Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ
Helle Thorning-Schmidt, 2008.jpg
Πρωθυπουργός της Δανίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
3 Οκτωβρίου 2011
Μονάρχης Μαργαρίτα Β΄
Προκάτοχος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν
Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
12 Απριλίου 2005
Προκάτοχος Μόγκενς Λίκετοφτ
Βουλευτής
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
8 Φεβρουαρίου 2005
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
1999 – 2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 14 Δεκεμβρίου 1966
Q28230
Εθνικότητα Δανική
Πολιτικό Κόμμα Σοσιαλδημοκράτες
Σύζυγος Στίβεν Κίνοκ
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Κολέγιο της Ευρώπης
Υπογραφή Accession Treaty 2011 Helle Thorning-Schmidt signature.svg
Ιστοσελίδα http://www.hellethorning.dk/

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (δαν. Helle Thorning-Schmidt) είναι Δανή πολιτικός, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Πρωθυπουργός της Δανίας από τις 3 Οκτωβρίου του 2011. Ως υποψήφια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός της, η Τόρνινγκ-Σμιτ αντικατέστησε τον Μόγκενς Λίκετοφτ στη θέση της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας στις 3 Οκτωβρίου 2011. Είχε διατελέσει ευρωβουλευτής την περίοδο 1999-2004, ενώ είναι και μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας.

Κατέχει πτυχία στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Κολλέγιο της Ευρώπης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1966 στο Ρόντοβρε της Δανίας. Ο πατέρας της, Χόλγκερ, ήταν καθηγητής μαθηματικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της, Γκρέτε, ήταν πολιτικά συντηρητικοί. Αποφοίτησε με μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1994, ενώ έχει ένα ακόμα μάστερ από το Κολλέγιο της Ευρώπης στις ευρωπαϊκές σπουδές. Είναι παντρεμένη με τον Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Ηνωμένου Βασιλείου Νιλ Κίνοκ. Έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1993, ενώ από το 1994 μέχρι το 1997 ηγούνταν της γραμματείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τη θητεία της στη θέση αυτή, έγινε διεθνής σύμβουλος στη Δανική Συνομοσπονδία Εμπορικών Ενώσεων μέχρι το 1999, οπότε και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2005, η Τόρνινγκ-Σμιτ εξελέγη στο Φόλκετινγκ, δηλαδή στο δανικό κοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα εξελέγη και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κερδίζοντας τον αντίπαλό της Φρανκ Γένσεν. Ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, όπου και κέρδισε τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και εξελέγη πρωθυπουργός της Δανίας, θέση που ανέλαβε στις 3 Οκτωβρίου του 2011. [1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Helle Thorning-Schmidt της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).