Φορτίο 200 (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φορτίο 200
ΣκηνοθεσίαΑλεξέι Μπαλαμπάνοφ
ΠαραγωγήΣεργκέι Σελιάνοφ
ΣενάριοΑλεξέι Μπαλαμπάνοφ
ΠρωταγωνιστέςΆγκνιγια Κουζνετσόβα
Αλεξέι Πολουγιάν
Λεονίντ Γκρόμοφ
Αλεξέι Σερεμπριακόφ
Λεονίντ Μπιτσέβιν
ΦωτογραφίαAleksandr Simonov και Zaur Bolotaev
Εταιρεία παραγωγήςSTV
ΔιανομήCecchi Gori Group και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag Ρωσία, 14 Ιουνίου 2007
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΡωσία
ΓλώσσαΡωσικά, Αγγλικά

Το Φορτίο 200 (Ρωσικά: Груз 200), είναι ταινία στο είδος Θρίλερ/Δράμα, ρωσικής παραγωγής του 2007, η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλοκαίρι του 1984, ο Αρτιόμ (Λεονίντ Γκρόμοφ), καθηγητής σε Πανεπιστήμιο Αθεϊσμού στο Λένινγκραντ, επισκέπτεται τον αδελφό του σε μια μικρή γειτονική πόλη του Λένινσκ. Εκεί συναντά τον Βαλέρα (Λεονίντ Μπιτσέβιν), έναν νεαρό άνδρα που έχει σχέση με την ανιψιά του και έχει έρθει για να την πάρει σε ένα πάρτι. Στο δρόμο της επιστροφής από το Λενινσκ πίσω στο Λένινγκραντ στο αυτοκίνητό του Αρτιόμ παθαίνει βλάβη και ο ίδιος πηγαίνει σε μια απομονωμένη αγροικία για να λάβει βοήθεια. ο Αρτιόμ μιλάει με τον ιδιοκτήτη της αγροικίας, Αλεξέι (Αλεξέι Σερεμπριακόφ). Οι δύο πίνουν μαζί σπιτικό αλκοόλ και συζητούν για την πίστη στο Θεό και τιμωρία από τις αμαρτίες, ο καθηγητής υποστηρίζει τον αθεϊσμό. Ο Αρτιόμ γνωρίζει επίσης τη σύζυγό του Αλεξέι, Αντωνίνα (Νατάλια Ακιμόβα), καθώς και τον Σούνκα (Μιχαήλ Σκριάμπιν), ένας Βιετναμέζος εργαζόμενος που εργάζεται στο αγρόκτημα, ο οποίος φαίνεται να είναι ουσιαστικά μια προσωπικός σκλάβος του Αλεξέι, καθώς και έναν τρίτο ξένο ο οποίος είναι αστυνομικός, και πιάνουν μια μεγάλη συζήτηση για τον κομμουνισμό. ο Σούνκα φτιάχνει τελικά το αυτοκίνητο του Αρτιόμ και ο καθηγητής συνεχίζει το δρόμο του.

