Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ (Frédéric Bruly Bouabré) είναι καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού. Γεννήθηκε γύρω στο 1923.

Ο Μπουαμπρέ γεννήθηκε στο Ζεπρεγκιέ και ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Ακτής Ελεφαντοστού που μορφώθηκαν από την γαλλική αποικιοκρατική κυβέρνηση. Στις 11 Μαρτίου, 1948 είδε ένα όραμα που επηρέασε άμεσα το κατοπινό έργο του. Ο Μπουαμπρέ δημιούργησε πολλά από τα εκατοντάδες μικρά του σχέδια, καθώς δούλευε ως υπάλληλος σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Τα σχέδιά του αυτά απεικονίζουν πολλά διαφορετικά θέματα, αντλημένα κυρίως από την τοπική παράδοση. Κάποια αποτυπώνουν τα δικά του οράματα. Ολα τα σχέδια είναι μέρος ενός μεγάλου κύκλου, με τίτλο Γνώση του Κόσμου. Ο Μπουαμπρέ δημιούργησε επίσης ένα οικουμενικό αλφάβητο 448 γραμμάτων, το οποίο χρησιμοποίησε για να αποδώσει την προφορική παράδοση του λαού του, των Μπετέ. Σήμερα ο Μπουαμπρέ ζει στο Αμπιτζάν. Πολλά από τα σχέδιά του βρίσκονται στη συλλογή του Ζαν Πιγκοτζί.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frédéric Bruly Bouabré της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).