Χάρι Ρέντναπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρι Ρέντναπ
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΧένρι Τζέιμς Ρέντναπ
Ημερ. γέννησης2 Μαρτίου 1947 (1947-03-02) (77 ετών)
Τόπος γέννησηςΛονδίνο, Αγγλία
Ύψος1,80 μ.
ΘέσηΜέσος
Ομάδες νέων
1958-1962Τότεναμ Χότσπερ
1962-1965Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1965-1967Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ149(7)
1972-1976ΑΦΚ Μπόρνμουθ101(5)
1976Μπρέντφορντ ΦΚ1(0)
1976-1979Σιάτλ Σάουντερς (1974-1983)24(0)
1982ΑΦΚ Μπόρνμουθ1(0)
Σύνολο276(12)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1964Αγγλία U19
Προπονητική καριέρα
ΠερίοδοςΟμάδα
1983-1992ΑΦΚ Μπόρνμουθ
1994-2001Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ
2002-2004Πόρτσμουθ ΦΚ
2004-2005Σαουθάμπτον ΦΚ
2005-2008Πόρτσμουθ ΦΚ
2008-2012Τότεναμ Χότσπερ
2012-Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Χάρι Ρέντναπ είναι Άγγλος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1947 στο Λονδίνο. Είχε μια πλούσια καριέρα ως μέσος, κατά την οποία έπαιξε μεταξύ άλλων στη Γουέστ Χαμ και τη Μπρέντφορντ.

Ποδοσφαιρική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Ρέντναπ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Τότεναμ, όπου έπαιξε για την ομάδα των νέων έως την ηλικία των 15 ετών, όταν και μετακινήθηκε στη Γουέστ Χαμ, όπου και έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τα χρώματα της λονδρέζικης ομάδας τη σεζόν 1965-1966, σε ένα παιχνίδι εναντίον της Σάντερλαντ. Στην ομάδα της Γουέστ Χαμ έμεινε 7 χρόνια. Ακολούθησαν η Μπόρνμουθ, η Μπρέντφορντ, η αμερικανική Σιάτλ Σάουντερς και ξανά η Μπόρνμουθ, όπου και έκλεισε την καριέρα του.

Προπονητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπόρνμουθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέντναπ ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης-βοηθός προπονητή στη Σιάτλ Σάουντερς. Το 1983 ανέλαβε τη θέση του βοηθού προπονητή στην Μπόρνμουθ για να αναλάβει λίγο αργότερα τη θέση του πρώτου προπονητή. Με την ομάδα του Σιάτλ πανηγύρισε το Φούτμπολ Λιγκ Τρόφυ (Κύπελλο Η.Π.Α.) τη σεζόν 1983-84 αλλά και την άνοδο από τη Φούτμπολ Λιγκ 3 το 1986-87. Τον Ιούνιο του 1990, ενώ παρακολουθούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1990 στην Ιταλία, ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Μπόρνμουθ, Μπράιαν Τήλερ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τέσσερις άλλους ανθρώπους. Αν και ο Ρέντναπ γλίτωσε και ανάρρωσε πλήρως (εκτός της μόνιμης απώλειας της αίσθησης της όσφρησης), εγκατέλειψε τελικά την Μπόρνμουθ στο τέλος της σεζόν 1991-92.

Γουέστ Χαμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΗ σεζόν 1992-93, Ο Ρέντναπ προσελήφθη ως βοηθός προπονητή σε μια ομάδα που επίσης είχε διατελέσει ποδοσφαιριστής, τη Γουέστ Χαμ, όπου λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή και βοήθησε στη σταθεροποίηση του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ. Προβίβασε μάλιστα στην πρώτη ομάδα ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες του συλλόγου, οι οποίοι μετέπειτα έκαναν μεγάλη καριέρα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, όπως οι Ρίο Φέρντιναντ, Τζο Κόουλ, Μάικλ Κάρικ και ο ανιψιός του Φρανκ Λάμπαρντ. Οδήγησε την ομάδα και στις ευρωπαικές διοργανώσεις, μέσω του Κυπέλλου Ιντερτότο, όταν και κέρδισε μια θέση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τελικώς, το Μάιο του 2001 παραιτήθηκε από τον πάγκο της Γουέστ Χαμ.

Πόρτσμουθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Γουέστ Χαμ, ο Ρέντναπ προσλήφθηκε στη θέση του Διευθυντή Ποδοσφαίρου στην Πόρτσμουθ. Η μέτρια απόδοση της ομάδας στα μέσα του πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο Αγγλίας από τη Λέιτον Όριεντ, έφεραν την απόλυση του τότε προπονητή Γκρέιχαμ Ριξ. Τότε ανέλαβε ως νέος προπονητής της ομάδας ο Ρέντναπ και βοήθησε την ομάδα να τερματίσει πρώτη στην Τσάμπιονσιπ (δεύτερη στη σειρά τότε κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) και να ανέβει στην Πρέμιερσιπ. Αν και πολλοί πίστευαν πως σύντομα θα επανέλθει στην Τσάμπιονσιπ, η ομάδα κατάφερε να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Το 2003 αποκτήθηκαν οι Πάτρικ Μπέργκερ και Τέντι Σέρινγχαμ, βοηθώντας ακόμα περισσότερο την ομάδα. Παρά την επιτυχημένη συνεργασία τους, ο πρόεδρος της Πόρτσμουθ, Μάνταριτς, είχε πολλές φορές συγκρουστεί με τον Ρέντναπ. Μετά το τέλος της περιόδου 2003-04, ο Μάνταριτς πρότεινε μια σειρά από αλλαγές στον σύλλογο, μεταξύ των οποίων και την αντικατάσταση του βοηθού του Ρέντναπ, Τζιμ Σμιθ. Επακολούθησε νέα σύγκρουση όταν ο Μάνταριτς πρότεινε το διορισμό νέου τεχνικού διευθυντή, με τον Ρέντναπ να αντιδρά. Στη θέση αυτή αποκτήθηκε ο Βέλιμιρ Ζάετς και έτσι το Νοέμβριο του 2004, μην ανεχόμενος άλλος την κατάσταση, ο Ρέντναπ υπέβαλε την παραίτησή του.

Σαουθάμπτον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του απο την Πόρτσμουθ, ανέλαβε τη Σαουθάμπτον, προκαλώντας την οργή των φίλων της Πόρτσμουθ, μιας και οι δυο ομάδες των ομώνυμων νότιων αγγλικών λιμένων είναι αιώνιοι αντίπαλοι. Προσπάθησε να διατηρήσει την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ (πρώην Πρέμιερσιπ), χωρίς όμως επιτυχία. Ξεκίνησε και την επόμενη σεζόν στην Τσάμπιονσιπ με στόχο την επάνοδο της Σαουθάμπτον στη μεγάλη κατηγορία, όμως η μέτρια πορεία του συλλόγου και οι διαφωνίες του με τον πρόεδρο τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Επιστροφή στην Πόρτσμουθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φήμες που ήθελαν τον Χάρι Ρέντναπ να επιστρέφει στην Πόρτσμουθ, όσο ακόμα ήταν προπονητής στην Σαουθάμπτον, επιβεβαιώθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2005, όταν και ο ομάδα κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό. Ο Ρέντναπ κλήθηκε να σώσει την ομάδα και αν και στην αρχή έδειχνε ότι δεν θα τα καταφέρει, τελικώς με ένα καλό σερί της ομάδας, η Πόρτσμουθ εξασφάλισε τη σωτηρία της. Την επόμενη σεζόν οδήγησε την ομάδα στην ένατη θέση, η οποία είναι και η υψηλότερη στο πρωτάθλημα για το σύλλογο από το 1950. Ακολουθεί η σεζόν 2007-08 όπου ο Ρέντναπ οδήγησε την ομάδα στην 8η θέση και κατέκτησε στις 17 Μαΐου 2008 το Κύπελλο Αγγλίας, μια τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας με 1-0 την Κάρντιφ Σίτυ.

Τότεναμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απόλυση του Χουάντε Ράμος μεσούσης της σεζόν, η Τότεναμ βρέθηκε σε άσχημη βαθμολογική θέση και έψαχνε για προπονητή. Ο ομάδα τελικώς ανακοίνωσε ότι ο Ρέντναπ είχε συμφωνήσει να αναλάβει ως ο νέος προπονητής στην Τότεναμ. Η Τότεναμ πλήρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στην Πόρτσμουθ για να αποκτήσει τον Ρέντναπ. Αυτός κατάφερε να ξεκολλήσει την ομάδα από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και η Τότεναμ τερμάτισε στην όγδοη θέση με 51 βαθμούς τη χρονιά εκείνη (2008-09), φτάνοντας μάλιστα ώς τον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι. Στην πρώτη ολοκληρωμένη του σεζόν στην Τότεναμ το 2009-10, η ομάδα κατέκτησε την 4η θέση και έπαιξε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη χρονιά 2011-12, η Τότεναμ κατετάγη πάλι τέταρτη, έχασε όμως τη συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ λόγω της κατάκτησής του από την Τσέλσι, γεγονός που την οδήγησε στο Γιουρόπα Λιγκ, μιας και απαγορευόταν να συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ περισσότερες από 4 αγγλικές ομάδες.

Σύμβουλος στη Μπόρνμουθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Ρέντναπ ανέλαβε θέση συμβούλου στην παλιά του ομάδα, τη Μπόρνμουθ, μην ανανεώνοντας το συμβόλαιό του με την Τότεναμ, λόγω διαφορών του με τους διοικούντες ως προς το οικονομικό σκέλος του.

Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριου του 2012 ανέλαβε προπονηής στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Harry Redknapp στο Wikimedia Commons