Εν τω μεταξύ, ο Βαλέρα πηγαίνει στο πάρτι μόνος του, αφού η κοπέλα του (ανιψιά του Αρτιόμ) πρέπει να μελετήσει. Στη συναυλία ο Βαλέρα συναντά μία άλλη μαθήτρια και φίλη του που ονομάζεται Ανζέλικα (Άγκνιγια Κουζνετσόβα), κόρη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, και πίνουν μαζί. Μετά το πάρτι, αναζητούν περισσότερο αλκοόλ, τη νύχτα ο Βαλέρα οδηγεί μαζί της στο αγρόκτημα το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι το ίδιο αγρόκτημα που είχε επισκεφτεί ο Αρτιόμ νωρίτερα. Ο Βαλέρα λέει στην Ανζέλικα να παραμείνει στο αυτοκίνητο, ενώ παίρνει το αλκοόλ. Ωστόσο, αντί να επιστρέψει άμεσα στο αυτοκίνητο, μεθάει με τον λαθρέμπορος ποτών, Αλεξέι. Η Ανζέλικα, περιμένει στο αυτοκίνητο, παρατηρεί ότι παρακολουθείται από έναν παράξενο άνθρωπο. Αναστατώνεται φοβισμένη, και προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από την Αντωνίνα, η οποία δίνει στην Ανζέλικα ένα κυνηγετικό όπλο και κρύβεται σε έναν αχυρώνα. Ο ξένος, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι ένας αστυνομικός Ζούροφ (Αλεξέι Πολιγιάν), εισέρχεται στο στάβλο και της παίρνει το όπλο. Όταν ο Σούνκα προσπαθεί να υπερασπίσει το κορίτσι, ο Ζούροφ τον σκοτώνει, τότε βιάζει το κορίτσι με ένα μπουκάλι (φαίνεται ότι ο ίδιος είναι ανίκανος). Το πρωί της βάζει χειροπέδες, την πηγαίνει στο διαμέρισμά του στο Λένινσκ, και κρατά το κορίτσι με χειροπέδες σε ένα κρεβάτι στο δωμάτιό του, παρακολουθώντας την αλκοολική μητέρα του, ενώ φέρνει και εγκληματίες να την βιάσουν, μετά σκοτώνει τον έναν, γιατί δεν «ευχαρίστησε» το κορίτσι. Το κορίτσι απειλεί ότι ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος είναι ένας αλεξιπτωτιστής του στρατού, θα τη σώσει. Ο Ζούροφ διαπιστώνει ωστόσο ότι ο αρραβωνιαστικός της είχε μόλις σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Φροντίζει να έχει το φέρετρο φτιαγμένο από ψευδάργυρο, το στέλνει στο διαμέρισμά του, όπου το ανοίγει και ρίχνει το πτώμα στο κρεβάτι δίπλα στο κορίτσι και εκείνη ουρλιάζει.

Ο Αλεξέι, ο λαθρέμπορος ποτών, συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του Σούνκα. Ο Ζούροφ επισκέπτεται τον Αλεξέι στο κελί του και τον πείθει να αναλάβει την ευθύνη για το έγκλημα. Ο Αλεξέι δέχεται επίσκεψη από τη σύζυγό του Αντωνίνα και εξηγεί σε αυτήν γιατί πρέπει να συμφωνήσει να ομολογήσει για προηγούμενες χάρες του Ζούροφ. Η Αντωνίνα, γνωρίζει τον Αρτιόμ, ο καθηγητής των οποίων η μαρτυρία μπορεί να απαλλάξει τον άντρα της, αλλά ο Αρτιόμ αρνείται να καταθέσει, δεδομένου ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ο Αλεξέι δικάζεται ένοχος και καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου, και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Αντωνίνα παίρνει ένα κυνηγετικό όπλο και πηγαίνει στο διαμέρισμα του Ζούροφ, όπου συναντά την Ανζέλικα ακόμα αλυσοδεμένη στο κρεβάτι δίπλα στο πτώματα. Πυροβολεί και σκοτώνει τον Ζουρόφ, στη συνέχεια κάνει βόλτες έξω χωρίς να προσπαθήσει να βοηθήσει το κορίτσι. Εν τω μεταξύ, ο Αρτιόμ εισέρχεται σε μια εκκλησία και ζητά να βαφτιστεί. Στις τελευταίες σκηνές ο Βαλέρα (ο οποίος ξέφυγε από την όλη υπόθεση αλώβητος και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα), συζητά επιχειρηματικές προτάσεις με έναν φίλο του (ο γιος του Αρτιόμ, Σλάβικ). Οι δύο είναι ενθουσιασμένοι με το ποσό των χρημάτων που μπορούν να κάνουν στην αποσύνθεση της χώρας.

Πρωταγωνιστούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Άγκνιγια Κουζνετσόβα Ανζέλικα
Αλεξέι Πολουγιάν Ζούροφ
Λεονίντ Γκρόμοφ Αρτιόμ
Αλεξέι Σερεμπριακόφ Αλεξέι
Λεονίντ Μπιτσέβιν Βαλέρα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]