Φωτεινά Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°13′13″N 22°18′43″E / 40.22028°N 22.31194°E / 40.22028; 22.31194

Φωτεινά
Διοίκηση
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Πέτρας
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός: Πιερίας
Υψόμετρο: 300
Πληθυσμός: 423 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία: Μόρνα
Άποψη των Φωτεινών

Τα Φωτεινά είναι ορεινό χωριό του νομού Πιερίας και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πέτρας με το ίδιο όνομα. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 423 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι των Φωτεινών επίσημα θεωρούνται ακτήμονες, ωστόσο δεν τους δόθηκαν χωράφια από το Κράτος και δεν μπορούν να δηλώσουν στην Εφορία δικά τους χωράφια. Η απόσταση από την Κατερίνη είναι 20 χιλιόμετρα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φωτεινών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Διαμέρισμα των Φωτεινών έχει συνολικά 838 κατοίκους και 4 οικισμούς.

Οι οικισμοί του Δημοτικού Διαμερίσματος είναι (με πληθυσμό βάσει της απογραφής του 2001):

  • τα Φωτεινά , με 423 κατοίκους
  • η Πέτρα , με 120 κατοίκους. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Λόχοβη.
  • τα Σκοτεινά , με 47 κατοίκους και ως το 1926 με την ονομασία Μόρνα.
  • το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου γνωστότερο με το αρκτικόλεξο Ψ.Ν.Π.Ο. (τέως το Σανατόριο, 1936-1969) , με 248 πληθυσμό.

Το νοσοκομείο άρχισε να λειτουργεί στις 20 Απριλίου 1970 σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Κατερίνης, στη θέση όπου προϋπήρχε η Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου.

Όλοι οι χρόνιοι ασθενείς (περίπου 250 ), οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Ψ.Ν.Π.Ο. ζουν σήμερα σε οικοτροφεία, ξενώνες ή προστατευμένα διαμερίσματα στην Πιερία και στη Θεσσαλία. Σήμερα το Ψ.Ν.Π.Ο., που είναι το πρώτο ψυχιατρείο που έκλεισε (οι τελευταίοι ασθενείς έφυγαν τον Ιανουάριο του 2004) , λειτουργεί πλέον ως Δίκτυο το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται αποτελούμενο από δομές που παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα[1].

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη θέση του χωριού ήταν στα σημερινά Σκοτεινά και ονομαζόταν Μόρνα. Εκεί υπήρχε εργοστάσιο ξυλείας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Λιτόχωρο, στα 1965.

Η Μόρνα (Σκοτεινά από το 1928) είχε 190 κατοίκους το 1920, 1.178 το 1940, 377 το 1951, 464 το 1961 και μόλις 1 κάτοικο το 1971. Η διαφορά στον πληθυσμό κατά τις απογραφές του 1940 με το 1951 έχει σχέση με τη λειτουργία του κρατικού εργοστασίου για την επεξεργασία ξυλείας αλλά και με την παρουσία πολυμελούς συνεργείου για τη διάνοιξη του δρόμου από το 20ό χιλιόμετρο και πάνω.

Επειδή το χωριό ήταν ανάμεσα σε δύο βουνά, η Μόρνα έλαβε την ονομασία "Σκοτεινά" το 1926 με την έννοια ότι δεν έμπαινε πολύ φως. Το νέο χωριό έλαβε την ονομασία Φωτεινά, καθώς οι κάτοικοι επέλεξαν ένα μέρος προσήλιο, σε αντίθεση με το παρελθόν, και αποτέλεσε κοινότητα. Το 1999 με το Σχέδιο Καποδίστριας έγινε Δημοτικό Διαμέρισμα στο Δήμο Πέτρας.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα τα Φωτεινά έχουν ένα διθέσιο Δημοτικό Σχολείο το οποίο μετά θάνατον του καθηγητή κύριου Χρίστου Τσολακη του οποίου η καταγωγή ήταν από τα Φωτεινά πήρε την επωνυμία του καθηγητή το 2012 και μονοθέσιο νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν περί τα 30 παιδιά. Υπάρχει επίσης αγροτικό Ιατρείο, δασικός συνεταιρισμός και ο κεντρικός ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Ο ναός αυτός περιέχει τοιχογραφίες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έχει πέσει δύο φορές (με τελευταία αυτή του 1950), χωρίς να πάθει κανένας το παραμικρό. Ένας ακόμα ναός, που χρησιμεύει ως κοιμητήριο, είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής, της οποίας ο ρυθμός είναι βασιλική με τρούλο. Η απόσταση από την πόλη της Κατερίνης είναι 20 χιλιόμετρα. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων, οι οποίοι είναι κυρίως ντόπιοι και λίγοι Βλάχοι, είναι η καλλιέργεια καπνού , η υλοτομία και δευτερευόντως η κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια εξασφαλίστηκε, με την επιμέλεια της Δημοτικής Αρχής, η μεταφορά νερού για ύδρευση από την Παλιά Μόρνα στο νέο χωριό. Σήμερα υπάρχει ευκολοδιάβατος δρόμος που συνδέει την Πιερία με την Κοζάνη μέσω της οδού Φωτεινών-Σκοτεινών-Φτέρης.[2].

Πολιτισμός και Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Φωτεινά υπάρχει Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος, με το όνομα "Ορφέας". Την ίδια ονομασία έχει και η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αγωνίζεται από την περίοδο 2007-08 στη Β' ερασιτεχνική κατηγορία. Κάθε χρόνο τελούνται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της ευρύτερης περιοχής, μερίμνη του Συλλόγου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελείται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, στις 20 Μαΐου. Το παλιό χωριό (Μόρνα) αποτελεί γενέτειρα του φιλολόγου και γλωσσολόγου Χρίστου Τσολάκη, ο οποίος δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πέτρας
Άγιος Δημήτριος | Λόφος | Μηλιά | Μοσχοχώρι | Φωτεινά.