Φραγκίσκος Σαβαλόκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραγκίσκος Σαβαλόκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Savaloka (Ιταλικά)
Γέννηση13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 1310
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος - Βαρώνος της Πάτρας (1316)

Ο Φραγκίσκος Σαβαλόκα (ιταλικά : Francesco Savaloka), ήταν Λατίνος Αρχιεπίσκοπος της Πάτρας και ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βαρώνος της Εκκλησιαστικής βαρωνίας της Πάτρας για λίγες εβδομάδες το 1316 μ.Χ. καταγόμενος από την Ιταλία.

Όταν πέθανε ο Ρενιέρος του Πράτο οι Λατίνοι της Πάτρας εξέλεξαν τον Φραγκίσκο αρχιεπίσκοπο και πολιτικό διοικητή της. Ο Φραγκίσκος έως τότε ήταν εφημέριος στον ναό του Αγίου Ανδρέα που είχε μετατραπεί σε Ρωμαιοκαθολικό ναό. Ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ όμως δεν ενέκρινε την εκλογή με την δικαιολογία ότι δεν είχε επιστημονικές γνώσεις για αυτή την θέση και διόρισε στην θέση του τον Γουλιέλμο Φραγκιπάνη. Πιθανότατα ο πάπας ήθελε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του για να ελέγχει την Βαρωνία όπου τότε βρισκόταν υπό την θρησκευτική επιρροή του , αργότερα ο Φραγκισπάνης την ανεξαρτητοποίησε και την έκανε κρατίδιο υποτελή του πάπα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανου Θωμοπούλου, Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Τόμος Α΄, επιμέλεια Βασίλειου Λάζαρη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998, ISBN 960-7960-4