Φρούριο Πράσινο νησί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φρούριο Πράσινο νησί (αραβικά : الجزيرة الخضراء ) είναι ένα φρούριο αλλά και τεχνητό νησί της Αιγύπτου. Βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα στο νότιο στόμιο της διώρυγας του Σουέζ[1][2].

Το φρούριο-νησί χτίστηκε κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο από τους Βρετανούς για την προστασία της διώρυγας του Σουέζ από τον αέρα τη επίθεση από τη θάλασσα. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νότια του Πορτ Ιμπραήμ και τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης του Σουέζ και το στόμα της διώρυγας του Σουέζ , το κάστρο χτίστηκε σε ένα στρώμα σταθερών κοραλλιών και κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αποτελείται από ένα μονώροφο κτίριο με μία μεγάλη αυλή. Στο ένα άκρο του νησιού υπάρχει μια τσιμεντένια γέφυρα προς έναν κυκλικό 5 μέτρων υψηλό πύργο που υποστηρίζει μια θέση ραντάρ δύο βαριά πολυβόλα και αντιαεροπορικά. Ένα τείχος ενισχυμένο με παχιές σειρές συρματοπλέγματα χτίστηκε στην άκρη του νερού, για να αποτρέψει επίθεση από τη θάλασσα. Βαριά πολυβόλα ήταν τοποθετήθηκαν στην οροφή, και υπήρχαν πάνω από μια ντουζίνα όπλα. Υπήρχαν πολλά πυροβολεία και κυματοθραύστης.

Το 1969, κατά τη διάρκεια του Πολέμου Φθοράς μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, το νησί αντέταξε μεγάλη άμυνα. Η φρουρά του αποτελούνταν από περίπου εβδομήντα Αιγύπτιους πεζικάριους και δώδεκα στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, δεκατέσσερα πολυβόλα (14,5 mm με 25 mm), δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα 37 χιλιοστών και τέσσερα αντιαεροπορικά πυροβόλα 85 χιλιοστών. Τη νύχτα της 19 Ιουλίου του 1969 το νησί κτυπήθηκε από Ισραηλινούς καταδρομείς και οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις στο νησί καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Green Island (Egypt) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).