Φρανθίσκο Γκερέρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρανθίσκο Γκερέρο
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςFrancisco Guerrero
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1528[1][2]
Σεβίλλη
Θάνατος8  Νοεμβρίου 1599[3][4][5]
Σεβίλλη
EίδοςΠολυφωνία
ΙδιότητεςΙερέας, διευθυντής χορωδίας, συνθέτης, τραγουδιστής

Ο Φρανθίσκο Γκερέρο (Francisco Guerrero, 4 Οκτωβρίου 1528 - 8 Νοεμβρίου 1599) ήταν Ισπανός συνθέτης αναγεννησιακής μουσικής. Γεννήθηκε και πέθανε στη Σεβίλλη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκερέρο έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τον μεγαλύτερο αδελφό του Πέδρο. Στην ηλικία των 17 ετών διορίστηκε χοράρχης (maestro de capilla) του καθεδρικού ναού της Χαέν, γεγονός που μάλλον καταδεικνύει ότι επρόκειτο για παιδί-φαινόμενο. Λίγα χρόνια αργότερα εργάζεται σε ανάλογη θέση στη Σεβίλλη και μέχρι τα 30 του έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη φήμη, τόσο ως συνθέτης, όσο και για τις φωνητικές του δεξιότητες. Επιπλέον της φήμης του, ο Γκερέρο φαίνεται να έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό αρκετές εκδόσεις με συλλογές έργων του, γεγονός ασυνήθιστο για το νεαρό της ηλικίας του.

Έχοντας εργαστεί ήδη για δεκαετίες στην Ισπανία και τη γειτονική Πορτογαλία, ενίοτε με εργοδότη τον Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Β΄, ο Γκερέρο επισκέπτεται το 1581 την Ιταλία, όπου και εκδίδει δύο τόμους με έργα του. Έναν χρόνο μετά επιστρέφει στην Ισπανία και αρκετά αργότερα αποφασίζει να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους, το οποίο και κατορθώνει το 1589. Έχοντας δει από κοντά την Ιερουσαλήμ, τη Δαμασκό και τη Βηθλεέμ επιστρέφει στην πατρίδα του, ωστόσο το πλοίο στο οποίο επιβαίνει καταλαμβάνεται δις από πειρατές. Όμηρος των πειρατών ο Γκερέρο κρατείται για λύτρα, τα οποία φαίνεται πως πληρώνονται, αφού ο πολύπαθος συνθέτης επιστρέφει στην Ισπανία. Μη έχοντας χρήματα πια, κρατείται στη φυλακή για ανεξόφλητα χρέη· εν τέλει ο καθεδρικός της Σεβίλλης πληρώνει την εγγύηση και τον επαναφέρει στην πρότερή του απασχόληση. Τα παραπάνω γεγονότα περιγράφει με πάσα γλαφυρότητα ο συνθέτης σε ένα βιβλίο που εκδίδει το 1590, το οποίο μάλιστα αποδεινύεται εμπορικά επιτυχημένο. Μια δεύτερη επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα που σχεδίαζε δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Γκερέρο πεθαίνει το 1599, ένα από τα εκατοντάδες θύματα της πανώλης της Σεβίλλης.

Απ' όλους τους Ισπανούς συνθέτες της Αναγέννησης ο Γκερέρο υπήρξε ο μοναδικός ίσως που έζησε και εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά εντός της χώρας. Οι περισσότεροι συνθέτες της εποχής -π.χ. Κριστόμπαλ Μοράλες, Τομάς Λουίς ντε Βικτόρια- περνούσαν μεγάλο διάστημα της καριέρας τους στην Ιταλία και επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά από πολλά χρόνια.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω συνθέτες, ο Γκερέρο έγραψε εκκλησιαστική αλλά και κοσμική μουσική. Στα έργα του συγκαταλέγονται δεκάδες τραγούδια και οργανικά κομμάτια, με το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο να καταλαμβάνουν οι λειτουργίες, τα μοτέτα κλπ. Η μουσική του παρουσιάζει μια μεγάλη χρωματική ποικιλία, που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διάφορες ανθρώπινες διαθέσεις: τον πόνο και τη χαρά, την έκσταση και τη βαθιά θλίψη, την αγωνία και τη γαλήνη. Τα έργα του παρέμειναν δημοφιλή για εκατοντάδες χρόνια, κυρίως δε στους καθεδρικούς ναούς της Λατινικής Αμερικής, ενώ στις μέρες μας αποτελούν καθιερωμένα για το χορωδιακό ρεπερτόριο.

Στυλιστικά η γραφή του Γκερέρο εντάσσεται σαφώς στο αντιστικτικό ύφος της εποχής του, αλλά με μια κάποια προτίμηση στην ομοφωνική γραφή. Όπως και οι σύγχρονοί του, στα περισσότερα έργα του διακρίνονται αδρές γραμμές, καλογραμμένες για τη φωνή και εύκολες στη μνήμη, στοιχείο ανέκαθεν ζητούμενο για τη μουσική της εκκλησίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gustave Reese, Music in the Renaissance. New York, W.W. Norton & Co., 1954. ISBN 0-393-09530-4
  • Robert Stevenson, "Francisco Guerrero." The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • G. Edward Bruner, DMA: "Editions and Analysis of Five Missa Beata Virgine Maria by the Spanish Composers: Morales, Guerreo, Victoria, Vivanco, and Esquivel." DMA diss., University of Illinois at Urbana-Champaign, 1980.[facsimile: University Microfilms International, Ann Arbor, Michigan, USA

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]