Φυσική σταθερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φυσική σταθερά είναι ένα μόνιμο μέγεθος ή ένας συντελεστής στη μαθηματική διατύπωση ενός νόμου της φυσικής.[1] Για κάθε φυσική σταθερά πιστεύεται γενικά ότι είναι τόσο καθολική στη φύση όσο και σταθερή στο χρόνο. Είναι διαφορετική έννοια από τη μαθηματική σταθερά, η οποία είναι μεν μια σταθερή αριθμητική τιμή, αλλά άμεσα δεν συνεπάγεται καμία φυσική μέτρηση.

Υπάρχουν πολλές φυσικές σταθερές στον τομέα της επιστήμης, μερικές από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένες είναι η ταχύτητα του φωτός στο κενό c, η βαρυτική σταθερά G, η σταθερά του Πλανκ h, η διηλεκτρική σταθερά ε0, και το στοιχειώδες φορτίο e. Οι φυσικές σταθερές μπορούν να πάρουν πολλές διαστατικές μορφές: η ταχύτητα του φωτός σημαίνει ένα ανώτατο όριο ταχύτητας στο Σύμπαν και εκφράζεται διαστατικά, ως κάποιο μήκος διαιρούμενο με έναν χρόνο, ενώ η σταθερά λεπτής υφής α, η οποία χαρακτηρίζει την δύναμη της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης, είναι άνευ διαστάσεων. Μερικές φυσικές σταθερές, εξαιτίας του αντικειμένου που χρησιμοποιούνται, είναι από μόνες τους συνδυασμοί άλλων φυσικών σταθερών. Ο προσδιορισμός της ακριβούς τιμής των φυσικών σταθερών αποτελεί σημαντική επιδίωξη της πειραματικής φυσικής.

Η αρχή του ανθρώπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ανθρωπική αρχή

Μερικοί φυσικοί έχουν μελετήσει την έννοια ότι, αν οι άνευ διαστάσεων φυσικές σταθερές είχαν αρκετά διαφορετικές τιμές, το σύμπαν μας θα ήταν τόσο ριζικά διαφορετικό που η ευφυής ζωή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε προκύψει, και συνεπώς ότι, το σύμπαν μας φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί για τη νοήμονα ζωή. Η αρχή του ανθρώπου δηλώνει μια λογική κοινοτοπία: το γεγονός της ύπαρξής μας ως νοήμονα όντα που μπορούν να μετρούν φυσικές σταθερές απαιτεί αυτές οι σταθερές να είναι τέτοιες ώστε να υπάρχουν όντα σαν κι εμάς. Υπάρχει μια ποικιλία ερμηνειών για τις τιμές των σταθερών, μεταξύ των οποίων ο ευφυής σχεδιασμός ενός θείου δημιουργού (όπου η φαινομενική εξομάλυνση είναι πραγματική και εκ προθέσεως),[2] είτε ότι το δικό μας σύμπαν είναι ένα από τα πολλά μέσα σε ένα πολυσύμπαν (π.χ. η ερμηνεία των πολλών κόσμων στην κβαντική μηχανική),[3] ή ακόμα και ότι, οι πληροφορίες είναι μια έμφυτη ιδιότητα του σύμπαντος και λογικά αδιαχώριστη από τη συνείδηση, διότι ένα σύμπαν χωρίς ικανότητα για ύπαρξη συνειδητών όντων δεν μπορεί να υπάρξει.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φυσική σταθερά» (στα Ελληνικά). Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. 1960. 
  2. Moore, John A. (2003). From Genesis to Genetics: The Case of Evolution and Creationism. University of California Press. ISBN 978-0-52024-066-7. 
  3. Eldred, Michael (2009), Postscript 2: On quantum physics' assault on time, http://www.arte-fact.org/dgtlon_e.html#ps2, ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014 
  4. Eldred, Michael (2009). The Digital Cast of Being: Metaphysics, Mathematics, Cartesianism, Cybernetics, Capitalism, Communication. Φρανκφούρτη: Ontos Verlag. ISBN 978-3-86838-045-3.