  Αυγούστου 1893 ή 1  Αυγούστου 1892[1]
Βουκουρέστι[2]
Θάνατος1  Αυγούστου 1943[1]
Βιέννη[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία[2]
Ιδιότητααρχιτέκτονας[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χόρια Κρεάνγκα (Horia Creangă) (20 Ιουλίου 1892 - 1 Σεπτεμβρίου 1943) ήταν Ρουμάνος αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρεάνγκα γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1892. Το 1916 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Βουκουρεστίου. Μετά το τέλος του 1ου παγκόσμιου πολέμου συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ecole des Beaux Arts. Αφού αποφοίτησε εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο της εταιρείας Nord Railway Company. Τελικά επέστρεψε στη Ρουμανία τον χειμώνα του 1926 μαζί με την γυναίκα του Lucia Pumbraneanu, γεμάτος ιδέες και έμπνευση από το ευρωπαϊκό avant-garde ρεύμα. Λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στο Βουκουρέστι, ξεκίνησε να δημιουργεί μια προσωπική αρχιτεκτονική σαφώς επηρεασμένη από το Μοντέρνο κίνημα αλλά κατευθυνόμενη και από τις δικές του ιδέες και φιλοδοξίες. Η καριέρα του Κρεάνγκα κράτησε μόλις για 17 χρόνια αφού διακόπηκε από τον πρόωρο θάνατό του το 1943.

Στοιχεία Αρχιτεκτονικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρεάνγκα προσπάθησε να δείξει τόσο στην πράξη όσο και στην θεωρία πώς οι αρχές της παραδοσιακής ρουμανικής αρχιτεκτονικής συναντούν την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Αυτό προσπάθησε να το εκφράσει μέσω στοιχείων όπως η βεράντα και μέσω μεγάλων ανοιγμάτων. Ο Κρεάνγκα επέμεινε στην συνοχή μεταξύ του μοντερνισμού, με τα στοιχεία μορφολογικής απλότητας, και της τοπικής ρουμανικής αρχιτεκτονικής.

Το έργο που επιδείκνυε ο Κρεάνγκα εξελίχθηκε με τα χρόνια. Μέχρι τα μέσα του '30 η αρχιτεκτονική του φανέρωνε την αναζήτηση μιας στιλιστικής ταυτότητας μέσω της δημιουργίας μιας αλληλουχίας κατοικιών και πολυώροφων κτιρίων διαμερισμάτων. Κατά το δεύτερο μισό του '30 η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίστηκε από μια αποφασιστική δυναμική απλότητα και παρέμεινε πάντα στις αυστηρές και καθαρές μορφές.

Σημαντικότερα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ARO Building, Magheru Boulevard, Βουκουρέστι, 1929-1931[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δουλειά του Κρεάνγκα απογειώθηκε όταν κέρδισε το διαγωνισμό για το ARO Building, ένα κτίριο στην συμβολή των λεωφόρων Gheorghe Magheru και Sturza Street, σημείο αναφοράς στην ρουμανική αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου. To ARO Building περιλαμβάνει 73 διαμερίσματα εμπορικών χρήσεων στους ορόφους και ένα κινηματογράφο-θέατρο στο ισόγειο. Ο ουρανοξύστης αρθρώνει τους δύο οριζόντιους όγκους του κτιρίου. Η στοά στο ισόγειο παράλληλα στο μέτωπο της λεωφόρου αντιπροσώπευσε ένα νέο στοιχείο στην αρχιτεκτονική μορφή και στο αστικό τοπίο καθώς εκτός από την προστασία των πεζών έδινε έμφαση στην οριζόντια δυναμική του δρόμου.

Pipe Factory, Malaxa Industries, Βουκουρέστι, 1935-1936[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο αυτό σε πρώτη φάση αποτελούταν από δυο χώρους που στέγαζαν μηχανές τρένων και βαγόνια. Επακολούθησαν η είσοδος, το εργοστάσιο καπνού, οι χώροι των μηχανών, τα γραφεία της διοίκησης και τα εργαστήρια σχεδιασμένα από τον Κρεάνγκα. Ο σχεδιασμός τους φανέρωνε την προσπάθεια για εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος εργασίας με όλα τα μοντέρνα στάνταρ, τους νέους εξοπλισμούς και τις τεχνολογίες. Η βασική είσοδος του κτιρίου απεικονίζεται από τέσσερις στύλους από οπτόπλινθους στην κορυφή των οποίων υπήρχαν προβολείς φωτισμού. Αυτή η τολμηρή μορφή αποτέλεσε σύμβολο του μοντερνισμού στο Βουκουρέστι. Οι χώροι παραγωγής παρατάσσονται γραμμικά ο ένας δίπλα στον άλλο με ενοποιημένη όψη ενισχυμένη από σκελετό από σκυρόδεμα και μια σειρά από φεγγίτες και μεγάλα ανοίγματα.

Elisabeta Cantacuzino villa, Βουκουρέστι, 1934[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδιομορφία αυτού του κτιρίου ξεκινά από το έντονα επίμηκες σχήμα του οικοπέδου το οποίο τελικά οδήγησε σε μια σύνθεση αποτελούμενη από δύο ανόμοια ορθογώνια παραλληλόγραμμα με σειρές από γραμμικά οριζόντια ανοίγματα. Η είσοδος και η έξοδος τοποθετούνται αντιδιαμετρικά στις δύο μικρές πλευρές του ενός όγκου υπογραμμίζοντας ακόμη περισσότερο το επίμηκες σχήμα όλης της σύνθεσης. Οι λειτουργίες του σπιτιού είναι μοιρασμένες στους δυο όγκους έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση του βορινού προσανατολισμού.

Άλλα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dr.Petru Groza villa,Deva, 1927-1929
  • CornelMedrea villa, Bucharest, 1929
  • Ion Miclescu villa, Bucharest, 1930
  • A.Bunescu villa, Bucharest, 1932
  • Dr.C.Constantinescu villa, Bucharest,1932
  • E.Dulfu villa, Bucharest, 1933
  • Marelui Voievod Mihai villa, Eforie, 1932-1933
  • Elena Ottulescu apartment building, 1934-1935
  • Burileanu-Metaxa apartment building, Bucharest, 1935-1937
  • Low cost dwellings, Bucharest, 1937

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Romanian Modernism, The Architecture of Bucharest, 1920-1940, Luminita Machedon and Ernie Scoffham