Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ο Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Ίνσμπρουκ, 21 Σεπτεμβρίου 1415Λιντς, 19 Αυγούστου 1493) γνωστός και ως ο Ειρηνοποιός, ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1452 μέχρι το θάνατό του το 1493. Πριν από την αυτοκρατορική στέψη του, ήταν κληρονομικά Αρχιδούκας της Αυστρίας (ως Φρειδερίκος Ε΄) από το 1424 και εξελέγη Βασιλιάς της Γερμανίας (ως Φρειδερίκος Δ΄) από το 1440.[1] Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας του Οίκου των Αψβούργων. Το 1493, τον διαδέχτηκε ο γιος του Μαξιμιλιανός Α΄ μετά από δέκα χρόνια κοινής διακυβέρνησης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πόλη Ίνσμπρουκ, ήταν ο γιος του δούκα Ερνέστου του Σηδιρού της Λεοπολδιανής γενιάς της οικογενείας των Αψβούργων, και κυβερνήτη του εσωτερικού της Αυστρίας, δηλαδή στα δουκάτα Στυρίας, Καρινθίας και Καρνιόλας, και της συζύγου του Ερνέστου (Cymburgis of Masovia). Έγινε δούκας της εσωτερικής Αυστρίας ως Φρειδερίκος Ε΄ μετά το θάνατο του πατέρα του στις 23 Νοεμβρίου 1424.

Το μονόγραμμα του Φρειδερίκου Γ΄

Στις 2 Φεβρουαρίου 1440 εξελέγη Βασιλιάς των Γερμανών, ως Φρειδερίκος Δ΄, και στέφθηκε στις 17 Ιουνίου 1442, ενώ στις 19 Μαρτίου 1452 στέφθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ως Φρειδερίκος Γ΄, από τον Πάπα Νικόλαο Ε΄. Το 1452 επίσης, σε ηλικία 37 ετών, παντρεύτηκε την 18-χρονη Ινφάντα Ελεονώρα, κόρη του βασιλιά Εδουάρδου της Πορτογαλίας, της οποίας η προίκα τον βοήθησε να ανακουφίσει τα χρέη του και να εδραιώσει την εξουσία του.

Το 1442, κατά τον πόλεμο της Παλαιάς Ζυρίχης (Alter Zürichkrieg), ο ίδιος ο Φρειδερίκος συμμάχησε με τον ηγεμόνα της Ζυρίχης, Rudolf Stüssi, εναντίον της Παλαιάς ελβετικής συνομοσπονδίας.

Το 1448, μπήκε στο Κονκορδάτο της Βιέννης με την Αγία Έδρα, συμφωνία η οποία παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1806 και ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των Αψβούργων και της Αγίας Έδρας.

Ο Φρειδερίκος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που στέφθηκε στη Ρώμη.[2] Εκείνη την εποχή αντιτάχθηκε στη μεταρρύθμιση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ήταν μόλις και μετά βίας σε θέση να αποτρέψει τους εκλογείς να μην εκλέξουν άλλο βασιλιά.

Σε ηλικία 77 ετών, Φρειδερίκος Γ΄ πέθανε στο Λιντς, όταν ο ακρωτηριασμός του αριστερού ποδιού του, τον ανάγκασε να αιμορραγεί μέχρι θανάτου. Ο τάφος του, που χτίστηκε από τον Nikolaus von Leyden Gerhaert, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της γλυπτικής τέχνης στα τέλη του Μεσαίωνα. Το ακρωτηριασμένο πόδι του θάφτηκε μαζί του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ήταν ο τέταρτος Φρειδερίκος που κυβέρνησε τη Γερμανία από τον Οίκο των Αψβούργων στην προτιμώμενη καταμέτρηση, η οποία υπολογίζει τον Φρειδερίκο τον Δίκαιο (Φρειδερίκος Γ΄), ως νόμιμο βασιλιά, αν και εξελέγη μόνο από μια μειοψηφία των εκλογέων.
  2. Ο δισέγγονός του Κάρολος Ε΄ ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας που στέφθηκε γενικά, αλλά στην Μπολόνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]