Χίδηρα Λέσβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°12′13″N 26°1′28″E / 39.20361°N 26.02444°E / 39.20361; 26.02444

Χίδηρα
Χίδηρα is located in Greece
Χίδηρα
Χίδηρα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
Περιφερειακή ΕνότηταΛέσβου
ΔήμοςΔυτικής Λέσβου
Δημοτική ΕνότηταΕρεσού - Αντίσσης
Γεωγραφία
ΝομόςΛέσβου
Πληθυσμός
Μόνιμος360
Έτος απογραφής2021

Τα Χίδηρα[1] ή Χύδηρα (711 κατοίκους απογραφή 2021) είναι χωριό της Λέσβου. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ παλαιότερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου και ακόμη παλαιότερα Δ.Δ. του Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού-Αντίσσης.[2] Συνορεύει με τα χωριά Άντισσα, Άγρα, Ρεύμα, Πτερούντα και Βατούσα. Επίσης βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη.

Τα Χίδηρα είναι η γενέτειρα του γνωστού ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη,[3] ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεότερης ελληνικής τέχνης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό.

Στα Χίδηρα λειτουργεί οινοποιείο το οποίο ανήκει στην οικογένεια Λάμπρου. Το οινοποιείο παράγει το γνωστό κρασί Μεθυμναίος, βιολογικής γεωργίας από την αρχαία αναβιωμένη ποικιλία του λεσβιακού κρασοστάφυλου, μοναδική στον κόσμο, το οποίο και βρίσκεται μόνο στην περιοχή των Χιδήρων. Οι ξεναγήσεις στο οινοποιείο, που γίνονται κάθε χρόνο από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, είναι δωρεάν, η ξενάγηση γίνεται από τον ίδιο τον παραγωγό και γίνονται και σεμινάρια οινογνωσίας.[4]

Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι, με μεγάλη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από την οποία παράγονται τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα όπως η φέτα, το λαδοτύρι (κεφαλάκι), η γραβιέρα και το κασέρι.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βλάστηση αποτελείται από Φρύγανα και παρόχθιες φυτοκοινωνίες, στην περιοχή φυτρώνει το φυτό "αγούϊδουρας", το οποίο από όλη την Ευρώπη μόνο στα Χίδηρα είναι αυτοφυές. Η περιοχή θεωρείται διατηρητέο μνημείο της φύσης και καταφύγιο θηραμάτων.

Ψηφιακό μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ό,τι αφορά στα Χίδηρα ή Χύδηρα είναι επισκέψιμο το μουσείο "Γεώργιος Ιακωβίδης" το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα. 61. Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. 1996. σελ. 114. 
  2. «Ε.Ε.Τ.Α.Α. Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης - Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. 
  3. «Ιακωβίδης Γεώργιος». Εθνική Πινακοθήκη. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «ΜΕΘΥΜΝΑΙΟΣ ΟΙΝΟΣ – Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου». Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2023. 
  5. Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη