Φακατατιβά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 4°49′N 74°22′W / 4.817°N 74.367°W / 4.817; -74.367

Facatativá (Φακατατιβά)

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φακατατιβά
4°48′53″N 74°21′19″W
ΧώραΚολομβία Κολομβία
Διοικητική υπαγωγήWestern Savanna Province
Ίδρυση3  Ιουλίου 1600
 • ΔήμαρχοςPablo Malo García
Υψόμετρο2.586
Πληθυσμός106.071
Ζώνη ώραςUTC−5
Ιστότοποςhttp://soacha-cundinamarca.gov.co
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φακατατιβά είναι η πόλη στο κέντρο της Κουντιναμάρκα, Κολομβία, 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας Μπογκοτά, σε υψόμετρο 2,5 χιλιομέτρων, στην άκρη του οροπεδίου της Σαβάνας της Μπογκοτά.

Η πόλη ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (επίσημη ημερομηνία ίδρυσης στις 3 Ιουλίου 1600), από τον Ισπανό διοικητή Ντιέγο Γκόμες δε Μένα (Γκόμεθ στα καστιλιάνικα ισπανικά). Η περιοχή της Φακατατιβά, λόγω της θέσης της στην άκρη της Σαβάνας της Μπογκοτά, υπήρξε καταφύγιο των πρώτων αυτοχθόνων κατοίκων της Αμερικής, την προκολομβιανή περίοδο. Δίπλα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό πάρκο Piedras de Tunja, με βραχογραφίες που η ακριβής τους ημερομηνία είναι άγνωστη αλλά πιθανόν να ξεπερνούν τα 10.000 έτη. Την ίδια περιοχή των Piedras de Tunja, την περίοδο της Ισπανικής κατάκτησης, χρησιμοποίησαν οι ινδιάνοι Μουίσκα ως καταφύγιο για να προστατευτούν από τους Ισπανούς. Τα τέλη του 18ου αιώνα η πόλη υπήρξε ένα από τα κέντρα της εξέγερσης των Κομμουνέρος (insurrección de los comuneros o revolución de los comuneros), με τον Χοσέ Αντόνιο Γκαλάν να επιτίθεται στην περιοχή της Φακατατιβά κατά των δυνάμεων της αποικίας της Νέας Γρανάδας (Virreinato de la Nueva Granada).

Στην πόλη δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της. Ο ναός καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς που έπληξαν την πόλη και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν.