Φώτιος Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φώτιος Αλεξανδρείας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΝοέμβριος 1853
Τήνος
Θάνατος4  Σεπτεμβρίου 1925
Ζυρίχη
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας (1900–1925)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φώτιος (κατά κόσμον Γεώργιος Πέρογλου, 1853 - 4 Σεπτεμβρίου 1925) ήταν ο πρώτος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας του εικοστού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1853. Εξελέγη το 1900 μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Σωφρονίου. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του, διακρίθηκε για τα πατριωτικά του αισθήματα, ενώ ενίσχυσε παντοιοτρόπως τον Μακεδονικό Αγώνα.

Επί των ημερών του ανέκυψε το ημερολογιακό ζήτημα, το ζήτημα δηλαδή της διόρθωσης του ημερολογίου από το ιουλιανό στο γρηγοριανό. Στο θέμα αυτό ετάχθη εξαρχής αναφανδόν κατά της αλλαγής του ημερολογίου. Σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο ανέφερε ότι η Εκκλησία Αλεξανδρείας «ουδεμίαν ουδαμώς έβλεπεν ανάγκην, αλλ' ουδ' απλώς περιστάσεων συνθήκην ή φοράν επιβάλλουσαν την διόρθωσιν του εν χρήσει της Ορθοδόξου Εκκλησίας ημερολογίου», συνδέοντας την αλλαγή με δογματικά θέματα[1]. Τελικά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δέχθηκε την αλλαγή από την 1ης Οκτωβρίου 1928, επί των ημερών του διαδόχου του, Μελετίου.

Πέθανε το 1925 στη Ζυρίχη[2]. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, υπήρξε μέλος μασονικής στοάς.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ : Η εφαρμογή της περί «διορθώσεως» του Ιουλιανού Ημερολογίου αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αι πρώται κατ' αυτής αντιδράσεις». www.myriobiblos.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. Proche Orient chrétien (στα Γαλλικά). Sainte-Anne. 1953. σελ. 229. 
  3. «Grand Lodge of Greece». web.archive.org. 10 Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Σωφρόνιος Δ΄
Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
1900-1925
Διάδοχος
Μελέτιος Β΄