Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ
Πρωθυπουργός της Δανίας
Περίοδος
3 Οκτωβρίου 2011 – 28 Ιουνίου 2015
ΜονάρχηςΜαργαρίτα Β΄
ΠροκάτοχοςΛαρς Λόκε Ράσμουσεν
ΔιάδοχοςΛαρς Λόκε Ράσμουσεν
Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών
Περίοδος
12 Απριλίου 2005 – 28 Ιουνίου 2015
ΠροκάτοχοςΜόγκενς Λίκετοφτ
ΔιάδοχοςΜέττε Φρεντέρικσεν
Βουλευτής
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
8 Φεβρουαρίου 2005
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
1999 – 2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση14 Δεκεμβρίου 1966 (1966-12-14) (57 ετών), Ρόντοβρε, Δανία
ΕθνότηταΔανική
ΥπηκοότηταΔανική
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλδημοκράτες
ΣύζυγοςΣτίβεν Κίνοκ
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Κολέγιο της Ευρώπης
ΕπάγγελμαΠολιτικός
Υπογραφή
Ιστοσελίδαhttp://www.hellethorning.dk/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Helle Thorning-Schmidt, 14 Δεκεμβρίου 1966) είναι Δανή πολιτικός, πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργός της Δανίας από τις 3 Οκτωβρίου του 2011 ως τις 28 Ιουνίου 2015. Ως υποψήφια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός της, η Τόρνινγκ-Σμιτ αντικατέστησε τον Μόγκενς Λίκετοφτ στη θέση της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας στις 3 Οκτωβρίου 2011. Είχε διατελέσει ευρωβουλευτής την περίοδο 1999-2004, ενώ είναι και μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας.

Κατέχει πτυχία στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Κολλέγιο της Ευρώπης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1966 στο Ρόντοβρε της Δανίας. Ο πατέρας της, Χόλγκερ, ήταν καθηγητής μαθηματικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της, Γκρέτε, ήταν πολιτικά συντηρητικοί. Αποφοίτησε με μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1994, ενώ έχει ένα ακόμα μάστερ από το Κολλέγιο της Ευρώπης στις ευρωπαϊκές σπουδές. Είναι παντρεμένη με τον Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Ηνωμένου Βασιλείου Νιλ Κίνοκ.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1993, ενώ από το 1994 μέχρι το 1997 ηγούνταν της γραμματείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τη θητεία της στη θέση αυτή, έγινε διεθνής σύμβουλος στη Δανική Συνομοσπονδία Εμπορικών Ενώσεων μέχρι το 1999, οπότε και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2005, η Τόρνινγκ-Σμιτ εξελέγη στο Φόλκετινγκ, δηλαδή στο δανικό κοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα εξελέγη και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κερδίζοντας τον αντίπαλό της Φρανκ Γένσεν.

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, όπου και κέρδισε τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και εξελέγη πρωθυπουργός της Δανίας, θέση που ανέλαβε στις 3 Οκτωβρίου του 2011. [1][2]

Γενικές εκλογές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τόρνινγκ-Σμιτ οδήγησε το κόμμα της στις πρόωρες γενικές εκλογές του 2015[3] κατά τις οποίες το κόμμα της αύξησε το ποσοστό του σε ψήφους και σε έδρες, όμως το αριστερό μπλοκ ηττήθηκε από το δεξιό. Η ίδια ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, αμέσως μετά τις εκλογές.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]