Φλωρέντιος της Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O Φλωρέντιος του Αινώ (Γαλλικά: Florent de Hainaut) (1255 - 23 Ιανουαρίου 1297) ήταν πρίγκηπας της Αχαΐας (1289-1297), σε δικαίωμα της συζύγου του Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου.

Τελευταίος γιος του κόμητος Ιωάννη Α΄ του Αινώ και της Αδελαΐδας της Ολλανδίας, από τον πατέρα του κλήρονόμησε την επικυριαρχία των Κάτω Χωρών.

Στην συνέχεια πήγε στην αυλή του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Β΄ του Χωλού και τέθηκε υπό τις υπηρεσίες του. Παντρεύτηκε (1289) την Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου με την οποία απέκτησε μια θυγατέρα την Ματθίλδη, διάδοχο των γονέων της στο πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Φλωρέντιος εγκαταστάθηκε με την σύζυγο του στην Πελοπόννησο. Σύναψε την Συνθήκη της Γλαρέντζας (1290) με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄. Η πτώση της Σικελίας έκανε τους Ανδεγαυούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδος, έστειλαν στρατό να υπερασπίσουν τον Μοριά. Ο Φλωρέντιος έκλεισε ειρήνη ως το 1293 οπότε και οι Βυζαντινοί κατέλαβαν την Καλαμάτα. Ο Φλωρέντιος δεν ήθελε να ανοίξει ξανά τον πόλεμο και έστειλε εκπρόσωπο του στον Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Το 1296 οι Βυζαντινοί καταλαμβάνουν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Αρκαδία, ενώ ο Φλωρέντιος πέθανε στις προσπάθειες για την ανακατάληψη του κάστρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Florent of Hainaut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).